2.469 arrestaties van geldezels in 25 landen

Gepubliceerd op 6 december 2022 om 15:16

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Handhavingsinstanties uit 25 landen hebben in totaal 2.469 geldezels gearresteerd. Door deze actie is voorkomen dat de afgelopen drie maanden zo’n 17,5 miljoen euro werd witgewassen. De operatie werd gecoördineerd door Europol, Eurojust, Interpol en de European Banking Federation (EBF).

EMMA8

Het was de achtste keer dat de European Money Mule Action (EMMA8) in actie kwam. Dat is de jaarlijkse campagne die als doel heeft om het aantal geldezels terug te brengen. Een groot aantal Europese lidstaten doet hier aan mee. Dit jaar namen de politiediensten uit Colombia, Singapore en Australië voor het eerst deel aan de operatie. Ongeveer 1.800 fintechbedrijven, cryptobeurzen, banken en andere financiële instellingen namen deel aan de actie.

De achtste editie liep van half september tot en met eind november. In deze periode identificeerden opsporings- en handhavingsinstanties uit 25 verschillende landen 8.755 geldezels en 222 personen die geldezels ronselden. In totaal arresteerden politieagenten 2.469 geldezels, startten ze 1.648 criminele onderzoeken en identificeerden ze 4.089 frauduleuze transacties. Naar schatting is er door de operatie zo’n 17,5 miljoen euro niet witgewassen.

Pakkans en gevolgen groot

Europol waarschuwt om geen geldezel te worden. Geldezels of katvangers zijn mensen -vaak kwetsbare jongeren– die hun betaalrekening of pinpas ter beschikking stellen aan criminelen in ruil voor een deel van de opbrengst. De echte criminelen blijven vaak buiten beeld, omdat transacties niet via hun bankrekening plaatsvindt.

De pakkans van geldezels is groot en de gevolgen zijn groot voor degenen die hoopten snel een paar centen bij te verdienen. Om te beginnen krijgen de daders een strafblad en vaak komen ze ook op een fraudelijst terecht. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om ergens een nieuwe bankrekening te openen en een lening of hypotheek aan te vragen. Tot slot riskeren geldezels een gevangenisstraf tot vier jaar en kunnen slachtoffers de financiële schade op hen verhalen.

Mocht een onbekend persoon je aanspreken en vragen of je geld kunt overmaken naar een van zijn vrienden? Of dat hij misschien je pinpas mag lenen? Of beweert dat hij zijn eigen rekening tijdelijk niet kan gebruiken? Dan moet er een lampje gaan branden. “De kwestie lijkt misschien triviaal, maar de hoeveelheid crimineel geld die via deze methode wordt witgewassen is dat niet”, waarschuwt Europol. Volgens de instantie, die internationale acties tegen criminelen coördineert en begeleidt, wordt geld snel van de ene naar de andere (internationale) rekening overgesluisd.

Tweede actie in korte tijd

Het is de tweede actie in korte tijd waar Europol een bijdrage aan levert. Vorige week maakte de organisatie bekend dat het tussen 1 mei en half november 12.526 illegale websites uit de lucht had gehaald. De sites verkochten namaakproducten en auteursrechtelijk beschermd materiaal. In totaal werd er voor 3,8 miljoen euro aan illegale producten in beslag genomen.

“Het internet biedt deze criminelen een zekere mate van anonimiteit en de mogelijkheid om hun sporen uit te wissen. Het grenzeloze karakter ervan vergemakkelijkt criminele activiteiten die grotendeels op internationaal niveau plaatsvinden”, zo zei Europol.

Speerpunt van de politie

Ook in Nederland zijn van september tot en met november meerdere money mules geïdentificeerd tijdens acties en strafrechtelijke onderzoeken. Een aantal onderzoeken loopt nog. Ook de banken starten naar aanleiding van EMMA met een campagne om mensen te waarschuwen om geen geldezel te worden. Caroline Sander, programmaleider cybercrime bij de Landelijke Eenheid, is blij met die samenwerking: ‘Politie en banken trekken al langer samen rondom EMMA op om het probleem van moneymules maatschappijbreed te agenderen. Ook deze actieweek tonen verschillende banken waarschuwingen in hun bank-app en proberen ze via social media jongvolwassenen bewuster te maken over de mogelijke gevolgen.’

De politie-inzet beperkt zich niet tot die drie maanden, laat Sander weten. De politie heeft een landelijke aanpak tegen gedigitaliseerde criminaliteit ontwikkeld, waarin de aanpak van geldezels en de netwerken erachter een speerpunt is. Ook volgt er begin volgend jaar een landelijke bewustwordingscampagne het probleem van money mules. Met de campagne ‘Mijn scam, jouw probleem’ wil de politie jongvolwassenen (18-27 jaar) waarschuwen voor de gevaren van het uitlenen van bankgegevens en hen alert maken op de vaak geraffineerde methodes van ronselaars. Zij zetten bijvoorbeeld ook influencers in om geldezels te ronselen via social media.

Bron: politie.nl, europol.europa.eu, vpngids.nl

Meer info over geldezels

Meer geldezel nieuws

Ruim honderd geldezels aangehouden door de politie Rotterdam

Vorig jaar werden op de Allegonda Gremmerstraat de eerste money mules aangepakt in samenwerking met het Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland en Humanitas DMH - Homerun. Gedurende het hele jaar waren er meerdere acties en met succes. Het totaal aantal verdachten is van 430 terug gebracht naar 100. Er werden niet alleen straffen uitgedeeld. 114 verdachten kregen meteen tijdens de actiedag ook hulp aangeboden.

Lees meer »

Afgelopen drie maanden 1803 money mules aangehouden

Bij acties in 27 landen waaronder Nederland zijn in de afgelopen drie maanden 1803 money mules aangehouden. Deze zevende European Money Mule Action (EMMA) werd in samenwerking met Europol gecoördineerd. Deze week is het EMMA-actieweek om aandacht voor deze problematiek te vragen.

Lees meer »

Geldezels prooi voor de politie en de georganiseerde misdaad

De politie heeft de afgelopen maanden verspreid door heel Nederland 14 zogeheten geldezels aangehouden. Dit zijn personen, vaak kwetsbare jongeren, die hun bankrekening ter beschikking stellen aan criminelen. Tegen twaalf van hen is een dossier opgemaakt en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt of ze vervolgd worden. Dat schrijft de politie op haar website.

Lees meer »

‘Mijn scam, jouw probleem!’

In samenwerking met Veilig Bankieren lanceerde de politie gisteren de preventiecampagne ‘Mijn scam, jouw probleem!’. Het doel van de campagne is om iets te doen aan het stijgend aantal geldezels. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van hun actie. De voorlichtingscampagne moet ervoor zorgen dat jongeren zich niet laten verleiden om hun bankrekening of betaalpas aan cybercriminelen beschikbaar te stellen.

Lees meer »