Dat cybercriminelen via één slim apparaat (IoT) bij je kunnen binnenkomen om foto’s en andere gegevens te stelen en je apparaten te vergrendelen, is voor veel mensen bekend. Net als het feit dat software-updates helpen om (slimme) apparaten veilig te houden.
Maar wat gebeurt er als je updates niet automatisch worden doorgevoerd of je vergeet te updaten? Om mensen aan te zetten tot het updaten van hun slimme apparaten laten twee ethisch hackers in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zien wat er kan gebeuren als je je slimme apparaten niet van updates voorziet. De ‘Hack Battle’ is onderdeel van de campagne ‘Doe je updates’ die vandaag wordt vervolgd.
Hack Battle
In de Hack Battle laten ethisch hackers zien wat er gebeurt als een cybercriminelen via een slim apparaat digitaal bij je inbreekt. “Omdat slimme apparaten vaak zijn verbonden met internet, kunnen internetcriminelen deze opzoeken. Zonder dat je het door hebt, gaan zij op zoek naar zwakke plekken en dus ingangen”, zegt Wouter Wessels, een van de ethisch hackers bij Eurofins Cyber Security die meewerkte aan de campagne. “Is je slimme koelkast niet geüpdatet en hangt deze aan “het internet”, dan is dat een potentiële ingang tot de rest van je netwerk. Eenmaal binnen kunnen internetcriminelen verder zoeken in je netwerk en zo op zoek gaan naar bijvoorbeeld een laptop vol waardevolle data. Denk aan een kopie van je paspoort, vakantiefoto’s en andere belangrijke documenten. Deze laptop kan vervolgens vergrendeld worden met bijvoorbeeld ransomware totdat jij geld hebt betaald, terwijl de kopie van je paspoort kan worden gebruikt voor identiteitsfraude. Dat klinkt allemaal best eng zo, maar het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s en actie onderneemt om te voorkomen dat er digitaal bij jou wordt ingebroken. Dat doe je bijvoorbeeld door updates uit te voeren.”
Updaten doet deurtjes dicht voor hackers
Door te updaten worden er naast nieuwe features (die heel zichtbaar zijn) ook vaak kwetsbaarheden opgelost. Zo houd je je slimme apparaten veilig én bescherm je je netwerk tegen cybercriminelen. Daarom is het belangrijk regelmatig te checken of er nog updates voor je slimme apparaten klaarstaan. Veel slimme apparaten worden niet automatisch geüpdatet. Ook krijg je niet altijd een melding als er een update klaarstaat.
Je apparaten updaten? Dat doe je zo
- Stap 1: Open de app van je slimme apparaat
- Stap 2: Kijk bij ‘Instellingen’.
- Stap 3: Klik daar op ‘Updaten’.
- Stap 4: Stel ‘Automatisch updaten’ in.
Soms is automatisch updaten niet mogelijk. Zet dan een herinnering in je agenda om elke 1e dag van het nieuwe kwartaal je updates te checken.
Krijg je een melding om een update te doen? Doe het direct. Heb je geen app van je slimme apparaat? Ga dan naar de website van de fabrikant en zoek op ‘update’.
Meer hulp nodig? Ga dan naar doejeupdates.nl en doe de Update-Check. Die helpt je om je slimme apparaten snel en makkelijk te updaten. Eerst maak je een overzicht van alle slimme apparaten die je in huis hebt, bijvoorbeeld in je woonkamer, thuiskantoor of bij de voordeur. Daarna vertelt de Update-Check stap voor stap hoe je elk slim apparaat, zoals je slimme deurbel of thermostaat, kunt updaten.
Campagne ‘Doe je updates’
De campagne ‘Doe je updates’ is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met als doel mensen aan te zetten hun slimme apparaten te updaten. De campagne is te zien via onder andere online video’s en advertenties. Voor meer informatie over de campagne en tips voor het beveiligen van verschillende slimme apparaten ga je naar doejeupdates.nl.
Bron: veiliginternetten.nl, rijksoverheid.nl
Bekijk alle vormen en begrippen
Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.
Meer nieuws over IoT
Ga er vanuit dat IoT apparaten altijd gehackt kunnen worden
Smart homes of slimme huizen vertegenwoordigen een jonge maar volwassen categorie elektronische goederen. Waterkokers met een webinterface, strijkijzers die op afstand uitschakelen, slimme verlichtingssystemen: het is allemaal uitgevonden om ons leven gemakkelijker te maken. Maar zijn deze producten eigenlijk wel veilig? Naast gemak brengen Internet of Things (IoT)-apparaten nieuwe beveiligings- en privacyrisico's met zich mee, en er gaat zelden een week voorbij zonder een melding van een nieuwe kwetsbaarheid in een of andere slimme gadget. Zelfs een "slimme lamp" kan worden gebruikt om in te breken in een thuisnetwerk, laat staan wat er kan worden gedaan met ernstigere apparaten.
