Hoe je jezelf beschermt tegen de gevaren van het darkweb

Gepubliceerd op 18 mei 2024 om 07:00

De risico's van het darkweb

Het darkweb, dat verborgen is voor zoekmachines en alleen toegankelijk is via gespecialiseerde software, wordt niet altijd voor kwaadwillende doeleinden gebruikt, maar het kan dat wel zijn. Organisaties en individuen lopen verschillende risico's door activiteiten die vanuit het darkweb plaatsvinden, zoals datalekken, financiële fraude, identiteitsdiefstal en de exploitatie van beveiligingslekken. Het nemen van proactieve stappen kan bedrijven en individuen helpen hun digitale bezittingen en online aanwezigheid te beschermen. Hieronder worden verschillende verdedigingsstrategieën besproken die organisaties en individuen kunnen helpen zichzelf en hun bezittingen te beschermen tegen de gevaren van het darkweb.

Strategische beveiligingsmaatregelen

Een gerichte strategie is het uitvoeren van tabletop-scenario's met relevante belanghebbenden, waarbij een scenario wordt gesimuleerd waarin verhoogde inloggegevens worden buitgemaakt. Deze aanpak richt zich op de belangrijkste kracht van de aanvaller: de verblijftijd. Creëer realistische aanvalsvectoren, ontwikkel responsplannen en meet tijden voor detectie, forensisch onderzoek, isolatie en herstel, waarbij de processen worden aangepast om latenties te minimaliseren. Een primaire bedreiging die afkomstig is van het darkweb is kaarttestfraude. Financiële instellingen kunnen monitoring van het darkweb inzetten om gecompromitteerde kaarten te identificeren en opnieuw uit te geven. E-commerce-instellingen kunnen de beveiliging verbeteren door middel van multifactor-authenticatie, robuuste fraudedetectie voor accountovernamefraude en botactiviteit, en risicovariabele analyses. Ze kunnen fraude voorkomen door transactiemonitoring, CVV-verificatie en uitdagingsmechanismen.

Proactieve beveiliging en zero-trust

Wacht niet tot iemand je identiteit steelt! Monitoringdiensten voor het darkweb zijn als waakhonden voor deze geheime sites. Ze controleren voortdurend op je informatie en laten je meteen weten als ze iets vinden. Op deze manier kun je wachtwoorden wijzigen, je kredietrapport in de gaten houden en problemen oplossen voordat ze escaleren. Om jezelf te beschermen tegen bedreigingen van het darkweb, adopteer een zero-trust-architectuur, waarbij alle toegang wordt geverifieerd. Vul dit aan met geavanceerde dreigingsbescherming om zero-day-kwetsbaarheden tegen te gaan en integreer endpoint detection en response voor continue monitoring en snelle dreigingsrespons. Deze strategie versterkt de verdediging op uitgebreide wijze.

Emerging trend detection en encryptie

Online veiligheid is in toenemende mate een prioriteit voor klantenondersteuning en trust- en safety-teams, net zoals het voor IT-teams is. Emerging trend detection helpt bedrijven om voorop te blijven door opkomende bedreigingen zoals desinformatie en kwaadwillende activiteiten via realtime waarschuwingen van het deep web en het darkweb te spotten. Dit helpt bedrijven om de integriteit van hun merk te beschermen voordat een crisis zich voordoet of schade wordt aangericht. Implementeer geavanceerde versleuteling voor alle gevoelige gegevens, waardoor deze onleesbaar en nutteloos worden voor onbevoegde gebruikers die er via het darkweb toegang toe zouden kunnen krijgen. Dit vermindert significant de potentiële impact van datalekken.

Runtime-beveiliging en defense-in-depth

Investeren in runtime-beveiliging is cruciaal om om te gaan met bedreigingen die afkomstig zijn van het darkweb. Hackers zullen directe toegang tot gecompromitteerde netwerken verkopen op louche websites. De kopers lanceren dan verdere aanvallen, zoals ransomware. Om ervoor te zorgen dat een organisatie te allen tijde beschermd is tegen dergelijke bedreigingen, is het belangrijk om te investeren in runtime-beveiliging, zoals endpoint detection en response en extended detection en response. Een organisatie heeft al gefaald zodra geëxfiltreerde gegevens op het darkweb zijn gepubliceerd. Elke reactie is op dat moment puur reactief. Organisaties moeten zich in plaats daarvan stroomopwaarts richten door het bedrijf te beschermen met overeenkomstige defense-in-depth-controles. Hoewel het darkweb inzicht kan bieden in de sentimenten van aanvallers, kan het niet de enige focus van een cyberstrategie zijn.

