Waarschuwing
Het is interessant om eens rond te kijken op het darkweb, maar het is er ook behoorlijk gevaarlijk. Voor je het weet klik je op een malafide link en is je computer geïnfecteerd met malware of krijg je iets te zien waar je 's nacht wakker van ligt. Daarom adviseren we om niet naar het darkweb te gaan, tenzij je daar een goede reden voor hebt.
Als je toch even wilt rondkijken, tref dan een aantal veiligheidsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen online aanvallen.
Darkweb
Het darkweb is het mysterieuze gedeelte van het internet dat de meeste mensen alleen bereiken met de Tor-browser. Websites met het achtervoegsel ‘.onion’ hosten verborgen diensten die niet toegankelijk zijn via gewone browsers (tenzij je veel aanpassingen doet). De Tor-browser echter stelt je in staat om deze diensten te bezoeken en tegelijkertijd een laag van anonimiteit krijgt.
Wanneer het darkweb het nieuws weet te halen, wordt dat vaak geassocieerd met illegale praktijken. Er zijn talloze ‘zwarte markten’ waar je alles dat illegaal is kunt kopen, zoals drugs, wapens of valse paspoorten. Hier zit een kern van waarheid in, maar vaak zijn deze verhalen aangedikt, onwaar en overdreven.
De meest positieve en soms verrassende deugdelijke dingen die je op het darkweb kunt vinden, worden vaak niet genoemd. Dit artikel is bedoeld om te laten zien dat er een andere kant is aan het darkweb. We bieden zelfs de meest actuele links zodat je het zelf kunt ontdekken.
We hebben een lijst met websites samengesteld die je kunt bezoeken als je nieuwsgierig bent naar het darkweb, maar deze op een veilige en verantwoorde manier wilt bezoeken. Sommige websites op deze lijst zijn serieus, terwijl andere ronduit flauw zijn. Veel plezier met ontdekken! Weet je niet hoe je op het darkweb komt? Kijk dan hier.
Als je je verder waagt op het darkweb, is het verstandig om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen. Omdat het darkweb niet gereguleerd is, is er een verhoogd risico op malware-infecties en cybercriminelen die achter je gegevens aan gaan. Zorg ervoor dat je antivirussoftware hebt geïnstalleerd en dat je een VPN gebruikt. Een VPN versleutelt en beveiligt al je internetverkeer. Het beschermt je online privacy en behoedt je tegen bepaalde vormen van cybercriminaliteit.
Om te beginnen zou je Surfshark kunnen uitproberen. Voor minder dan 2 euro per maand beschermt Surfshark al je internetdata met zware encryptie, waardoor het veel moeilijker is om je gegevens te onderscheppen. Bovendien word je anoniem als je Surfshark gebruikt aangezien je IP-adres wordt verborgen. Hiermee voorkom je dat overheden, internetproviders en hackers je online stappen traceren. Surfshark biedt een dertig dagen niet-goed-geld-terug garantie. Je kunt het dus zonder enige risico uitproberen. Het is een belangrijke stap als je het darkweb op een veilige manier wil verkennen.
Deel 1: zoekmachines op het darkweb
Hoewel het darkweb geen zoekmachines als Google host, is het toch mogelijk om door het digitale landschap op het darkweb te navigeren via zoekmachines en directories, als je weet waar je moet zoeken. Een aantal van de onderstaande sites helpen je op weg.
1. Hidden Wiki
The Hidden Wiki is een Wikipedia op het darkweb waar je links naar verschillende websites op het darkweb terugvindt. Zoals je misschien gemerkt hebt in dit artikel, zijn de URL’s van het darkweb vaak onzinnig. Dit maakt het lastig om de website te vinden die je zoekt. The Hidden Wiki verricht een groot deel van het zoekwerk voor je. Bovendien biedt het informatieve pagina’s over een reeks onderwerpen die interessant zijn om te lezen.
