Politie houdt handelaren drugs via Darkweb aan

Gepubliceerd op 23 mei 2018 om 01:42

Onder leiding van het Landelijk Parket heeft de Landelijke Eenheid van de politie dinsdag in het Limburgse Brunssum vier mannen aangehouden die worden verdacht van onder andere drugshandel via het darkweb, een afgeschermd deel van het internet. Vanuit Limburg werden vervolgens de bestelde drugs, vooral xtc-tabletten, via postpakketten en enveloppen verstuurd. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Het onderzoek naar de herkomst van de pakketten startte nadat PostNL vorig jaar tijdens een drugscontrole pakketjes met drugs ontdekte. Onderzoek wees vervolgens naar de verdachten. Dat zijn mannen van 24, 27, 35 en 53 jaar uit Brunssum.

Samenwerking

Bij de actie en het onderzoek waren behalve het Landelijk Parket ook het Functioneel Parket, de Landelijke Eenheid van de politie, de Fiod, de Belastingdienst, het ministerie van Defensie en de security afdeling van PostNL betrokken. Bij zoekingen in woningen en bedrijven is beslag gelegd op geld en goederen.

Bovendien vonden de onderzoeksteams in een van de woonhuizen en ook in een bedrijfspand een productielijn voor de pillen. Specialisten van het ministerie van Defensie zochten naar verborgen ruimtes. Op locaties die vermoedelijk werden gebruikt om drugs op te slaan, zijn inderdaad drugs gevonden. Er zijn tientallen zakjes met in totaal tienduizenden pillen, en enkele kilo’s hasj en wiet maar ook heroïne en cocaïne gevonden. De drugs zijn inmiddels na bemonstering vernietigd.
De FIOD doet onder leiding van het Functioneel Parket verder onderzoek naar de handel in bitcoins en de (criminele) inkomsten van verdachten. In totaal waren dinsdag zo’n 70 mensen op ongeveer tien locaties in Limburg actief.

De mannen worden verdacht van onder andere de uitvoer van drugs en witwassen. De drugs werden vanuit verschillende landen over de hele wereld besteld. Gedurende het onderzoek zijn diverse zendingen onderschept. Hierdoor zijn mogelijk afnemers gaan klagen waarna de vendoraccount van de hoofdverdachte (tijdelijk) is verwijderd van de marktplaats, zo ontdekte het onderzoeksteam.

Darkweb

Het zogenoemde darkweb maakt deel uit van het wereldwijde internet, maar de sites die er zitten zijn niet vindbaar voor zoekmachines. Zo zijn er bijvoorbeeld zwarte markten voor drugs, maar ook voor kinderpornografisch materiaal. Een bekend voorbeeld van een darkmarket was de Hansa Market die in 2017 door politie en OM in Nederland werd “overgenomen” en offline gehaald. De illegale markt was op dat moment een van de populairste op het afgeschermde anonieme deel van het internet.

Bron: OM