Blijf met elkaar in gesprek
In deze lastige tijden staan 'social distancing', thuiswerken en proberen om te gaan met de geldende maatregelen helaas centraal. Echter hebben we tijdens onderzoek gemerkt dat complottheorieën steeds vaker vaste grond krijgen binnen verschillende sociale groepen binnen de samenleving als dusdanig.
Mensen gaan logischerwijs steeds vaker zelf op het Internet zoeken naar antwoorden op hun vragen over de ontstane medische en de daar onderliggende sociaal economische crisis in de wereld. Laat duidelijk zijn dat er helemaal niks mis is met het zoeken naar antwoorden, het is zelfs een gezonde trek. Maar het kan vreselijk misgaan met iemand als hij/zij niet goed zicht heeft op de materie, dan ligt radicalisering op de loer.
Criminele-, en terroristische organisaties maken namelijk gretig gebruik van de angst en honger naar informatie van mensen in crisissituaties. Een bekend voorbeeld is het verhaal van de 16-jarige Jake Bilardi aka "Jihadi Jake". In een voor Australië beroemd nieuws item vertelt de vader van de toen 16-jarige jongen hoe snel het met zijn zoon ging.
Recuteringsofficieren van het toenmalige huurleger van IS hadden via het Internet contact gekregen met de toen 16-jarige jongen. Lang verhaal kort... Jake raakte totaal de weg kwijt in de duistere wereld van het Internet. Kijk het item beslist en bespreek het met jeugd om u heen. We moeten voorkomen dat de recutering van jongeren onder onze neus gebeurd. Wieg u zelf niet in slaap met de gedachten dat IS verslagen is, deze organisatie is nog volop aanwezig op het Internet.
Visie van een site
Als je besluit om een internet onderzoek te starten naar een bepaald onderwerp, dan moet je jezelf altijd beseffen dat geen enkele mening op het Internet neutraal is. Sterker nog, het Internet is op zichzelf geen neutrale objectief gegeven. Daarom is het erg belangrijk om bij het bestuderen van een site of ander digitaal medium altijd belangrijk om te kijken in welke geestelijke visie deze "bron" is opgesteld.
Denk hierbij aan vragen zoals:
- Wil de maker van de site me informeren of wil hij/zij me tot actie aanzetten
- Hoe is de bronverwijzing, etc.
Het is erg lastig om te bepalen of iemand eerlijk is op het Internet, dus zorg altijd dat je meerdere bronnen zoekt en kijkt of deze hetzelfde zeggen (of niet). Daarnaast is vragen stellen het belangrijkste. En zorg dat je altijd met iemand anders in gesprek gaat over de zaken die je aan het naspeuren bent. Trots en schaamte is NIET de oplossing, zorg altijd dat je tegenspraak voor jezelf organiseert. Voorkom dat je, je gaat isoleren met je gedachten, ook al krijg je veel tegengewicht van je directe omgeving. Isolatie ligt dan op de loer, maar sta dat nooit toe bij jezelf of iemand uit je omgeving.
Let altijd op de signalen van radicalisering, deze zijn goed opgeschreven door de GGD
In het kort zijn de signalen als volgt:
- Veel aandacht voor de religie of groepering, zich precies aan alle regels houden.
- Wijzij-denken: de samenleving indelen in groepen die goed of fout zijn. Praten over ‘vijanden’.
- Geweld goedkeuren of het nodig vinden om het (vermeende) onrecht aan te pakken.
- Aansluiten bij nieuwe vrienden met dezelfde denkbeelden, die een ‘nieuwe familie’ vormen. Heel trouw zijn aan deze groep.
- Vrij plotseling veranderen van gedrag, bijvoorbeeld in muziekvoorkeur en kledingkeuze. Stoppen met school of werk.
- Ruzie met ouders of familie, bijvoorbeeld over religie en eetgewoontes.
Ga voor de rest naar de site van de GGD
Corona/Pedo complotten - Qanon
Sinds de Europese corona uitbraken zijn steeds meer mensen zich gaan groeperen rondom complot ideologieën om zo gelijkgestemden te vinden waarmee ze samen kunnen "strijden" tegen de boze buitenwereld. Mensen gaan dan vaak al over op het denken in "wij" en "zij" en dit wordt alleen maar erger naarmate men zich meer verdiept in de complottheorie, want een complottheorie geeft nooit een sluitend antwoord. Zulke theorieën karakteriseren zich door het feit dat je er altijd feiten aan blijft toevoegen en de theorie probeert ook alle andere meningen te absorberen zodat het, het jasje van de theorie zelf krijgt. Hierdoor kunnen raken mensen helemaal de weg kwijt.
Neem de Qanon Beweging en haar splintergroepen. QAnon heeft een gigantisch informatie aanbod waarbij voor iedere invalshoek een (verdraaide) bron te vinden is.
Dat Qanon geen onschuldige beweging is, blijkt ook uit het grondige journalistieke onderzoek dat tot nu toe al is gedaan door NPO, 60 seconds Australia en Nieuwsuur.
Besef dat er wereldwijd al vele aanslagen zijn gepleegd door aanhangers van Qanon. De zelfmoordaanslag in Nashville in de Verenigde Staten was ook gepleegd door iemand die totaal was doorgedraaid door de QAnon ideologie. Deze bewering komt uit het item van 60 seconds Australia.
Patronen van Bedrog en David Icke
Complottheorieën zijn van alle tijden en hieraan wordt ook zeer veel geld aan verdiend. Ik koppel de theorieën van doen niet aan QAnon of andere zaken, maar besef dat "het complotdenken" ook een groot verdienmodel is. Ook hier geldt dat mensen zelf op onderzoek gingen en bronnen "gekleurd" interpreteerden.
Organiseer je tegenspraak
Iedereen heeft het recht te denken wij hij/zij wil, maar het blijft altijd belangrijk dat je altijd een tegenspraak voor jezelf organiseert. Dit advies is belangrijk omdat je dan zorgt voor een buddy-systeem waarbij iemand je kan corrigeren als je lijkt te radicaliseren. En belangrijk... blijf met je omgeving in gesprek en loop niet weg als iemand je tegenspreekt met betrekking tot je standpunten. Blijf de discussie met andersdenkenden en respecteer altijd de mening van de ander. Organiseer je tegenspraak en blijf nooit hangen in negatieve gedachten. Maak het bespreekbaar met de mensen om je heen.
En zie je iemand afglijden? Ga er samen met iemand naar toe en wees niet bang om iemand tot de orde te roepen. Soms is een correctie ook een teken van zorg voor de ander!
Nieuwe cyberdreigingen op het darkweb in 2025: Crypto-drainers en datalekken
Reading in another language
De rol van het darkweb in de Russische cyberoorlogsvoering
Reading in another language
Hoe het darkweb de wereldwijde drugshandel faciliteert
Reading in 🇬🇧 or another language
Gevangenisblauwdrukken gelekt op het darkweb: gevolgen voor nationale veiligheid
Reading in 🇬🇧 or another language
De Russische digitale drugsmarkt: Hoe technologie de onderwereld beheerst
Reading in 🇬🇧 or another language
Politici doelwit: Data van 41 Nederlandse parlementariërs op darkweb gelekt
Reading in 🇬🇧 or another language