Drugs steeds vaker per post het land uitgesmokkeld

Gepubliceerd op 24 april 2019 om 11:46
Drugs steeds vaker per post het land uitgesmokkeld

De douane neemt steeds vaker drugs in beslag die in Nederland op de brievenbus zijn gedaan en voor landen buiten Europa zijn bestemd. In een paar uur tijd onderschepte de douane onlangs elfhonderd brievenbuspakketjes die een zogenaamd ‘afwijkend scanbeeld’ vertoonden. Negen van de tien verdachte pakketjes bleken drugs te bevatten.

De elfhonderd pakketten waren vooral bestemd voor de Verenigde Staten: de douane controleerde tijdens de gerichte actie onder meer de gehele post- en pakkettenstroom naar dat land. Van de Nederlandse drugs die naar landen buiten ­Europa worden verstuurd, zijn de VS, Australië en Nieuw-Zeeland volgens de douane de grootste ontvangers.

De meeste pakketjes die worden onderschept bevatten xtc. In 2016 nam de douane via de post- en pakkettenstroom 137 kilo xtc in beslag. In 2017 was dat opgelopen tot 370 kilo, vorig jaar was de oogst 460 kilo xtc. ‘We zien een toename in alle soorten synthetische drugs’, zegt handhavingsregisseur verdovende middelen Kim Kuipers van de douane. ‘Maar veruit het meeste dat wij vanuit Nederland buiten de EU zien gaan, is xtc en amfetamine.’

Nederland staat internationaal bekend als een bedrijvige producent en exporteur van synthetische drugs. Die worden niet alleen per zeecontainer of vrachtwagen het land uitgesmokkeld.

Online

Door de opkomst van het darkweb, een afgeschermd deel van het internet, plaatsen kopers in het buitenland steeds vaker hun bestelling voor bijvoorbeeld xtc en amfetamine in Nederland. Omdat door de populariteit van onlinewinkelen het volume aan uitgaande poststukken stijgt, wordt het volgens de douane moeilijker om de foute pakketjes eruit te filteren. Net als binnen Nederland daalt volgens PostNL het volume aan brievenbuspost dat in Nederland naar het buitenland wordt verstuurd. Daarentegen worden er meer pakketjes verstuurd.

‘Het probleem was al groot en het wordt alleen maar groter’, zegt Neeltje Keeris, officier van justitie bij het landelijk parket in Den Bosch. Ze is bij het Openbaar Ministerie portefeuillehouder synthetische drugs. ‘Maar hoe groot het probleem precies is, is lastig te zeggen. Degenen die dit doen, werken anoniem. En niet alle post kan worden gecontroleerd. Dat is ondoenlijk, als je ziet om welke gigantische hoeveelheden post het gaat.’

De in beslag genomen hoeveelheden vormen waarschijnlijk slechts een fractie van de drugsuitvoer via de brievenbus – veel drugspakketjes passeren de douane ongezien. Post die binnen de EU wordt verstuurd, valt onder het vrije verkeer van goederen en wordt in principe nooit gecontroleerd.

Om post te kunnen openen en dus het briefgeheim te mogen schenden, moet de douane vooraf toestemming vragen van de rechter-commissaris. Post die geen drugs blijkt te bevatten, wordt dichtgeplakt met tape waarop staat vermeld dat het poststuk op grond van douanevoorschriften is geopend.

Criminele groeperingen

Achter de verzending van de meeste drugspakketjes gaan waarschijnlijk criminele groeperingen schuil, aldus de douane. Zo werden vorig jaar in het Limburgse Brunssum vier mannen opgepakt die worden verdacht van drugshandel op het darkweb. De drugs, vooral xtc, zouden ze via enveloppen en postpakketjes hebben verstuurd.

Dankzij een undercoveractie van Amerikaanse agenten werd in 2016 een man uit Roosendaal aangehouden die lid was van een bende die mdma exporteerde. De man stuurde zijn koeriers bewust naar België en Duitsland om de drugs op de bus te doen: landen als de VS en Australië controleren post uit Nederland extra scherp op de mogelijke aanwezigheid van drugs.

Toch wagen waarschijnlijk ook vaker individuen de stap door een envelop met pillen op de bus te doen, zegt Keeris.‘Veel pakketjes zijn niet te linken aan criminele organisaties. Dan heb je het dus ook over particulieren die een centje bij willen verdienen. Dat is lastig op te sporen.’

De straf voor het uitvoeren van harddrugs hangt vooral af van het gewicht of het aantal verzonden pillen. Het op de post doen van twintig xtc-pillen kan vijf weken gevangenisstraf opleveren. Wie al eerder in de fout is gegaan, riskeert een hogere straf.

Bron: volkskrant, douane

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.