Identiteitsfraude ligt op de loer bij tweedehands consumentenelektronica

Gepubliceerd op 30 december 2020 om 12:00
Identiteitsfraude ligt op de loer bij tweedehands consumentenelektronica

Sta je op het punt je oude smartphone te verkopen? Of misschien een tweedehands mobiele telefoon aan te schaffen? Zorg dan dat je zorgvuldig omspringt met je persoonlijke gegevens. Sommige apparaten slaan meer gegevens op dan je misschien zou verwachten. Als je niet oppast, maakt een ander mogelijk misbruik van.

Tweedehands consumentenelektronica

Het 'Britse National Cyber Security Centre (NCSC)' attendeert ons daarop. Om controle te houden over onze data en digitale privacy, heeft het adviesorgaan een handleiding online gezet waarin ze tips geeft over het wissen van onze persoonsgegevens. De handleiding bevat tevens handvaten waar je op moet letten als je tweedehands consumentenelektronica aanschaft.

Het jaar loopt op zijn einde en wellicht dat je deze vrije tijd gebruikt om eens goed op te ruimen. Misschien kom je een oude smartphone tegen, of een oude tablet, smart watch, game console of smart speaker die je niet meer gebruikt. Je kunt deze apparatuur naar de milieustraat brengen zodat je er in een keer van af bent. Je kunt ook proberen om er een leuk zakcentje mee te verdienen door het te verkopen.

Als je voor de tweede optie kiest, moet je goed beseffen dat deze apparaten volstaan met allerlei persoonlijke gegevens: denk aan e-mails, foto’s, video’s, muzieknummers, social media accounts, WiFi-wachtwoord, browsegeschiedenis, creditcardnummer, en ga zo maar door. Dat geldt niet alleen voor oude mobiele telefoons en tablets, maar ook andere apparatuur (smart speakers, smart watches en zelfs auto’s).

Identiteitsfraude 

Als je de intentie hebt om deze spullen door te verkopen, is het belangrijk dat je je persoonlijke gegevens wist. Als deze in de verkeerde handen terecht komen, is de kans groot dat je daar heel veel ellende aan overhoudt. Zeker als iemand met je identiteit aan de haal gaat en je social media accounts overneemt.

Voordat je je oude elektronica in de verkoop gooit, is het dus belangrijk dat je al je data verwijdert. Voordat je het geheugen van je apparaten wist, is het wellicht slim om eerst een back-up van je data te maken, bijvoorbeeld via een online dienst als Google Drive, Microsoft OneDrive of Dropbox, of door je apparaat met je computer te verbinden en je bestanden naar je harde schijf te kopiëren. Als je je data eenmaal van je apparaat wist, is deze voorgoed kwijt.

Een ander aspect om rekening mee te houden, is dat je slimme apparaten zoals een beveiligingscamera, deurbel of verlichting niet langer met je smartphone kunt bedienen als je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. Dat geldt ook voor applicaties waar je je bankzaken mee regelt.

Smartphone als tweede stap verificatie

Een laatste element waar je rekening mee moet houden als je je oude apparaten wist, is dat je dit apparaat niet langer voor tweestapsverificatie kunt gebruiken. Het is dus belangrijk dat je er allereerst voor zorgt dat dit op je nieuwe toestel werkt voordat je je oude telefoon wist. Fabrikanten maken dat gelukkig steeds gemakkelijker. Zo kun je sinds begin december je accounts die je via Google Authenticator beveiligt exporteren naar je nieuwe iPhone. Voor Android-telefoons is dit al langer mogelijk.

De beste en eenvoudigste manier om alle persoonlijke gegevens van je smartphone en andere apparatuur te wissen, is door terug te gaan naar de fabrieksinstellingen. Hoe je dat doet verschilt per fabrikant. De makkelijkste manier om deze optie te vinden in het instellingenmenu, is door de zoekopdracht ‘resetten’ of ‘fabrieksinstellingen’ te zoeken. Als je je telefoon in het Engels hebt ingesteld, zoek dan naar ‘reset’ of ‘factory reset’. Met deze optie verwijder je alle gegevens waarvan je niet wilt dat ze in de verkeerde handen vallen, zoals je contactgegevens, wachtwoorden, foto’s en video’s.

Updates noodzakelijk 

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, maar wil je niet de hoofdprijs betalen voor het allernieuwste model? Dan is een tweedehands telefoon een goed alternatief. Koop echter niet het eerste het beste toestel dat je tegenkomt. Het NCSC adviseert om toestellen te vermijden die niet langer updates ontvangen.

Daarbij doelt ze op twee soorten updates: software-updates (voor het besturingssysteem) en beveiligingsupdates. Op de website van de fabrikant is tegenwoordig te vinden welke modellen nog updates ontvangen en welke niet. Ook vind je hier veelal informatie over het updatebeleid, bijvoorbeeld of een specifiek toestel maandelijks of slechts een keer per kwartaal beveiligingsupdates ontvangt.

Heb je eenmaal een nieuw tweedehands toestel in huis, voer dan eerst een factory reset uit. Als de vorige eigenaar dat vergeten is, zal hij of zij je dankbaar daarvoor zijn. Je wist dan al zijn of haar gegevens, wachtwoorden, browsegeschiedenis, et cetera. Daarbovenop begin je met een schone lei als je je ‘nieuwe’ smartphone gebruikt.

Buying Selling Second Hand Devices
PDF – 896,5 KB 450 downloads

Bron: bnr.nl, ncsc.gov.uk, vpngids.nl

Meer nieuwsberichten of info over ‘Cybercrime algemeen’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.