‘Mijn scam, jouw probleem!’

Gepubliceerd op 21 september 2021 om 15:00
'Mijn scam jouw probleem!'

In samenwerking met Veilig Bankieren lanceerde de politie gisteren de preventiecampagne ‘Mijn scam, jouw probleem!’. Het doel van de campagne is om iets te doen aan het stijgend aantal geldezels. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van hun actie. De voorlichtingscampagne moet ervoor zorgen dat jongeren zich niet laten verleiden om hun bankrekening of betaalpas aan cybercriminelen beschikbaar te stellen.

Groeien probleem

Caroline Sander, teamleider bij de Electronic Crimes Task Force (ECTF) van de Landelijke Eenheid, noemt geldezels “een groeiend probleem.” Dat zijn mensen – vaak jongeren – die hun bankrekening ter beschikking stellen aan cybercriminelen om er een zakcentje mee te verdienen. Om de afkomst van uit criminaliteit verkregen geld te verdoezelen, gebruiken boeven de bankrekening van jongeren om geld wit te wassen. Ze storten geld op de rekening, vragen aan de rekeninghouders of ze het geld voor ze willen pinnen. In ruil daarvoor krijgen ze een deel van de opbrengst.

Geldezels – ook wel katvangers genoemd – worden volgens Sander bij vrijwel alle vormen van online fraude gebruikt. Weliswaar nemen de jongeren geen deel aan de activiteiten waarmee het geld is verkregen, maar ze maken zich wel schuldig aan witwaspraktijken. Met alle gevolgen van dien. “De pakkans is groot”, waarschuwt de taskforceleider. “Niet de criminelen draaien op voor de schade, maar de jongeren, die bovendien strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.”

Dat is niet alles: geldezels krijgen vaak een strafblad en belanden veelal op een fraudelijst. Als ze op latere leeftijd een lening of hypotheek proberen af te sluiten, komen ze tot de conclusie dat dit door de vermelding een stuk lastiger is. Tot slot riskeren ze een gevangenisstraf die kan oplopen tot vier jaar en dat de slachtoffers de financiële schade bij hen komen verhalen.

'Snel geld verdienen'

Geldezels zijn vaak kwetsbare jongeren, zo vertelt Sander. Dat zijn jongeren die in geldnood verkeren, of een licht verstandelijke beperking hebben. Ze worden vaak geronseld met een smoesje en worden bovendien leuke geldbedragen beloofd (soms zelfs enkele honderden euro’s). Het enige dat ze hiervoor hoeven te doen is hun bankrekening of betaalpas beschikbaar te stellen. Easy money, zoals in de volksmond gezegd wordt. Jongeren worden vaak aangesproken als ze onderweg zijn naar school of in het openbaar vervoer zitten, maar ook op straat, op een feestje, op social media, op de sportclub of via online advertenties.

Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer jongeren zich aanbieden als geldezel. Om iets aan deze trend te doen, lanceert de politie samen met Veilig Bankieren – een samenwerkingsverband tussen de grotere banken – de campagne ‘Mijn scam, jouw probleem!’. Op zeven grote NS-stations toont de politie een video waarin ze aandacht vragen voor het ronselen van jongeren. Ook via social media wordt aandacht voor het probleem gevraagd. Mbo- en hbo-scholen ontvangen van de politie een persoonlijke brief en een informatiepakket.

Campagneboodschap

“De campagneboodschap bevat een duidelijke waarschuwing: we schetsen herkenbare situaties zodat jongeren – en hun directe omgeving – kunnen herkennen dat ze geronseld worden als money mule [geldezel, red.]. Daarnaast laten we zien dat het grote gevolgen kan hebben als iemand zijn of haar pinpas of bankrekening beschikbaar stelt voor criminelen. Zo iemand riskeert een strafblad en loopt het risico dat die geen bankrekening meer kan openen”, zo schrijft de politie in een blog over de preventiecampagne.

Bron: politie.nl, vpngids.nl

Meer info over moneymules 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Moneymule gerelateerde berichten

Ruim honderd geldezels aangehouden door de politie Rotterdam

Vorig jaar werden op de Allegonda Gremmerstraat de eerste money mules aangepakt in samenwerking met het Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland en Humanitas DMH - Homerun. Gedurende het hele jaar waren er meerdere acties en met succes. Het totaal aantal verdachten is van 430 terug gebracht naar 100. Er werden niet alleen straffen uitgedeeld. 114 verdachten kregen meteen tijdens de actiedag ook hulp aangeboden.

Lees meer »

Afgelopen drie maanden 1803 money mules aangehouden

Bij acties in 27 landen waaronder Nederland zijn in de afgelopen drie maanden 1803 money mules aangehouden. Deze zevende European Money Mule Action (EMMA) werd in samenwerking met Europol gecoördineerd. Deze week is het EMMA-actieweek om aandacht voor deze problematiek te vragen.

Lees meer »

Geldezels prooi voor de politie en de georganiseerde misdaad

De politie heeft de afgelopen maanden verspreid door heel Nederland 14 zogeheten geldezels aangehouden. Dit zijn personen, vaak kwetsbare jongeren, die hun bankrekening ter beschikking stellen aan criminelen. Tegen twaalf van hen is een dossier opgemaakt en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt of ze vervolgd worden. Dat schrijft de politie op haar website.

Lees meer »

‘Mijn scam, jouw probleem!’

In samenwerking met Veilig Bankieren lanceerde de politie gisteren de preventiecampagne ‘Mijn scam, jouw probleem!’. Het doel van de campagne is om iets te doen aan het stijgend aantal geldezels. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van hun actie. De voorlichtingscampagne moet ervoor zorgen dat jongeren zich niet laten verleiden om hun bankrekening of betaalpas aan cybercriminelen beschikbaar te stellen.

Lees meer »