Cybercriminelen misbruiken slimme apparaten in cyberoorlog
DDoS-aanvallen, waarbij hackers websites uit de lucht halen, zijn een belangrijk Russisch wapen in de oorlog tegen Oekraïne. Deze aanvallen verlopen vaak via een verzameling van honderdduizenden tot miljoenen kwetsbare slimme apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals beveiligingscamera’s, slimme deurbellen en netwerk harde schijven. En ook die van jou kunnen misbruikt worden voor dat soort doeleinden. “Dit zou genoeg moeten zijn voor consumenten om zich af te vragen: ‘wat kan ik doen?’ Dit moet je namelijk niet willen”, zegt Dave Maasland, CEO van cyberbeveiligingsbedrijf ESET-Nederland.
IoT apparaten kunnen ook ingezet worden voor DDoS-aanvallen
Slimme apparaten die met dankzij netwerk van sensoren met elkaar en het internet in verbinding staan, veranderen onze maatschappij. De snelheid waarmee deze smart devices of IoT-apparaten worden ontwikkeld, heeft echter een prijs: op het gebied van cybersecurity zijn ze vaak onveilig. Zodoende vormen ze “een groot risico voor de maatschappij”. Dat schrijft Agentschap Telecom in zijn jaarverslag ‘Veiligheid in tijden van verandering’.
Hou tv en deurbel slim, hoe veilig zijn jouw slimme apparaten?
Dat cybercriminelen via één slim apparaat (IoT) bij je kunnen binnenkomen om foto’s en andere gegevens te stelen en je apparaten te vergrendelen, is voor veel mensen bekend. Net als het feit dat software-updates helpen om (slimme) apparaten veilig te houden.
De meest beruchte Internet of Things cyberaanvallen
Smart Home-hackers (IoT) zijn brutaler en slinkser dan ooit. Om je te helpen geen gemakkelijk slachtoffer te worden van een creatieve Smart Home-hacker heeft netwerkfabrikant D-Link de meest beruchte aanvallen van de afgelopen jaren voor jou op een rijtje gezet.
"Elk aangesloten apparaat kan potentieel worden misbruikt door cybercriminelen"
》Choose your language
IoT apparatuur en thuiswerkers onder vuur door cybercriminelen
Fortinet wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cybersecurity, heeft vandaag een nieuwe editie van het halfjaarlijkse Global Threat Landscape Report van Fortiguard Labs gepubliceerd. De bedreigingsinformatie die FortiGuard Labs in de eerste helft van 2020 verzamelde laat zien dat cybercriminelen en staatshackers de wereldwijde pandemie massaal aangrepen om wereldwijd een breed scala aan cyberaanvallen uit te voeren.
Slimme apparaten (IoT) vaak open deur voor hackers
Fabrikanten van slimme apparaten hebben onvoldoende oog voor de veiligheid van hun producten. Dat schrijft de Consumentenbond in een rapport. Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden en fabrikanten doen te weinig om die te verhelpen.
Ben je nu wel echt veiliger met een IP-camera?
Vandaag de dag heeft technologie een prominentere rol gekregen in onze maatschappij en kunnen wij ons haast geen maatschappij meer voorstellen zonder deze technologie. Wij zien ook steeds meer alledaagse dingen die verbonden zijn met het internet, waaronder ook beveiligingscamera's en babyfoons. Middels deze camera's kunnen wij op afstand onze "eigen haard" in de gaten houden en beschermen wij datgene wat ons dierbaar is. Maar is dat wel zo? Zorgen deze camera's er nu echt voor dat wij veiliger zijn in onze eigen woningen? Voorkom ik met deze camera's een inbraak in mijn bedrijf? Ik nam de proef op de som..
IoT 'goud' voor Criminelen
Achtertuinen, opritten, woonkamers. Overal hangen beveiligingscamera's en honderden daarvan zijn kinderlijk eenvoudig via internet te bekijken. En dat gevaar wordt vaak onderschat of weggewuifd.
Dreiging van Thingbots neemt toe en vormen vooral voor Europese IoT gevaar
Thingbots, bots speciaal gemaakt om Internet of Things (IoT)-apparatuur aan te vallen, worden steeds populairder onder hackers. Met name in Europa worden dergelijke bots gevonden, wat betekent dat IoT-apparatuur hier gevaar kan lopen.
IoT apparaten kwetsbaar voor Cyberaanvallen
IoT (Internet of Things) is tegenwoordig een van de snelstgroeiende trends in technologie, maar bedrijven zijn kwetsbaar voor gevaarlijke cyberaanvallen door geen prioriteit te geven aan PKI-beveiliging, volgens nieuw onderzoek van 'nCipher Security', een Entrust Datacard-bedrijf.