Minister ziet niets in legitimatieplicht voor versturen postpakketten

Gepubliceerd op 8 april 2019 om 11:19
Minister ziet niets in legitimatieplicht voor versturen postpakketten

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ziet niets in een legitimatieplicht voor het versturen van postpakketten, zoals de Taskforce Brabant-Zeeland wil. De Taskforce, een samenwerkingsverband van gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst, stelt dat steeds meer drugscriminelen hun drugs via het internet verkopen en een legitimatieplicht zou het versturen van drugspakketten lastiger moeten maken.

Volgens Grapperhaus kent Nederland een uitstekende infrastructuur, waaronder op het gebied van post- en pakketstromen. "Criminelen maken hier gebruik van voor hun illegale praktijken, zij het dat er wel barrières bestaan tegen het criminele misbruik van post- en pakketstromen", antwoordt de minister in een reactie op Kamervragen van het CDA en PvdA. In het geval van verdachte pakketten worden die uit het distributieproces gehaald en aan de politie of de Douane overhandigd. "Zo wordt het voor criminelen moeilijker om drugs per post of pakketje wereldwijd te verzenden", aldus de minister.

Wat betreft het invoeren van een legitimatieplicht, is dit gelet op de hoeveelheid pakketpost, de inbreuk op de privacy en de verzwaring van de administratieve lasten niet proportioneel om drugscriminaliteit tegen te gaan, aldus Grapperhaus. Tevens merkt de minister op dat het de verwachting is dat criminelen gebruik kunnen maken van katvangers en gestolen of valse identiteitsbewijzen of misbruik zullen maken van adresgegevens van particulieren of ondernemers. "Ik acht de kans dat het verzenden van drugspakketten vanwege een legitimatieplicht wordt bemoeilijkt daarom klein", concludeert Grapperhaus (pdf).


Eerdere berichten...

Taskforce wil legitimatieplicht voor versturen van postpakketten

vrijdag 25 januari 2019

De Taskforce Brabant-Zeeland, een samenwerkingsverband van gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst, wil dat er een legitimatieplicht komt voor het versturen van postpakketten. Dit zou nodig zijn om de online drugshandel tegen te gaan, zo laat de organisatie aan BNR weten.

"Het is voor drugscriminelen wel heel erg gemakkelijk om drugs per post of per pakketje wereldwijd te verzenden", zegt burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard en leidinggevende van Taskforce Brabant-Zeeland. De Taskforce stelt dat steeds meer drugscriminelen hun drugs via internet verkopen en de drugspakketten per post versturen. Volgens Ederveen wordt het probleem steeds groter en heeft de politie er nauwelijks grip op. Een legitimatieplicht zou het lastiger voor criminelen moeten maken.

Chris van Dam, Tweede Kamerlid van het CDA, noemt het een goed plan. Hij ziet echter naast praktische en financiële bezwaren ook gevolgen voor de privacy. "Er zit ook een privacy-aspect aan vast. Als ik bijvoorbeeld een pakketje wil versturen naar de nationale ombudsman om iets duidelijk te maken, dan weet ik niet of ik zo blij ben dat het allemaal geregistreerd is." De VVD is sceptisch over het plan en D66 zegt meer tijd nodig te hebben om het plan te bestuderen.


Kamervragen over legitimatieplicht voor versturen postpakketten

dinsdag 29 januari 2019

Het pleidooi van de Taskforce Brabant-Zeeland voor de invoering van een legitimatieplicht voor het versturen van postpakketten heeft voor Kamervragen in de Tweede Kamer gezorgd. De Taskforce, een samenwerkingsverband van gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst, stelde dat steeds meer drugscriminelen hun drugs via het internet verkopen en een legitimatieplicht zou het versturen van drugspakketten lastiger moeten maken.

Aanleiding voor PvdA-Kamerleden Kuiken en Moorlag om vragen aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid te stellen. Zo moet de minister laten weten of het inderdaad eenvoudig is voor drugscriminelen om drugs per post of per pakketje wereldwijd te verzenden en of de bestaande maatregelen om criminele verzendingen via pakketten tegen te gaan afdoende zijn.

Kuiken en Moorlag vragen verder aan Grapperhaus wat hij vindt van een legitimatieplicht voor het versturen van postpakketten. "Wat is uw mening over het voorstel dat er een legitimatieplicht moet komen voor wie een pakket op de post doet? Acht u het mogelijk dat dit het verzenden van drugspakketten door drugscriminelen bemoeilijkt? Kunt u een beeld schetsen van de voor- en nadelen van dit voorstel?", aldus de vraag van de Kamerleden. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Bron: security, 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.