Multifactor-authenticatie en penetratietesten

Ik raad ten zeerste multifactor-authenticatie aan met minimaal drie factoren, inclusief biometrie. Andere belangrijke beveiligingsmaatregelen zijn het gebruik van phishing-scanners; het versleutelen van gegevens in rust en tijdens transmissie; het verplicht stellen van sterke, complexe wachtwoorden; en het opslaan van gegevens in beveiligde databaseapplicaties. Penetratie- en ethische tests van alle softwaretoepassingen die gevoelige gegevens hosten zijn ook sterk aan te bevelen. De basislaag van elke cyberbeveiligingsmaatregel voor elke vorm van dreigingsbeperking is versleuteling; alles moet daarop worden gebouwd. Maar traditionele versleutelingsmethoden zijn niet langer voldoende. De nieuwe standaard is data-in-use-encryptie, waarmee een organisatie versleutelde gegevens in gebruik kan verwerken (computeren, zoeken, analyseren, enzovoort), niet alleen in rust of tijdens transport.

Cultuur van beveiliging en darkweb monitoring

Continue educatie en training zijn niet alleen essentieel voor organisaties om zichzelf en hun werknemers te beschermen, maar zijn ook een van de eenvoudigste en meest effectieve strategieën. Het cultiveren van een beveiligingsgerichte cultuur moedigt werknemers aan om voorzichtig te zijn met onbekende berichten, bevordert de dialoog met beveiligingspersoneel en zorgt voor een doorstroming van bijgewerkte dreigingsinformatie. Monitor darkweb-forums op gelekte informatie over uw organisatie met behulp van scanservices. Informeer medewerkers over cyberbeveiliging, handhaaf sterke wachtwoordbeleid en implementeer multifactor-authenticatie om kwetsbaarheden te verminderen. Deze proactieve aanpak minimaliseert de risico's van het darkweb.

AI-beveiliging en device intelligence

Veel van de activiteit op het darkweb betreft het delen en verkopen van phishing-as-a-service kits, gestolen persoonlijke gegevens voor phishingaanvallen en tips en tools voor het exploiteren van generatieve AI-platforms (bijvoorbeeld WormGPT) om phishingaanvallen te ondersteunen. Phishing is koning. Gebruikerstraining moet een rol spelen, maar AI-aangedreven beveiligingsoplossingen zijn essentieel om nooit eerder vertoonde phishingaanvallen die gebruik maken van ontwijktechnieken te blokkeren. Fraudsters verkrijgen legitieme inloggegevens en bankinformatie via het darkweb. Device intelligence stelt organisaties in staat gebruikers te identificeren die deze informatie misbruiken. Deze technologie kan bijvoorbeeld ongebruikelijke inloglocaties en IP-adressen of verdachte acties, zoals ongewoon grote aankopen, markeren. Deze bewustwording stelt bedrijven in staat om aanvullende ID-verificatiestappen uit te voeren.

Identiteitshygiëne en real-time alerts

Het verbeteren van de identiteitshygiëne is een belangrijke maatregel tegen dreigingen van het darkweb. Regelmatig wachtwoorden bijwerken, tweefactorauthenticatie gebruiken en accountactiviteit monitoren kunnen individuen en organisaties beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Deze gerichte praktijk minimaliseert kwetsbaarheden en beschermt persoonlijke en professionele identiteiten tegen misbruik. U moet weten wanneer de gegevens van uw klanten op het darkweb staan door een datalek, omdat fraudeurs gestolen inloggegevens kunnen gebruiken om uw digitale ecosysteem binnen te dringen. Huur een leverancier in die bijna realtime bevestiging van datalekken biedt die uw klanten treffen en gecompromitteerde attributen kan identificeren. In die gevallen kunt u meer wrijving introduceren in het inlogproces.

Bewustzijn over gegevensmisbruik en zero standing privileges

Vergeet malware en ransomware—een van de gevaarlijkste dingen die vandaag op het darkweb worden verkocht, is informatie. Van burgerservicenummers tot huisadressen, hackers zullen alle mogelijke persoonlijke informatie gebruiken om hun berichten overtuigender te maken. Vraag altijd waarom bepaalde informatie in een bericht of verzoek wordt opgenomen en vraag jezelf af of het opnemen ervan een legitiem doel dient of niet. Credential diefstal is een veel voorkomend gevolg van darkweb-marktplaatsen. Organisaties moeten zero standing privileges voor werknemers implementeren, zodat zelfs als iemands inloggegevens zijn gecompromitteerd, de hacker niet veel kan doen. Het implementeren van phishingbestendige, sterke authenticatiemaatregelen (zoals passkeys) voorkomt ook dat hackers inloggegevens stelen.

Anonieme webaanwezigheid en privacy

Ontwikkel een strategie voor anonieme webaanwezigheid om digitale voetafdrukken die darkweb-activiteiten aantrekken te minimaliseren. Dit omvat het gebruik van privacygerichte browsers, VPN's en veilige e-mailservices voor gevoelige communicatie. Het aanmoedigen van dergelijke praktijken onder medewerkers en binnen de activiteiten van een organisatie kan het risico dat gevoelige informatie wordt gecompromitteerd en op het darkweb terechtkomt aanzienlijk verminderen.

