,,Deze verdachten hebben een flink steentje bijgedragen aan het negatieve beeld van Nederland als exportland van hard drugs. Mensen in meer dan 40 landen over de hele wereld werden voorzien van verdovende middelen; vooral xtc, maar ook MDMA en cocaïne, heroïne en hasj.” Dat zeiden woensdag de officieren van het Landelijk Parketvoor de rechtbank in Rotterdam in een zaak tegen vier Limburgse mannen die ervan verdacht worden - vooral - honderdduizenden pillen via postpakketten te hebben verstuurd. Als het aan het Landelijk Parket ligt gaan de mannen daar 12, 7, 5 en 3 jaar de cel voor in.
Dat Nederland een goede reputatie heeft op het gebied van verdovende middelen, bleek uit de veelal Nederlands klinkende namen die verdachten als vendor (verkoper) hanteerden op de verborgen markten op het zogenoemde Darkweb. Het Darkweb is een afgeschermd deel van het internet dat niet zomaar te vinden is; waar markten, verkopers en kopers anoniem (denken te) opereren. Het is de autoriteiten echter gelukt om die anonimiteit te doorbreken door bijvoorbeeld de darkmarkets Silk Road en Alphabay uit de lucht te halen, wat een schat aan informatie opleverde over de vendors die er actief waren. Uit deze en andere informatie blijkt dat Nederland een zeer prominente rol heeft als herkomstland van drugshandel via het Darkweb, waar de drugshandel vooral plaats vindt via postpakketten.
Postpakketten
Het waren dan ook die postpakketten die leidden naar de verdachten. Diverse pakketten werden onderschept, en een van die onderscheppingen was zo snel na de verzending dat er nog beelden van het inleverpunt in Brunssum beschikbaar waren. Die persoon kon worden geïdentificeerd en gevolgd, en dat bracht het speciale Postpakketten Interventieteam (PIT) van de politie naar alle andere verdachten en een opslagplaats van drugs. In mei vorig jaar werd de groep opgerold, en werden op diverse plaatsen doorzoekingen gedaan. Bij die doorzoekingen werden nog weer tientallen kilo’s pillen en andersoortige drugs gevonden, en vele lege postverpakkingen, sealbags, kleurstoffen en een tabletteermachine. Er was een productie-lab ingericht in één van de woningen. Het PIT onderschepte tijdens het onderzoek ruim 100 pakketten en enveloppen, allemaal met drugs gevuld.
Bitcoins en ontneming
Van de vier verdachten wordt een 36-jarige man als hoofdverdachte gezien. Tegen hem werd de hoogste straf geëist: 12 jaar. Uit onder andere observaties en opgenomen gesprekken is gebleken dat deze man de andere drie aanstuurde. Hij was degene die de vendor accounts op het Darkweb runde en de opbrengst in bitcoins op zijn rekening ontving. Van hem kan ook bewezen worden dat hij al sinds zeker 2014 actief is geweest, aldus de officier woensdag. Uit onderzoek aan zijn gegevensdragers is gebleken dat hij zeker zeven vendor-accounts had. Vermoedelijk waren het er meer, maar daarover heeft hij niets willen zeggen. Ook is een gedeelte van zijn administratie teruggevonden. Alleen al in de periode november – december 2017 zou hij geleverd hebben aan zeker 328 adressen in 40 landen. Het Landelijk Parket wil dan ook dat de man ruim een miljoen euro betaalt aan de Staat, ter ontneming van zijn criminele verdiensten.
Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog niet bekend.
Bron: Landelijk Parket, OM