Let erop dat je niet op een link klikt die je niet wilt zien: The Hidden Wiki indexeert niet alleen legale pagina’s. In werkelijkheid zijn er veel ‘Hidden Wiki’ sites. The Hidden Wiki was vroeger berucht om het hosten, of in ieder geval indexeren, van een aantal sites voor pedofielen. Om die reden zijn deze sites het doelwit geweest voor cyberaanvallen door de FBI en Anonymous. Door de jaren heen zijn er veel kopieën en spin-offs van The Hidden Wiki gecreëerd. Kijk er dus niet verbaasd van op als je ‘The Official Hidden Wiki’ of ‘The Uncensored Hidden Wiki’ tegenkomt. Het is het beste om van deze namaaksites web te blijven. De meeste Hidden Wiki sites bieden tegenwoordig links naar delen van het darkweb die je niet zou moeten willen bezoeken. De beste manier om hiermee om te gaan, is door vast te houden aan onderwerpen die relatief veilig zijn.
Link naar The Hidden Wiki: http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion/wiki/index.php/Main_Page
2. DuckDuckGo
DuckDuckGo is een zoekmachine die ook beschikbaar is op het openbare internet. In tegenstelling tot andere zoekmachines verzamelt of deelt DuckDuckGo je persoonlijke gegevens niet. De zoekmachine is ideaal voor wie volledig anoniem wil zijn op het internet. Op het darkweb wordt DuckDuckGo gebruikt omdat het ook .onion-websites toont. De meeste zoekmachines van het openbare internet indexeren geen .onion-sites. Aan een gewone zoekmachine heb je dus niet veel op het darkweb, aan DuckDuckGo wel.
Link naar DuckDuckGo: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/
3. SearX
SearX is nog een zoekmachine die je zowel op het openbare internet als het darkweb kunt gebruiken. Het voordeel van SearX is dat je je zoekopdrachten ongelooflijk gedetailleerd kunt maken. Je kunt zoeken naar bestanden, afbeeldingen, kaarten, muziek, nieuws, wetenschap, berichten op social media, video’s, en nog veel meer. Als je dus iets heel specifieks zoekt, dan is SearX de zoekmachine om te gebruiken.
Link naar SearX: http://ulrn6sryqaifefld.onion/
4. Daniel
Daniel is een uitstekend beginpunt van je avontuur op het darkweb. Daniel kan je namelijk helpen bij het navigeren van het darkweb en de Tor-browser in het algemeen. Immers, de webpagina van Daniel bevat zo’n 7000 darkweb links, die ook nog eens gecategoriseerd zijn per thema om het iets makkelijker te maken. Daarbij heeft Daniel een zeer handige feature die je in één oogopslag laat zien welke websites ook echt online zijn. Erg handig natuurlijk. Zo hoef je niet één voor één te controleren welke links het doen.
Link naar Daniel: http://danielas3rtn54uwmofdo3x2bsdifr47huasnmbgqzfrec5ubupvtpid.onion/
Deel 2: ronddwalen op het darkweb
Het darkweb staat vol met verrassende sites. Eén daarvan is Facebook. Hoewel we niet aanraden om in te loggen op Facebook voor welke vorm van online bescherming dan ook, is het verbazingwekkend dat het sociale medium zo enorm aanwezig is op het darkweb.
5. Facebook
Dit is een mirror of spiegel van de echte Facebook. Door een Facebook account aan te maken via het darkweb, kun je proberen om dit geheel anoniem te doen. Dit kost echter veel werk en moeite, omdat, zoals we allemaal weten, Facebook graag gegevens verzamelt.
Wat nog belangrijker is, is dat deze mirror van het sociale netwerk een manier is om overheidscensuur te omzeilen. Sommige regimes censureren sociale media, of maken ze volledig ontoegankelijk voor haar burgers. Dit doen ze om iedere vorm van oppositie in de kiem te smoren. Door de darkweb versie van Facebook te gebruiken, kunnen mensen proberen om anoniem te blijven.
Link naar de Facebook mirror: https://www.facebookcorewwwi.onion/
6. Bitcoin en andere cryptovaluta
Hoewel Bitcoins nu pas populair worden bij het grote publiek, is het al jaren het betaalmiddel op het darkweb. Het zal geen verrassing zijn dat er veel cryptovaluta-websites op het darkweb zijn. Op sites als Onion Wallet en GreenAddress beheer je je cryptovaluta. Ook kun je ze hier kopen en verkopen.