Conclusie

Door de bovengenoemde stappen te nemen, kunnen zowel individuen als organisaties hun blootstelling aan de gevaren van het darkweb verminderen en hun digitale veiligheid verbeteren. Het is belangrijk om te begrijpen dat terwijl het darkweb legitieme toepassingen kan hebben, de risico's die het met zich meebrengt serieus genomen moeten worden. Proactieve en continue beveiligingsmaatregelen zijn essentieel om een sterke verdediging op te bouwen tegen de vele bedreigingen die vanuit deze verborgen hoek van het internet komen.

Begrippenlijst: Sleutelwoorden uitgelegd

  • Darkweb

    • Het darkweb is een deel van het internet dat niet door reguliere zoekmachines kan worden geïndexeerd en alleen toegankelijk is via speciale software, zoals Tor. Het wordt vaak geassocieerd met illegale activiteiten, maar kan ook legitieme doeleinden dienen.
  • Tabletop-scenario's

    • Tabletop-scenario's zijn gesimuleerde oefeningen waarbij een organisatie een cyberaanval nabootst om hun reactie en procedures te testen en verbeteren. Dit helpt om beter voorbereid te zijn op echte aanvallen.
  • Multifactor-authenticatie (MFA)

    • MFA is een beveiligingsmaatregel waarbij meerdere vormen van identificatie worden gebruikt om toegang te krijgen tot een systeem. Dit kan een combinatie zijn van wachtwoorden, biometrische gegevens (zoals vingerafdrukken) en eenmalige codes.
  • Zero-trust-architectuur

    • Dit is een beveiligingsmodel waarbij geen enkel apparaat, gebruiker of systeem automatisch wordt vertrouwd, zelfs niet als ze zich binnen het netwerk bevinden. Alle toegang moet worden geverifieerd voordat toestemming wordt verleend.
  • Zero-day-kwetsbaarheid

    • Een zero-day-kwetsbaarheid is een beveiligingslek in software dat door kwaadwillenden wordt misbruikt voordat de softwareontwikkelaar ervan op de hoogte is en een oplossing kan bieden.
  • Endpoint detection and response (EDR)

    • EDR is een beveiligingstechnologie die endpoints (zoals computers en mobiele apparaten) bewaakt, detecteert en reageert op verdachte activiteiten en cyberdreigingen.
  • Extended detection and response (XDR)

    • XDR gaat verder dan EDR door dreigingsinformatie en beveiligingsgegevens te verzamelen en te analyseren van meerdere beveiligingstools en -systemen binnen een organisatie om een breder overzicht van dreigingen te bieden.
  • Defense-in-depth

    • Dit is een beveiligingsstrategie waarbij meerdere lagen van beveiligingsmaatregelen worden gebruikt om een systeem te beschermen. Als één laag faalt, kunnen andere lagen de aanval nog steeds afweren.
  • Phishing

    • Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen proberen persoonlijke informatie te stelen door zich voor te doen als een betrouwbare bron via e-mail, berichten of nepwebsites.
  • Device intelligence

    • Device intelligence verwijst naar technologieën en systemen die informatie verzamelen en analyseren over de apparaten die verbinding maken met een netwerk om verdachte activiteiten te detecteren en te voorkomen.
  • Data-in-use-encryptie

    • Dit is een geavanceerde vorm van versleuteling waarbij gegevens worden versleuteld en beschermd terwijl ze actief worden gebruikt en verwerkt, niet alleen wanneer ze worden opgeslagen (data-at-rest) of verzonden (data-in-transit).
  • Penetratietesten

    • Dit zijn gecontroleerde cyberaanvallen die worden uitgevoerd door beveiligingsprofessionals om kwetsbaarheden in een systeem te ontdekken en te verhelpen voordat echte aanvallers deze kunnen misbruiken.
  • Zero standing privileges

    • Dit concept houdt in dat werknemers geen permanente toegang hebben tot gevoelige systemen of gegevens. Toegang wordt alleen verleend wanneer dat nodig is en voor de minimale tijdsduur die nodig is om een taak uit te voeren.
  • Credential diefstal

    • Credential diefstal verwijst naar het stelen van inloggegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, die vervolgens kunnen worden gebruikt om ongeoorloofde toegang te krijgen tot systemen en gegevens.
  • Privacygerichte browsers en VPN's

    • Privacygerichte browsers, zoals Tor, en Virtual Private Networks (VPN's) helpen gebruikers anoniem te blijven door hun internetverkeer te versleutelen en hun IP-adressen te verbergen.

Help ons de zichtbaarheid van Cybercrimeinfo te vergroten met jouw Google review!

Om de zichtbaarheid van onze website Cybercrimeinfo (ccinfo) in Google te verbeteren, is het nuttig als er recensies over onze site worden geschreven. Zouden jullie de tijd willen nemen om een beoordeling te plaatsen op Google? Dit kan eenvoudig via de volgende link: Schrijf een review.

Meer darkweb nieuws