Oost-Nederland - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Oost Nederland Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 173,3 KB 125 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: BMFPD

Datum delict: 02-01-2023

Plaats delict: Oost-Nederland

Grootschalige Bankmedewerkerfraude in Gelderland en Overijssel

In Gelderland en Overijssel wordt een grootschalige bankmedewerkerfraude onderzocht. Deze fraude, gericht op voornamelijk oudere mensen, betreft gevallen waar slachtoffers voor soms duizenden euro's worden opgelicht. De criminelen achter deze praktijken doen zich overtuigend voor als bankmedewerkers. Met geraffineerde leugens weten zij betaalpassen en pincodes van nietsvermoedende slachtoffers te ontfutselen.

De politie vraagt om hulp bij de identificatie van betrokkenen bij deze frauduleuze activiteiten. Op hun website tonen zij foto's van personen die geld opnemen met de gestolen passen. Deze zogenoemde 'pinners' spelen een cruciale rol in de fraude. Elk van deze foto's is voorzien van een uniek nummer en de locatie waar de foto is genomen. Burgers die iemand herkennen, worden aangemoedigd dit te melden via een speciaal tipformulier op de website van de politie. Daarnaast kunnen tips ook telefonisch worden doorgegeven, zowel aan de opsporingstiplijn van de politie als anoniem via Meld Misdaad Anoniem.

De lijst van betrokken locaties en de bijbehorende zaaknummers is uitgebreid, met plaatsen als Wijchen, Harderwijk, Breedenbroek, Winterswijk, Oldenzaal, Apeldoorn, Tiel, Bruchem, Aalst, Zutphen, Gendt, Lienden, Nijkerk, Nijmegen, Hellendoorn, Nijkerkerveen, Hengelo, Arnhem, Culemborg, Oosterbeek, Velp, Haaksbergen, Hattem, Beusichem, Staphorst, Doorwerth, Deventer, Goor, Nijverdal, Olst, Steenwijk, Tiel, Bergentheim, Hoevelaken, Bennekom, Voorthuizen, Zwolle, Almelo, Dalfsen, Hardenberg, Bemmel, Eerbeek, Rijssen, Oldemarkt, Rheden, Lobith, Geesteren, Losser, en Losser.

De politie benadrukt het belang van burgerparticipatie in het onderzoek naar deze bankmedewerkerfraude. Met gezamenlijke inspanningen hopen zij de daders te kunnen identificeren en gerechtigheid te brengen voor de slachtoffers van deze ingrijpende vorm van criminaliteit.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude

of alle begrippen en vormen van A tot Z

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.