Bovendien bekijk je hier de koers van je cryptovaluta om te bepalen of dit het juiste moment is om te kopen of verkopen. Aangezien Bitcoins gebruikt worden om producten op het darkweb te kopen, mag het geen verrassing zijn dat het darkweb meerdere zogenoemde “crypto wallets” biedt.
Link naar Onion Wallet: http://ow24et3tetp6tvmk.onion/
Link naar GreenAddress: http://s7a4rvc6425y72d2.onion/en/
7. BBC Tor Mirror
Sommige landen en overheden hanteren strikte online censuur en blokkeren de toegang tot buitenlandse nieuwssites. De website van de BBC is het schoolvoorbeeld van een nieuwsbron die in dictatoriale landen niet toegankelijk is. Althans, niet via het openbare internet. Daar komt Tor om de hoek kijken.
De BBC heeft een speciale Tor-mirror van haar website gemaakt, die beschikbaar is op het darkweb. Het doel is om mensen een manier te bieden om anoniem toegang te krijgen tot de website van de BBC zonder beperkingen, ongeacht waar ze wonen. De darkweb kopie van de website van de BBC is een internationale editie. Dit houdt in dat ze zich niet primair richt op het Verenigd Koninkrijk, maar dat het nieuws brengt van over de hele wereld.
Link naar de officiële BBC mirror op het darkweb: http://bbcnewsv2vjtpsuy.onion/
8. ProPublica
ProPublica is een organisatie die onderzoeksjournalistiek verricht. ProPublica heeft zowel een website op het gewone surface web als op het darkweb. Dankzij ProPublica’s darkweb site, kunnen gebruikers de website anoniem bezoeken mochten ze dit willen. Dit is handig voor mensen die in een land wonen waar de regering ze onderdrukt bijvoorbeeld. ProPublic is namelijk niet een website die controversiële onderwerpen mijdt, om het zacht uit te drukken. Ze schrijven zowel artikelen in het Engels als in het Spaans.
Link naar ProPublica: https://www.propub3r6espa33w.onion/
9. Tor Metrics
Op Tor Metrics vind je meer informatie over het Tor Project. Als je geïnteresseerd bent in privacy en hoe het Tor Project werkt, dan geeft deze site je meer inzicht hierin. Als je Tor en het darkweb onderzoekt voor een schoolproject, kan deze site je helpen met statistieken. Het vertelt je onder meer hoeveel mensen de Tor-browser gebruiken en hoeveel .onion-websites er zijn. De statistieken van Tor-gebruikers zeggen iets over de hoeveelheid activiteit op het darkweb, het aantal verborgen diensten en waar de meeste gebruikers vandaan komen.
Een aantal leuke feiten:
- Slechts 6 procent van de Tor-gebruikers gebruiken de browser om toegang te krijgen tot het darkweb.
- Enkele van de meest actieve Tor-gebruikers zijn afkomstig uit landen met een relatief kleine bevolking, zoals Duitsland of Nederland.
- De Tor-browser is in 2019 ongeveer een half miljoen keer gedownload.
Link naar Tor Metrics: http://rougmnvswfsmd4dq.onion/
10. Hidden Answers
Hidden Answers kan omschreven worden als een darkwebversie van Reddit of Quora. Je kunt hier elke vraag stellen, zonder enige censuur. Leden van deze community proberen je vragen te beantwoorden. Het kan ook leuk zijn om hier gewoon eens rond te kijken. Houd er rekening mee dat dit het ongefilterde deel van het internet is en dat je gesprekken tegenkomt die je niet wilt zien.
Het is ook een geweldige plek om vragen te stellen over het darkweb. Perfect als je nieuw bent op dit deel van het internet. Het is echter veiliger om een aantal darkweb-subreddits te bezoeken voor specifieke vragen over het darkweb.
