Ecstasy, cocaïne, speed en amfetamine. Uit Nederland afkomstige post naar het buitenland bevat steeds vaker drugs. Per jaar zou het om zo’n honderdduizend zendingen gaan. Sommige landen overwegen al een verbod op postpakket vanuit Nederland. Politie en douane in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en diverse Aziatische landen hebben genoeg van de Nederlandse drugspakketten.
Het dreigt de reputatie van ons kikkerlandje te schaden. Volgens schattingen verzenden dealers ongeveer 9.000 pakketten per maand naar het buitenland. In Australië werden binnen een maand 400 leveringen onderschept.
Klachten buitenlandse politie diensten
De Nederlandse justitie en politie ontvangen steeds vaker klachten van buitenlandse collega’s over via de reguliere post verstuurde drugs. Drugsdealers hebben ontdekt dat de post een relatief veilige en betrouwbare manier is om drugs naar buitenlandse klanten te versturen. Vooral omdat er geen legitimatieplicht is wanneer iemand iets naar het buitenland wil versturen. Tot aan Australië aan toe ontvangen de Nederlandse autoriteiten hier klachten over. Daar werden in slechts één maand tijd 400 Nederlandse drugszendingen ontdekt. Het gaat daarbij vooral om xtc, waarvan veel in Nederland geproduceerd wordt.
Australië en de Verenigde Staten
In Australië en de Verenigde Staten wordt post uit Nederland intussen extra streng gecontroleerd. Daardoor duurt het langer voordat de post aankomt. Er wordt zelfs gevreesd dat op termijn alle pakketpost vanuit Nederland geweigerd gaat worden in die landen. Nederland voert zelf ook controle uit. Tijdens een proef controleerde de douane vijfhonderd verdachte postpakketten. In driekwart daarvan werd drugs aangetroffen. Soms lukt het de verzender te achterhalen. Dat blijken steeds vaker hoogopgeleide mannen zonder strafblad te zijn. Die handelen via speciale marktplaatsen op het darkweb.
Miljoen per jaar mee verdienen
De politie zegt zich grote zorgen te maken over deze nieuwe ‘handelsroutes’. De meeste dealers beginnen klein, maar worden dan benaderd door bendes die voor stuntprijzen grote partijen drugs aanbieden. Ze kunnen er meer dan een miljoen per jaar mee verdienen, maar de risico’s zijn groot. Wie eenmaal ja heeft gezegd, kan daarna geen nee meer zeggen.
Briefgeheim
De nieuwe generatie drugsdealers is echter moeilijk op te sporen. Ze werken met speciale anonieme webbrowsers, tor-netwerken en bitcoins. Het zou volgens de politie al enorm helpen als postagentschappen een legitimatieplicht invoeren, zoals nu al het geval is bij het ophalen van postpakketten. Dan wordt het voor personen zonder strafblad in ieder geval minder aantrekkelijk om van de post misbruik te maken.
Ook wil de politie meer bevoegdheden krijgen om postpakketten te controleren. Nu is nog toestemming van de officier van justitie nodig, die weer toestemming van een rechter-commissaris nodig heeft. Dat levert zo een week vertraging op. Nederlandse drugsdealers hebben inmiddels gehoord van de extra controles en wijken uit naar België, Duitsland en zelfs Zwitserland om postpakketjes te versturen.
Vijf jaar gevangenisstraf
“Ze beseffen niet echt dat ze internationale drugsdealers zijn”, vertelde officier van justitie Neeltje Keeris aan het NRC. “Ze denken dat ze weg komen met een waarschuwing en taakstraf.” Eind vorig jaar werd een Nederlandse student vijf jaar gevangen gezet omdat hij minstens 70 pakketten met drugs had verstuurd.
Bron: beveiligingnieuws, drugsinc, nrc