Het OM heeft vorige week vrijdag bij de rechtbank Den Bosch een gevangenisstraf van acht jaar geëist tegen een 33-jarige man uit Heerhugowaard vanwege grootschalige drugshandel op het darkweb.
Eerder veroordeeld
De man was in 2017 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar vanwege de grootschalige export van XTC in postpakketten. De verkoop van de drugs speelde zich toen ook af op het darkweb. In 2019 volgden op een verdenking van witwassen doorzoekingen in de cel van de man en de woning van zijn vriendin in Alkmaar. De resultaten daarvan gaven aanleiding tot een nieuw politieonderzoek naar opnieuw grootschalige verkoop via het darkweb van drugs, zoals XTC, amfetamine en cocaïne.
KG Company
Het draait in de strafzaak volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket van het OM allemaal om een USB-stick die is aangetroffen bij de vriendin van de verdachte. Op deze versleutelde stick stonden de toegangscodes tot zijn verkoopplek KG Company op het darkweb. Het wachtwoord voor de USB-stick is gevonden in een notitieboekje op de cel van de verdachte
De USB-stick bevatte de verkoopadministratie van de drugshandelaar. Daaruit is gebleken dat niet alleen ongeveer 100.000 XTC pillen, maar ook 22,5 kilo MDMA, 10 kilo amfetamine, 2,6 kilo cocaïne en meer dan 10.000 2-cb pillen zijn verstuurd. Het gaat opgeteld om 145 bestellingen naar 30 landen, waarbij in totaal 90 kilo harddrugs zijn uitgevoerd. De drugs zijn in een half jaar tijd in de periode augustus 2017 tot en met maart 2018 verkocht.
Ook vriendin verdachte
Tegen de 30-jarige vriendin van de man eiste het OM vrijdag een taakstraf van 100 uur vanwege het bezit van 39 XTC-tabletten, een op een vuurwapen gelijkend gasdrukwapen en witwassen. Haar vriend betaalde contant bijna de gehele huur voor haar woning. Een aangetroffen geldbedrag van 5000 euro zou ze hebben verdiend met oppassen. Maar de vrouw heeft niet willen vertellen bij welk gezin ze dan oppaste. De officier van justitie had het gevoel dat zij leefde van het geld van haar vriend en hem niet wil laten vallen. Als stok achter de deur eiste hij daarom ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.
Een hardleerse recidivist
Voor de man geldt volgens de officier als verzwarende omstandigheid dat hij al binnen een half jaar na zijn eerdere veroordeling van 5,5 jaar opnieuw de fout is ingegaan. Samenvattend is de verdachte een hardleerse recidivist, aldus de officier van justitie. Hij benadrukte daarbij nog de veroorzaakte schade: de imagoschade voor Nederland en de schade voor de gezondheid van de gebruikers.
De rechtbank doet op 3 december uitspraak.
Nieuwe cyberdreigingen op het darkweb in 2025: Crypto-drainers en datalekken
Reading in another language
De rol van het darkweb in de Russische cyberoorlogsvoering
Reading in another language
Hoe het darkweb de wereldwijde drugshandel faciliteert
Reading in 🇬🇧 or another language
Gevangenisblauwdrukken gelekt op het darkweb: gevolgen voor nationale veiligheid
Reading in 🇬🇧 or another language
De Russische digitale drugsmarkt: Hoe technologie de onderwereld beheerst
Reading in 🇬🇧 or another language
Politici doelwit: Data van 41 Nederlandse parlementariërs op darkweb gelekt
Reading in 🇬🇧 or another language
Darkweb en Telegram: Nieuwe fronten in de strijd tegen illegale drugshandel
Reading in 🇬🇧 or another language
Archetyp ontleed: De opkomst van de grootste marktplaats op het darkweb
Reading in 🇬🇧 or another language
Nieuwe darkweb tools omzeilen Google’s red page en versterken phishingaanvallen
Reading in 🇬🇧 or another language
Internationale acties ontmantelen darkweb-marktplaats Sipultie
Reading in 🇬🇧 or another language
De jacht op Bohemia/Cannabia: Een kijken achter de schermen van Darkweb-criminaliteit
In deze podcast bespreken we de recente aanpak van de Nederlandse politie tegen een van de grootste darkweb-markten, Bohemia/Cannabia. Deze markt was een belangrijke hub voor illegale activiteiten, waaronder drugshandel en cybercriminaliteit, met een geschatte maandelijkse omzet van 12 miljoen euro. De politie, met behulp van internationale samenwerking en geavanceerde technische middelen, slaagde erin de markt te ontmantelen en de hoofdbeheerders te arresteren. Daarbij werd 8 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen. Deze operatie laat zien dat de politie steeds effectiever darkweb-criminelen kan opsporen, ondanks hun pogingen om anoniem te blijven.
De gevaren van medische datalekken: Het ransomware incident bij MediCheck en de risico’s voor patiënten
Reading in 🇬🇧 or another language