Link naar Hidden Answers: http://answerstedhctbek.onion/
11. Secure Drop
Secure Drop is een plek waar klokkenluiders en journalisten elkaar kunnen ontmoeten. Het darkweb is de enige manier waarop klokkenluiders de kans hebben om hun informatie te delen zonder daarbij getraceerd te worden. Klokkenluiders hebben belastende informatie over een bedrijf of overheid en proberen deze te delen met journalisten. Als ze dat via het openbare internet doen, worden ze hoogstwaarschijnlijk getraceerd en, in sommige gevallen, gestraft. Secure Drop is een .onion-website die de privacy van klokkenluiders en journalisten over de hele wereld beschermt. Veel belangrijke uitgevers en nieuwsorganisaties realiseren zich wat de kracht is van anonieme klokkenluiders op het darkweb en maken hun eigen Secure Drop-URL aan. Enkele opmerkelijke voorbeelden zijn:
- Forbes: http://t5pv5o4t6jyjilp6.onion/
- The Financial Times: http://xdm7flvwt3uvsrrd.onion/
- Reuters: http://smb7p276iht3i2fj.onion/
*We hebben de onion link van Secure Drop zelf meerdere keren getest en deze werkt op dit moment helaas niet. We hebben helaas vooralsnog geen vervangende link gevonden. De drie links hierboven van specifieke nieuwsorganisaties werken wel, net als veel andere Secure Drop-links van nieuwsorganisaties.
Deel 3: E-maildiensten op het darkweb
Er zijn meer dan genoeg e-mailproviders naast Outlook en Gmail. Kijk eens naar de verbazingwekkende diensten die gratis zijn.
12. ProtonMail
ProtonMail is een beveiligde e-maildienst uit Zwitserland en behoort tot de beste e-mail clients die er zijn. De dienst maakt gebruik van end-to-end encryptie en houdt geen logs bij. Bovendien hoef je geen persoonsgegevens door te geven als je een account aanmaakt.
ProtonMail geeft zelf aan dat de darkweb versie van ProtonMail zowel veiligheidsvoordelen als voordelen op het gebied van internetvrijheid biedt. Deze versie wordt immers meestal met de anonieme Tor-browser bezocht. De Tor-browser maakt het veel lastiger voor externe partijen om te zien welke websites en web services je bezoekt. Daarbij kan Tor je helpen om eventuele censuur van ProtonMail te omzeilen.
Link naar ProtonMail: https://protonirockerxow.onion/
13. SecMail
De laatste paar jaar is SecMail een van de meestgebruikte e-mailproviders op het darkweb geworden. Hoewel ze slechts 25 MB per gebruiker bieden, is dit meer dan voldoende voor PGP-beveiligde berichten. Dit is waarschijnlijk onvoldoende als je SecMail als je standaard mailservice wil gebruiken.
Link naar SecMail: http://secmailw453j7piv.onion/
14. Mailpile
Mailpile is een andere e-mail client die erop is gericht om je e-mails uit de handen van kwaadwillende mensen te houden. Het versleutelt je e-mails en je kunt je eigen e-mails opslaan zonder ze met de cloud te delen. Een ander groot voordeel is dat de software gratis en open source is.
Link naar Mailpile: http://clgs64523yi2bkhz.onion/
15. Riseup
Riseup is een darkweb website die gebruikers veilige e-mail en chat opties biedt. Het platform was opgericht met de bedoeling om mensen die sociaal-maatschappelijke veranderingen willen bewerkstelligen veilig met elkaar te laten communiceren. Zodoende zorgt Riseup dat er geen logs of documentatie worden bewaard van gesprekken en dat het platform beschermd wordt tegen externe partijen met kwade bedoelingen, zoals repressieve regimes.
Het enige nadeel aan Riseup is dat je een uitnodiging met een code nodig hebt om een account te maken. Met andere woorden, je moet iemand kennen die het platform al gebruikt om toegang te krijgen tot alle features. Echter, zelfs zonder account heb je wel toegang tot Riseup’s sectie met zeer nuttige online veiligheidstips.
Link naar Riseup: http://nzh3fv6jc6jskki3.onion/
16. ZeroBin
ZeroBin is technisch gezien e-maildienst. Desalniettemin is het een fantastische manier om veilig informatie te delen met je contacten. Het is een simpel en effectief communicatiemiddel, bestaande uit niet veel meer dan een wit veld. Je kunt naar gelang afbeeldingen en tekst naar dit lege veld kopiëren, en deze vervolgens verzenden naar andere ZeroBin gebruikers.
