2.469 arrestaties van geldezels in 25 landen
First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑
"HET ONZICHTBARE ZICHTBAAR MAKEN"
First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑
Vorig jaar werden op de Allegonda Gremmerstraat de eerste money mules aangepakt in samenwerking met het Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland en Humanitas DMH - Homerun. Gedurende het hele jaar waren er meerdere acties en met succes. Het totaal aantal verdachten is van 430 terug gebracht naar 100. Er werden niet alleen straffen uitgedeeld. 114 verdachten kregen meteen tijdens de actiedag ook hulp aangeboden.
Bij acties in 27 landen waaronder Nederland zijn in de afgelopen drie maanden 1803 money mules aangehouden. Deze zevende European Money Mule Action (EMMA) werd in samenwerking met Europol gecoördineerd. Deze week is het EMMA-actieweek om aandacht voor deze problematiek te vragen.
De politie heeft de afgelopen maanden verspreid door heel Nederland 14 zogeheten geldezels aangehouden. Dit zijn personen, vaak kwetsbare jongeren, die hun bankrekening ter beschikking stellen aan criminelen. Tegen twaalf van hen is een dossier opgemaakt en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt of ze vervolgd worden. Dat schrijft de politie op haar website.
In samenwerking met Veilig Bankieren lanceerde de politie gisteren de preventiecampagne ‘Mijn scam, jouw probleem!’. Het doel van de campagne is om iets te doen aan het stijgend aantal geldezels. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van hun actie. De voorlichtingscampagne moet ervoor zorgen dat jongeren zich niet laten verleiden om hun bankrekening of betaalpas aan cybercriminelen beschikbaar te stellen.
De afgelopen week hield de politie 38 verdachten aan in een onderzoek naar WhatsApp-fraude (Vriend-in-Nood) en bankrekeningfraude.
Afgelopen week zijn er in Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis geldezels in de leeftijd van 18 jaar tot 35 jaar aangepakt op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Deze actie van het team Veel Voorkomende Criminaliteit (VVC) Haringvliet is in navolging op de actiedagen in februari en eind maart toen rechercheurs in samenwerking met reclassering, Humanitas DMH (trajectbegeleiding bij Licht Verstandelijke Beperking en Multi problematiek) en het Openbaar Ministerie al 25 geldezels hebben verhoord.
"Leen je bankrekening nooit uit in ruil voor geld!"
Van 5 tot en met 11 oktober 2020 is het de Week van de Veiligheid. Dit jaar staat deze week in het teken van 'weerbaarheid'. Bent u voorbereid op criminaliteit? Lisa was dat niet en stelde in goed vertrouwen haar bankrekening beschikbaar aan een vriend. Nu staat ze te boek als fraudeur met alle gevolgen van dien. Lees alles over geldezels.
Een 21-jarige Stadjer heeft volgens het Openbaar Ministerie een belangrijke rol gespeeld in een omvangrijke cybercrimezaak. Eén van de slachtoffers was een ondernemer in Noord-Nederland die hierdoor 1,1 miljoen euro kwijtraakte.
Wat is een geldezel voor een ezel? Pas op, er zijn allerlei personen en organisaties die hun eigen bankrekening niet willen gebruiken voor bepaalde criminele transacties en witwaspraktijken. Omdat het crimineel geld is, het te maken heeft met terroristische organisaties. Noem maar op. Dan is het wel handig als iemand anders als geldezel wil dienen. Deze katvanger, de money mule, wordt in 2018 en 2019 bijna altijd gepakt, terwijl de organisatie daarachter meestal moeilijk is op te sporen.
Afgelopen weekend hield de politie 20 jongeren aan die verdacht worden van witwassen en/of oplichting via internet. De jongeren hebben hun rekeningnummer laten gebruiken door oplichters die spullen verkochten via Marktplaats en Facebook, maar deze nooit leverden. Dit worden ook wel ‘money mules’ genoemd.