First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑
Russische hackers hebben woensdagmiddag het internet in het Europees Parlement platgelegd. De cyberaanval vond plaats vlak nadat een meerderheid van de Europarlementariërs instemde met een resolutie waarin Rusland werd bestempeld als een ‘sponsor van terrorisme’. Rond 21:00 Nederlandse tijd waren de internetproblemen in Straatsburg verholpen. Roberta Metsola, de voorzitter van het Europees Parlement, bevestigt de cyberaanval via Twitter.
The @Europarl_EN is under a sophisticated cyberattack. A pro-Kremlin group has claimed responsibility.
— Roberta Metsola (@EP_President) November 23, 2022
Our IT experts are pushing back against it & protecting our systems.
This, after we proclaimed Russia as a State-sponsor of terrorism.
My response: #SlavaUkraini
Urenlang geen internet in het Europees Parlement in Straatsburg
In een tweet schrijft ze dat het Europees Parlement het doelwit is van een ‘geavanceerde cyberaanval’. Een pro-Russische hackersgroep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.
Jaume Duch, de woordvoerder van het Europees Parlement, zegt dat het om een DDoS-aanval gaat. Bij een DDoS-aanval worden computernetwerken of servers overspoeld met verbindingsverzoeken. Deze aantallen zijn dusdanig groot en omvangrijk dat de systemen vroeg of laat overbelast raken. Verbinding maken met een website gaat dan zeer traag, of mislukt in het ergste geval.
In dit geval zorgde de DDoS-aanval ervoor dat er urenlang geen internet was in de vergaderzaal van het Europees Parlement in Straatsburg. “Onze IT-experts doen er alles aan om onze systemen te beschermen”, aldus Metsola. Duch bevestigde haar boodschap en zei dat er alles aan gedaan wordt om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.
Rond 21:00 Nederlandse tijd was de DDoS-aanval afgeslagen en waren alle digitale diensten voor het Europees Parlement weer bereikbaar. Beveiligingsspecialisten houden het internetverkeer nauwlettend in de gaten, zo zei woordvoerder Duch op Twitter.
🚨The availability of @Europarl_EN website is currently impacted from outside due to high levels of external network traffic.
— Jaume Duch (@jduch) November 23, 2022
This traffic is related to a DDOS attack (Distributed Denial of Service) event.
EP teams are working to resolve this issue as quickly as possible.
Update on access to EP website – @Europarl_EN services are now accessible
— Jaume Duch (@jduch) November 23, 2022
The DDOS attack is contained. The Europarl website is now fully accessible. EP services continue to monitor the situation
‘Killnet verantwoordelijk voor DDoS-aanval’
Een pro-Russische hackersgroep zit achter de cyberaanval. Naar verluidt gaat het om Killnet. Deze groep maakte dit jaar verschillende slachtoffers. In augustus was Estland het doelwit van deze hackersgroep. Het Oost-Europese land had besloten om monumenten uit het Sovjetverleden te verplaatsen. Dat zette kwaad bloed bij Rusland.
Als gevolg van een spoorwegblokkade tussen Moskou en de Russische exclave Kaliningrad bestookte het hackerscollectief in juni Litouwen met een reeks DDoS-aanvallen. Aanleiding hiervoor was een transportverbod van Russische goederen over het Europese vasteland. Killnet wordt ook in verband gebracht met een reeks cyberaanvallen tijdens de eerste halve finale en de finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn.
De Russische hackersgroep eiste afgelopen mei tot slot meerdere cyberaanvallen op Italiaanse instellingen op. Onder meer de Senaat, chauffeursvereniging Automobile Club d’ Italia en het nationale gezondheidsinstituut ISS waren toen het doelwit van de Russische hackers.
Europees Parlement noemt Rusland ‘sponsor van terrorisme’
De DDoS-aanval vond plaats vlak nadat het Europees Parlement had ingestemd met een resolutie waarin Rusland een ‘sponsor van terrorisme’ werd genoemd. “Europarlementariërs benadrukken dat de opzettelijke aanvallen en wreedheden van Russische troepen en hun gevolmachtigden tegen burgers in Oekraïne, de vernietiging van civiele infrastructuur en andere ernstige schendingen van het internationaal en humanitair recht, terreur- en oorlogsmisdaden zijn”, zo zegt het Europees Parlement in een statement.
Het Europees Parlement vraagt aan de Europese Raad om een juridisch kader te scheppen zodat ook landen als terreurgroepen kunnen worden toegevoegd. Tot die tijd wil het parlement dat gewapende paramilitaire organisaties als de Wagner-groep op de EU-lijst van terroristen plaatst. Verder roept het Parlement op om Rusland internationaal verder te isoleren en de diplomatieke banden met het land tot een minimum beperkt.
494 Europarlementariërs stemden in met de resolutie, 58 stemden tegen en 44 leden brachten geen stem uit.
Bron: bnr.nl, europa.eu, twitter.com/jduch, twitter.com/EP_President, vpngids.nl
Meer cyberoorlog nieuws
Cyberoorlog nieuws - Actuele aanvallen
Reading in another language
Cyberoorlog nieuws 2024 december
Reading in another language
Cyberoorlog nieuws 2024 november
Reading in 🇬🇧 or another language
Cyberoorlog nieuws 2024 oktober
Reading in 🇬🇧 or another language
Cyberoorlog nieuws 2024 september
Reading in 🇬🇧 or another language
Hacktivistengroep Twelve: De onzichtbare frontlinie van de cyberoorlog
Reading in 🇬🇧 or another language