Wat ZeroBin zo goed maakt is zijn privacy-gerichtheid. Zelfs de servers van ZeroBin weten namelijk niet wat jij kopieert en verstuurt via ZeroBin. Jouw data wordt namelijk versleuteld in je browser bij gebruik van ZeroBin, nog voordat deze de servers van de dienst bereikt. Je kunt je bericht ook nog extra beveiligen met een wachtwoord (aangeraden). Tot slot kun je zelfs kiezen hoelang jouw bericht blijft bestaan voor het automatisch wordt verwijderd.
Link naar ZeroBin: http://zerobinqmdqd236y.onion/
Deel 4: diverse sites op het darkweb
17. Comic Book Library
Ben je verzot op stripboeken? In de Comic Book Library vind je duizenden comics, uiteenlopend van gangbare titels tot niche strips. Wees bedacht dat je mogelijk inbreuk pleegt op het auteursrecht als je stripboeken via dit portaal leest, ook al ben je grotendeels anoniem als je Tor gebruikt.
Link naar de Comic Book Library: http://r6rfy5zlifbsiiym.onion/
18. Imperial Library
De Imperial Library is, net als de Comic Book Library, een enorme verzameling aan boeken. Het voornaamste verschil is dat de Imperial Library boeken in allerlei verschillende genres aanbiedt. Op het moment van schrijven, heeft de Imperial Library zo’n 400.000 e-books in zijn digitale schappen. Let wel op dat je geen copyrightwetten overtreedt als je gebruikmaakt van de Imperial Library.
Link naar de Imperial Library: http://xfmro77i3lixucja.onion/
19. Deep Web Radio
Op zoek naar begeleidende muziek als je op het darkweb surft? Dan heb je geluk, want het darkweb heeft zijn eigen digitale radiostation. Met Deepweb Radio heb je de keuze uit allerlei muziek streams via Tor. Toen we Deepweb Radio zelf bezochten, konden we kiezen uit elf verschillende kanalen, ieder met zijn eigen muziekgenre.
Link naar Deepweb Radio: http://76qugh5bey5gum7l.onion/
20. Tunnels
De laatste darkweb links die we zullen delen verschillen sterk van de andere onion links in deze lijst. Het gaat hier om websites die de “avonturen” beschrijven van zogenoemde urban explorers die de tunnelsystemen van grote Amerikaanse universiteiten verkennen. Het betreden van deze tunnels is zowel gevaarlijk als illegaal. Dit is waarschijnlijk waarom deze “avonturiers” hun blogs op het darkweb zetten in plaats van op het gewone web.
Links naar de blogs over de tunnelsystemen van ITT (Illinois Tech) en VT (Virginia Tech):
Veiligheidsmaatregelen
Het darkweb bezoeken is niet geheel zonder risico. Daarom raden we aan om de volgende maatregelen te nemen om jezelf en je apparaat te beschermen.
Allereerst heb je goede antivirussoftware nodig. Om te voorkomen dat je apparaat besmet raakt met virussen of spyware, moet je een antivirusprogramma installeren. Dit type software is essentieel, zelfs als je alleen via het openbare internet surft.
Ten tweede moet je een goede VPN vinden. Een VPN of Virtual Private Network is software die al je internetverkeer versleutelt en je echte IP-adres verbergt. Voor de zekerheid is het verstandig om een VPN te gebruiken, zodat niemand ziet dat je het darkweb bezoekt. Bovendien zijn hackers op het darkweb niet in staat om via jouw activiteiten je persoonlijke IP-adres te achterhalen. Enkele VPN-providers zijn Surfshark, ExpressVPN, NordVPN en IPVanish.
Tot slot moet je je gezond verstand gebruiken. Klik niet zomaar op een link die je niet vertrouwt en geef je persoonlijke gegevens nooit door op het darkweb.
Tot slot
Het darkweb klinkt mysterieus en misschien zelfs eng, maar sommige .onion-websites zijn alledaags. Voor doorsnee internetgebruikers is er geen goede reden om het darkweb te bezoeken. Als je dat toch doet, bezoek dan een van bovenstaande websites. Onthoud dat er veel louche zaken plaatsvinden op het darkweb, klik dus niet zomaar op iets dat je niet vertrouwt.
