Wachtwoord
Wat is een goed wachtwoord?
Voor een goed wachtwoord, moet een wachtwoord aan de volgende eisen voldoen
- Hoe meer tekens, des te veiliger. 8 tekens is aan de korte kant. Een wachtwoord met 12 tekens of meer is veel sterker. Een wachtwoord van 12 in plaats van 8 tekens maakt het wachtwoord tot 80 miljoen keer zo sterk.
- Cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, #, !, %, enz.) versterken het wachtwoord.
- Of gebruik een wachtzin, die onthoud je makkelijker. Voorbeeld: IkHeb23Games.
- Gebruik wachtzinnen van minimaal 4 woorden. Gebruik geen spreekwoord of bekende zin, maar het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Een ander voorbeeld is 23KilometerIsTeSnel. Helaas werken te lange wachtwoordzinnen niet altijd. Veel websites hebben een maximale wachtwoordlengte die tussen de 10 en 20 tekens ligt.
- Het wachtwoord mag geen makkelijk te raden persoonlijke informatie bevatten, zoals een naam, geboortedatum of adres.
- Gebruik verschillende wachtwoorden voor elke website en dienst. Een wachtwoordmanager of de onthoudtips hieronder helpen daarbij.
- Pas wachtwoorden minimaal 1 keer per jaar aan. Niet te vaak, want je moet het wel kunnen onthouden.
Verschillende sterke wachtwoorden onthouden
Om sterke én voor iedere site verschillende wachtwoorden te gebruiken die je toch kunt onthouden, kun je de volgende methode toepassen. Gebruik als basis 1 sterk wachtwoord dat je onthoudt en voeg daar per site een variabel deel aan toe.
- Vaste deel: een voorbeeld voor het vaste deel is een samentrekking van een zin. 'Ik heb 23 boeken over Zeeland-West-Brabant' wordt Ih23boZ-W-B. Kies een zin die je goed kunt onthouden en waar bij voorkeur hoofdletters en cijfers in zitten.
- Variabele deel: kies een manier om de naam van een dienst in het wachtwoord te verwerken, die door een hacker niet eenvoudig te zien is. Kies bijvoorbeeld altijd de tweede en op-één-na laatste letter uit de naam: voor Facebook krijg je dan 'ao' en bij Tui 'uu'. In ons voorbeeld plakken ze we vooraan en daarmee wordt het complete wachtwoord voor Facebook aoIh23boZ-W-B en voor Tui uuIh23boZ-W-B.
Bang dat je het variabele deel niet onthoudt? Noteer dan de regel of dit deel van het wachtwoord voor iedere site op papier. Berg de notitie goed op. Vind je dit te lastig, dan is een Digitale kluis ook wel wachtwoordmanager genoemd een goed alternatief.