Het zit de Poolse ontwikkelaar 'CD Projekt RED' niet mee. 'Cyberpunk 2077' kent veel problemen, de Poolse autoriteiten kijken mee met hoe de ontwikkelaar zaken aanpakt, Sony heeft hun recente game van het PlayStation Network afgehaald en zo zijn er nog meer dingen aan de hand. Tot overmaat van ramp zijn ze nu ook nog slachtoffer geworden van hackers, die een ultimatum hebben gesteld.
Broncode gestolen
Via Twitter laat de ontwikkelaar weten dat ze slachtoffer zijn geworden van een doelgerichte cyberaanval, waarbij hackers toegang hebben gekregen tot interne systemen. De hackers claimen dat ze de broncode van 'Cyberpunk 2077', 'The Witcher 3' en een next-gen versie hebben weten te bemachtigen. Net zoals financiële en human resources informatie.
Important Update pic.twitter.com/PCEuhAJosR
— CD PROJEKT RED (@CDPROJEKTRED) February 9, 2021
Binnen 48 uur
De hackers hebben een bericht achtergelaten dat de ontwikkelaar binnen 48 uur moet reageren, anders zal al het buitgemaakte materiaal online gelekt worden. Dit bericht werd samen met de verklaring online gedeeld, wat over het algemeen vrij ongebruikelijk is. Wellicht probeert de ontwikkelaar op deze manier wat sympathie te creëren onder het online publiek.
De ontwikkelaar stelt ook dat ze geen indicatie hebben dat persoonlijke informatie van spelers van hun games is gestolen. Verder hebben ze opsporingsdiensten, forensische IT-diensten en het gegevensbeschermingsbureau ingeschakeld om het incident te onderzoeken.
De hackers stelden dat 'CD Projekt RED' binnen 48 uur moest reageren, maar daar had de ontwikkelaar lak aan.
Broncode op darkweb verkocht
In plaats daarvan maakten ze de diefstal van de data bekend via Twitter en ze hebben verschillende instanties ingeschakeld om het incident te onderzoeken. In de tussentijd hebben de hackers hun geld kunnen verdienen, want ze hadden een veiling opgezet, maar die is nu gesloten. Dit omdat er een bod van buitenaf is gekomen, wat naar tevredenheid is.
Waar dit bod vandaan komt is niet duidelijk, ook staat erbij dat de voorwaarde is dat de content niet nog meer verkocht en gedeeld wordt. Dit laat 'KELA', een Twitteraccount dat activiteiten op het darkweb volgt, weten via een nieuw bericht. 'CD Projekt RED' wilde niet toegeven aan de eisen, dus de vraag is nu wie het gekocht heeft en waarom er een voorwaarde werd gesteld.
Of we er ooit achter zullen komen valt te betwijfelen.
Just in: #CDProjektRed AUCTION IS CLOSED. #Hackers auctioned off stolen source code for the #RedEngine and #CDPR game releases, and have just announced that a satisfying offer from outside the forum was received, with the condition of no further distribution or selling. pic.twitter.com/4Z2zoZlkV6
— KELA (@Intel_by_KELA) February 11, 2021
Authentieke identiteiten op het darkweb: de opkomst van kyc-bypass
Reading in another language
Nieuwe cyberdreigingen op het darkweb in 2025: Crypto-drainers en datalekken
Reading in another language
De rol van het darkweb in de Russische cyberoorlogsvoering
Reading in another language
Hoe het darkweb de wereldwijde drugshandel faciliteert
Reading in 🇬🇧 or another language
Gevangenisblauwdrukken gelekt op het darkweb: gevolgen voor nationale veiligheid
Reading in 🇬🇧 or another language
De Russische digitale drugsmarkt: Hoe technologie de onderwereld beheerst
Reading in 🇬🇧 or another language
Politici doelwit: Data van 41 Nederlandse parlementariërs op darkweb gelekt
Reading in 🇬🇧 or another language
Darkweb en Telegram: Nieuwe fronten in de strijd tegen illegale drugshandel
Reading in 🇬🇧 or another language
Archetyp ontleed: De opkomst van de grootste marktplaats op het darkweb
Reading in 🇬🇧 or another language
Nieuwe darkweb tools omzeilen Google’s red page en versterken phishingaanvallen
Reading in 🇬🇧 or another language
Internationale acties ontmantelen darkweb-marktplaats Sipultie
Reading in 🇬🇧 or another language
De jacht op Bohemia/Cannabia: Een kijken achter de schermen van Darkweb-criminaliteit
In deze podcast bespreken we de recente aanpak van de Nederlandse politie tegen een van de grootste darkweb-markten, Bohemia/Cannabia. Deze markt was een belangrijke hub voor illegale activiteiten, waaronder drugshandel en cybercriminaliteit, met een geschatte maandelijkse omzet van 12 miljoen euro. De politie, met behulp van internationale samenwerking en geavanceerde technische middelen, slaagde erin de markt te ontmantelen en de hoofdbeheerders te arresteren. Daarbij werd 8 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen. Deze operatie laat zien dat de politie steeds effectiever darkweb-criminelen kan opsporen, ondanks hun pogingen om anoniem te blijven.