'DeSnake' is blijkbaar ontsnapt aan de 'take down' van AlphaBay door de opsporingsdiensten. De beheerder sprak met WIRED over zijn terugkeer - en de wederopstanding van de beruchte ondergrondse marktplaats. In deze 4-delige reeks nemen we je me in het donkere brein van 'deSnake'. Elke zaterdag, 4 weken lang op Cybercrimeinfo.nl.
E-mailadres in metadata
Bijna drie jaar later nadat deSnake ging samenwerken met Caze, werd Cazes gearresteerd en werd de site offline gehaald. Mede dankzij een spoor van bewijs dat begon toen de oprichter van AlphaBay een persoonlijk e-mailadres lekte in de metadata van een welkomstbericht aan nieuwe gebruikers op zijn forum. Een probleem dat DeSnake al vroeg had opgelost door de forumsoftware van de site te wijzigen. "Ik geloof tot op de dag van vandaag nog steeds niet dat hij zijn persoonlijke e-mailadres erop had gezet", zegt DeSnake.
AlphaBay 2.0
Darkweb-kopers en -verkopers zijn sinds de terugkeer niet echt teruggekeerd naar AlphaBay 2.0. Een paar weken na de herlancering had de market slechts 500 advertenties waar handel in werd aangeboden, vergeleken met meer dan 350.000 op het hoogtepunt van AlphaBay in 2017. Die lage aantallen komen waarschijnlijk voort uit de aandrang van DeSnake om alleen 'Monero' te accepteren, of van sceptische darkweb gebruikers die liever even wachten om te zien of de nieuwe AlphaBay wel echt is en niet van de politie. Tevens is de website nagenoeg continue aangevallen met een spervuur van 'gedistribueerde denial-of-service-aanvallen' (ddos) die de site offline hebben geslagen sinds de lancering. Maar DeSnake stelt dat darkweb markten doorgaans alleen een instroom van nieuwe gebruikers krijgen wanneer een andere populaire markt wordt gesloten of wordt opgespoord door wetshandhavers. Geen van beide is gebeurd sinds AlphaBay terugkwam.
In de tussentijd wil DeSnake gebruikers aantrekken met beloften van een nog steeds onbewezen systeem dat hij 'AlphaGuard' benoemd. Het zou ontworpen zijn om gebruikers hun geld te laten opnemen, zonder dat de autoriteiten ook al hebben ze beslag gelegd erbij zouden kunnen.
Zoals DeSnake het beschrijft, zou het AlphaGuard systeem, automatisch nieuwe servers huren en opzetten als het detecteert dat AlphaBay offline wordt gehaald. Hij beweert zelfs dat AlphaGuard automatisch andere websites zal hacken en gegevens op hun servers zal plaatsen om gebruikers "opnamecodes" te geven die ze kunnen gebruiken om de cryptocurrency die ze op AlphaBay hebben opgeslagen op te slaan in het geval van een verwijdering. "Het is een systeem om ervoor te zorgen dat gebruikers geld kunnen opnemen, geschillen kunnen beslechten en over het algemeen zonder dat er een cent verloren gaat als er invallen plaatsvinden", schrijft DeSnake, "zelfs als het op alle servers tegelijk gebeurt. Het is niet te stoppen."
"Hij heeft niet echt iets gedemonstreerd behalve het lanceren van een marktplaats."
IAN GRAY, FLASHPOINT
DeSnake hyper ambitieus plan
Als die AlphaGuard-functie niet ambitieus genoeg klinkt, zegt DeSnake dat hij zich ook in een vroeg stadia bevindt van een langetermijnplan om een volledig gedecentraliseerd marktplaatssysteem te implementeren, in wezen een 'BitTorrent voor Napster' van de huidige darkweb-markten. In dat hyperambitieuze plan zouden open source-programmeurs en serveroperators die onafhankelijk honderden of duizenden servers runnen, een deel van de winst krijgen voor hostingmarkten die een enorm dark web-netwerk zouden vormen zonder enig storingspunt. AlphaBay, zegt DeSnake, zou een van de "merken" zijn die op dat netwerk worden gehost, maar elke leverancier of markt zou ervoor kunnen kiezen om zijn eigen op te zetten, met coderingsfuncties die elke markt of winkel onder de controle van die beheerder zouden houden, zelfs als de code is gedupliceerd op een groot aantal machines.
DeSnake heeft dat decentralisatieproject besproken sinds zijn eerste berichten op de AlphaBay-forums, en hij erkent dat het nog jaren duurt. Maar hij ziet het als een manier om AlphaBay onkwetsbaar te maken voor toekomstige verwijderingen door wetshandhavers en om de gebruikers van het darkweb terug te betalen voor de miljoenen die ze verloren toen de oorspronkelijke AlphaBay-server in beslag werd genomen. "Als het gaat om het verdienen van geld, is dit een investering in de toekomst van AlphaBay", schrijft DeSnake. "Als het op ideologie aankomt, denk ik dat dat vrij duidelijk is. De reden is om de naam AlphaBay goed te maken... dit is onze manier om de darknet-scene te vergoeden voor wat er is gebeurd."
Bron: anoniem, wired.com