OUDERS opgelet: ¨Randomchatboxes KIK levensgevaarlijk voor uw kind¨

Gepubliceerd op 19 januari 2020 om 14:58
OUDERS opgelet: ¨Randomchatboxes KIK levensgevaarlijk voor uw kind¨

In de vorige artikelen hebben we het al redelijk uitgebreid gehad over de illegale zaken, die via de KIK messenger App, gepleegd worden.

We hebben reeds aangegeven dat we niet meer over KIK zouden schrijven, maar recente ontwikkelingen vragen wederom om extra aandacht.

Startpunt onderzoek KIK

Via het Darkweb wordt vaak door ¨de onderwereld¨ verwezen naar de KIK random chatboxen, dus daarom hebben wij een kort onderzoek ingesteld om aan te tonen dat er inderdaad illegale zaken plaatsvinden in deze randomchatrooms.

Herkenning van randomchatboxen

Het volgende voorbeeld is bedoeld om ouders uit te leggen hoe ze deze randomchatboxen van KIK kunnen herkennen.

In het onderstaande voorbeeld ziet u onderaan de tekst ¨Meet new People¨ staan. Via deze link kan een gebruiker naar een randomchatbox. Het algoritme van KIK wijst dan random gebruikers toe aan verschillende chatrooms. (Het is een soort ¨blinddate¨ dus) Gebruikers van KIK kunnen vervolgens, door gebruik te maken van de randomchatbox, cryptomunten genaamd KIN, verdienen.

Kort gezegd: Als het gebruikers lukt om 15 minuten lang met een onbekende te praten, dan krijgen ze 20 KIN ¨bijgeschreven¨ op hun KIK account. Met deze ¨KIN¨ kunnen dan aankopen gedaan worden op het KIK handelsplatform. Er zit dus een prikkel verbonden aan het gebruik van de randomchatroom!

Onderzoek

Tijdens het korte onderzoek, dat gebaseerd is op de darknet verwijzingen naar de KIK applicatie, hebben we gezocht naar bewijs omtrent de beweringen die op het Darkweb geplaatst zijn.

Boodschap

Ouders van de Benelux: Bekijk de voorbeelden en bespreek het online gedrag van uw kinderen gezamenlijk met het gezin/familie/vrienden etc.

We hebben een undercoveractie gedaan om te kijken wat deze anonieme gebruikers naar ons zouden toesturen. Dit alles zodat u uw kinderen kunt waarschuwen tegen cybercriminelen en acties die tegen hen gepleegd kunnen worden.

Stel de volgende vraag aan uw kinderen: ¨ WAT DOE JE ALLEMAAL ONLINE?¨

Maak uw kinderen duidelijk dat ze zeer voorzichtig moeten zijn met hun gedragingen online! Vertel uw kinderen dat ze NOOIT gevoelige (NAW) gegevens moeten delen met mensen die ze niet kennen.  Cybercrime bestrijden doen we samen, DUS praat met uw kinderen!

Schrijver: SPB