Geldezels prooi voor de politie en de georganiseerde misdaad

Gepubliceerd op 16 november 2021 om 15:00

De politie heeft de afgelopen maanden verspreid door heel Nederland 14 zogeheten geldezels aangehouden. Dit zijn personen, vaak kwetsbare jongeren, die hun bankrekening ter beschikking stellen aan criminelen. Tegen twaalf van hen is een dossier opgemaakt en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt of ze vervolgd worden. Dat schrijft de politie op haar website.

Echtpaar Breda slachtoffer

De zaak kwam aan het rollen toen een echtpaar uit Breda in januari van dit jaar het slachtoffer was geworden van phishing. Nadat het echtpaar hun bankzaken had gedaan, leek er aanvankelijk niets aan de hand. Enkele dagen later werd het paar opgebeld door de bank dat er hoge bedragen van hun rekening waren afgeschreven. In totaal was het paar meer dan 300.000 euro kwijt.

De politie vermoedt dat de oplichters een nieuwe bankpas hebben aangevraagd en dat zij deze uit de brievenbus van het echtpaar hebben gevist. Daarmee hadden de criminelen toegang tot de rekeningen van het paar en hebben ze geldbedragen overgemaakt naar verschillende rekeningen. Met het geld hebben ze vervolgens bitcoins gekocht.

Geldezels

Om het geld over te maken, gebruikten de oplichters bankrekeningen van geldezels. In ruil krijgen ze een deel van de opbrengst van het gestolen geld dat via hun rekening wordt weggesluisd.

Nadat het echtpaar aangifte had gedaan, is de politie een onderzoek gestart. Het onderzoek nam enkele maanden in beslag. Uiteindelijk kwam de politie uit bij 14 verdachten, in de leeftijd van 18 tot 60 jaar, die verspreid over het land wonen. Tegen 12 van hen heeft de politie een dossier opgemaakt en naar het Openbaar Ministerie (OM) opgestuurd. Het is nu aan het OM om te oordelen of de verdachten worden vervolgd voor hun aandeel in de oplichtingspraktijk, of dat ze er met een waarschuwing vanaf komen.

Wat geldezels niet altijd weten of vaak niet onvoldoende beseffen, is dat zij zich schuldig maken aan een ernstig misdrijf, namelijk geld witwassen, aldus de Politie. De echte dader blijft buiten beeld en de slachtoffers krijgen een strafblad, of belanden zelfs in de gevangenis.

Mijn scam, jouw probleem

Vanwege de verstrekkende gevolgen waarschuwt de politie regelmatig voor de gevaren die geldezels lopen. Om aandacht voor het probleem te vragen, lanceerde de politie in september de campagne ‘Mijn scam, jouw probleem!’. Caroline Sander, teamleider bij de Electronic Crimes Task Force (ECTF), zei toen dat de pakkans groot is, geldezels vaak opdraaien voor de financiële schade en ze strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

“De campagneboodschap bevat een duidelijke waarschuwing: we schetsen herkenbare situaties zodat jongeren – en hun directe omgeving – kunnen herkennen dat ze geronseld worden als money mule. Daarnaast laten we zien dat het grote gevolgen kan hebben als iemand zijn of haar pinpas of bankrekening beschikbaar stelt voor criminelen. Zo iemand riskeert een strafblad en loopt het risico dat die geen bankrekening meer kan openen”, aldus de politie bij de lancering van de voorlichtingscampagne.

In het net van georganiseerde misdaad

Dat geldezel zijn niet geheel zonder gevaar is, weten een aantal slachtoffers uit Zoetermeer. Zij kregen eind 2019 een bezoekje van criminelen die de druk wilden opvoeren om het geld van hun slachtoffers eerder naar hen over te maken. Een andere geldezel werd beschoten, weer een ander werd in januari 2020 een tijdje gegijzeld omdat hij de verdachten geld schuldig zou zijn.

“Een ander slachtoffer werd op 4 september 2019 in een auto meegenomen en even later op een parkeerplaats eruit gezet en beschoten. Ook bij hem wilden de verdachte ‘terug waar ze recht op hadden’”, aldus het OM. Volgens de officier van justitie hadden de verdachten geen oog voor de impact die hun acties hadden op de slachtoffers, of de veiligheid van buurtbewoners.

Het Openbaar Ministerie heeft vier verdachten aangehouden en eiste gevangenisstraffen variërend van dertig maanden tot twaalf jaar.

Bron: om.nl, politie.nl, vpngids.nl

Wat is een geldezel 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Geldezel gerelateerde berichten

Ruim honderd geldezels aangehouden door de politie Rotterdam

Vorig jaar werden op de Allegonda Gremmerstraat de eerste money mules aangepakt in samenwerking met het Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland en Humanitas DMH - Homerun. Gedurende het hele jaar waren er meerdere acties en met succes. Het totaal aantal verdachten is van 430 terug gebracht naar 100. Er werden niet alleen straffen uitgedeeld. 114 verdachten kregen meteen tijdens de actiedag ook hulp aangeboden.

Lees meer »

Afgelopen drie maanden 1803 money mules aangehouden

Bij acties in 27 landen waaronder Nederland zijn in de afgelopen drie maanden 1803 money mules aangehouden. Deze zevende European Money Mule Action (EMMA) werd in samenwerking met Europol gecoördineerd. Deze week is het EMMA-actieweek om aandacht voor deze problematiek te vragen.

Lees meer »

Geldezels prooi voor de politie en de georganiseerde misdaad

De politie heeft de afgelopen maanden verspreid door heel Nederland 14 zogeheten geldezels aangehouden. Dit zijn personen, vaak kwetsbare jongeren, die hun bankrekening ter beschikking stellen aan criminelen. Tegen twaalf van hen is een dossier opgemaakt en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt of ze vervolgd worden. Dat schrijft de politie op haar website.

Lees meer »

‘Mijn scam, jouw probleem!’

In samenwerking met Veilig Bankieren lanceerde de politie gisteren de preventiecampagne ‘Mijn scam, jouw probleem!’. Het doel van de campagne is om iets te doen aan het stijgend aantal geldezels. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van hun actie. De voorlichtingscampagne moet ervoor zorgen dat jongeren zich niet laten verleiden om hun bankrekening of betaalpas aan cybercriminelen beschikbaar te stellen.

Lees meer »

Rekening laten misbruiken door criminelen, je komt er niet mee weg!

Afgelopen week zijn er in Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis geldezels in de leeftijd van 18 jaar tot 35 jaar aangepakt op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Deze actie van het team Veel Voorkomende Criminaliteit (VVC) Haringvliet is in navolging op de actiedagen in februari en eind maart toen rechercheurs in samenwerking met reclassering, Humanitas DMH (trajectbegeleiding bij Licht Verstandelijke Beperking en Multi problematiek) en het Openbaar Ministerie al 25 geldezels hebben verhoord.

Lees meer »

Waarschuwing: Een money mule, geldezel, wordt gepakt!

Wat is een geldezel voor een ezel? Pas op, er zijn allerlei personen en organisaties die hun eigen bankrekening niet willen gebruiken voor bepaalde criminele transacties en witwaspraktijken. Omdat het crimineel geld is, het te maken heeft met terroristische organisaties. Noem maar op. Dan is het wel handig als iemand anders als geldezel wil dienen. Deze katvanger, de money mule, wordt in 2018 en 2019 bijna altijd gepakt, terwijl de organisatie daarachter meestal moeilijk is op te sporen.

Lees meer »