Gebruik je verstand en veel plezier met het verkennen van het darkweb!
Vaak gestelde vragen
Is het bezoeken van darkweb sites illegaal?
De vraag hierboven stelt een veelvoorkomend misverstand tentoon: het idee dat elke website op het darkweb stikt van de drugs dealers, wapenhandel en andere illegale activiteiten. Dit is niet het geval! Er zijn een enorm aantal websites op het darkweb, van veilige e-maildiensten, tot nieuwssites, tot online bibliotheken en alles ertussenin. Natuurlijk zijn er ook wat schimmigere sites op het darkweb, maar zolang je je gezond verstand gebruikt kun je zeker problemen (met de wet) voorkomen.
Hoe kan ik het darkweb veilig bezoeken?
Gelukkig biedt de Tor-browser, die je waarschijnlijk zult gebruiken om het darkweb te bezoeken, al wat erg handige privacy- en veiligheidsfeatures. Immers, de Tor-browser versleutelt je dataverkeer bij elke server waar dit verkeer langsgaat (minstens 3). Daarbij brengt dit proces van je verkeer omleiden via verschillende servers op zichzelf een hoop privacy met zich mee.
Echter, om nog veiliger te surfen op het darkweb raden we je aan om nog wat extra maatregelen te nemen, zoals het gebruik van een VPN. Voor meer tips over hoe je veilig blijft op het darkweb, raden we je dit artikel aan.
Waar kan ik darkweb sites vinden om te bezoeken?
Het darkweb is lang niet zo makkelijk navigeerbaar als het surface web. Dit komt voor een groot gedeelte door de vreemde links die darkweb sites hebben. Gelukkig zijn er websites die de links van veel interessante darkweb sites verzamelen en categoriseren, zoals de Hidden Wiki en Daniel. Ook kun je in dit artikel wat interessante darkweb sites vinden.
Politici doelwit: Data van 41 Nederlandse parlementariërs op darkweb gelekt
Reading in 🇬🇧 or another language
Darkweb en Telegram: Nieuwe fronten in de strijd tegen illegale drugshandel
Reading in 🇬🇧 or another language
Archetyp ontleed: De opkomst van de grootste marktplaats op het darkweb
Reading in 🇬🇧 or another language
Nieuwe darkweb tools omzeilen Google’s red page en versterken phishingaanvallen
Reading in 🇬🇧 or another language
Internationale acties ontmantelen darkweb-marktplaats Sipultie
Reading in 🇬🇧 or another language
De jacht op Bohemia/Cannabia: Een kijken achter de schermen van Darkweb-criminaliteit
In deze podcast bespreken we de recente aanpak van de Nederlandse politie tegen een van de grootste darkweb-markten, Bohemia/Cannabia. Deze markt was een belangrijke hub voor illegale activiteiten, waaronder drugshandel en cybercriminaliteit, met een geschatte maandelijkse omzet van 12 miljoen euro. De politie, met behulp van internationale samenwerking en geavanceerde technische middelen, slaagde erin de markt te ontmantelen en de hoofdbeheerders te arresteren. Daarbij werd 8 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen. Deze operatie laat zien dat de politie steeds effectiever darkweb-criminelen kan opsporen, ondanks hun pogingen om anoniem te blijven.
De gevaren van medische datalekken: Het ransomware incident bij MediCheck en de risico’s voor patiënten
Reading in 🇬🇧 or another language
Data op het darkweb: het onzichtbare zichtbaar maken
Reading in 🇬🇧 or another language
De illusie van anonimiteit: Hoe timinganalyses criminelen op Tor ontmaskeren
Reading in 🇬🇧 or another language
Operatie Happy Feet: Het onzichtbare kwaad van het darkweb blootgelegd
Reading in 🇬🇧 or another language
FBI maakt einde aan grote darkweb-marktplaats WWH-Club
Reading in 🇬🇧 or another language
Telegram: Van privacy tot misbruik - Het dilemma tussen vrijheid en opsporing
Reading in 🇬🇧 or another language