Actueel politie cyber nieuws - huidige maand

Gepubliceerd op 9 april 2025 om 19:56


Maandoverzichten en politie cyber nieuws


Deze pagina wordt voortdurend bijgewerkt.

Laatste update: 11-04-2025 | Politie cyber:

▽ JANUARI 2025

▽ FEBRUARI 2025

▽ MAART 2025

▽ APRIL 2025

Europese Commissie wil toegang tot versleutelde data voor opsporingsdiensten

De Europese Commissie werkt aan plannen om opsporingsdiensten rechtmatige toegang te geven tot versleutelde data. Hiervoor wordt een roadmap opgesteld die technologische oplossingen moet aandragen, ondanks het fundamentele ontwerp van encryptie dat juist bedoeld is om ongeautoriseerde toegang onmogelijk te maken. Tegelijkertijd wil Brussel de bewaarplichtregels in de EU herzien via een impactanalyse. Als tijdelijke maatregel tot de introductie van de Digitale Identiteits-wallet in 2026, wordt een privacybeschermende leeftijdsverificatie ingevoerd. Ook wil de Commissie Europol omvormen tot een volwaardig operationeel agentschap dat complexe, grensoverschrijdende dreigingen kan aanpakken. De voorstellen maken deel uit van de nieuwe Europese interne veiligheidsstrategie. Hoewel de plannen op papier vooral rechtmatige toegang beogen, groeit de bezorgdheid over mogelijke privacyrisico’s, misbruik van achterdeuren en de aantasting van fundamentele burgerrechten. Experts en critici stellen dat effectieve toegang tot goed versleutelde data technologisch onmogelijk is zonder de essentie van encryptie te ondermijnen.

Bron

Actiedag ‘Echt niet vandaag’ strijdt tegen digitale criminaliteit

In Oost-Nederland hebben ruim 180 organisaties meegedaan aan de actiedag ‘Echt niet vandaag’ om digitale criminaliteit aan te pakken. Er vonden meer dan 200 activiteiten plaats in Gelderland en Overijssel, waaronder gesprekken met jongeren over online pesten tijdens het gamen, een cyberspel voor ondernemers en voorlichting door Slachtofferhulp. De noodzaak is groot, want driekwart van de mkb-bedrijven krijgt te maken met cybercrime en veel jongeren en ouderen worden slachtoffer. De politie werkte samen met diverse partners uit het onderwijs en bedrijfsleven. Zo werd op scholen lesgegeven over digitale veiligheid en konden ondernemers via workshops en scans hun digitale weerbaarheid verbeteren. De dag begon bij bloemenveiling Plantion in Ede en vormde het startpunt van een landelijke estafette. In 2026 keert de actiedag terug in Oost-Nederland. De actie liet zien dat samenwerking essentieel is om digitale veiligheid breed bespreekbaar te maken.

Bron

Internationale politieactie ontmantelt grootschalig kindermisbruikplatform Kidflix

Het kinderpornoplatform Kidflix is door een grootschalige internationale operatie ontmanteld. Het platform, actief sinds 2021, had wereldwijd 1,8 miljoen gebruikers en verspreidde meer dan 91 000 unieke video’s met seksueel misbruik van kinderen. De servers werden op 11 maart 2025 in beslag genomen door Duitse en Nederlandse autoriteiten. In totaal zijn 1 393 verdachten geïdentificeerd, waarvan er tot nu toe 79 zijn gearresteerd. Sommige gebruikers waren zelf actief betrokken bij misbruik. De website werkte met een beloningssysteem op basis van tokens, die verkregen konden worden door content te uploaden of te beoordelen. Gebruikers betaalden via cryptovaluta en konden zelfs kiezen in welke videokwaliteit ze materiaal wilden bekijken. De actie, onder leiding van Europol en met deelname van meer dan 35 landen, is de grootste operatie tegen kindermisbruik die Europol ooit heeft uitgevoerd. Naast het neerhalen van het platform zijn 39 kinderen in veiligheid gebracht. Het onderzoek loopt nog.

Lees ons uitgebreid artikel: KidFlix: Het grootste pedofiele platform op het darkweb ontmanteld

Oplichter aangehouden in Oosterhout

Op zaterdag 5 april werd een 38-jarige man aangehouden in Oosterhout. De verdachte stond gesignaleerd voor tientallen oplichtingszaken, voornamelijk in de omgeving van Bergen op Zoom. Het onderzoek naar de man begon na meerdere aangiften van slachtoffers van een malafide dakdekker. Deze oplichter benaderde mensen met valse beweringen over problemen met hun dak, waarbij hij vooraf grote sommen geld eiste. Nadat de slachtoffers betaalden, verscheen de dakdekker echter niet. Daarnaast deed hij zich ook voor als nepbankmedewerker, waarbij vooral ouderen slachtoffer werden. Het onderzoek wees uit dat de man in heel Nederland mensen oplichtte voor in totaal meer dan 50.000 euro. Inmiddels zijn er 31 aangiften tegen de verdachte gedaan. De man is voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft in voorlopige hechtenis terwijl het onderzoek verdergaat.

Bron

Jonge hacker bekent grootschalige ransomware-aanvallen

Een 20-jarige man uit Florida, lid van de beruchte hackersgroep Scattered Spider, heeft schuld bekend aan het uitvoeren van geavanceerde ransomware-aanvallen en het stelen van miljoenen aan cryptovaluta. Onder de aliassen “King Bob” en “Gustavo Fring” werkte hij met zijn groep via slimme phishing en technische trucs om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. Ze maakten onder andere gebruik van SIM-swapping om beveiligingsmaatregelen zoals tweestapsverificatie te omzeilen. Binnen de netwerken voerden ze PowerShell-commando’s uit en gebruikten ze malware om controle te houden. De schade bedraagt meer dan 13 miljoen dollar en trof 59 slachtoffers. De hacker gaf toe persoonlijk miljoenen te hebben verdiend via deze praktijken. Als onderdeel van zijn deal met justitie verliest hij zijn cryptoactiva en moet hij het volledige bedrag terugbetalen. Deze zaak laat zien hoe georganiseerde cybercriminelen steeds geraffineerdere methodes inzetten om grote bedrijven te hacken en financieel uit te buiten.

Bron

Zoon leidt nep-bankmedewerker om de tuin

Op zondagavond 6 april werd een 24-jarige man aangehouden die zich voordeed als bankmedewerker. De zoon van het slachtoffer, wiens ouders herhaaldelijk werden lastiggevallen door nep-bankmedewerkers, besloot een list te bedenken. Nadat de criminelen weer contact zochten, schakelde hij de telefoon van zijn vader door naar zijn eigen toestel. Toen de nep-bankmedewerker belde, vertelde de zoon dat hij waardevolle spullen op de keukentafel moest leggen voor de vermeende medewerker. Ondertussen had hij de politie ingeschakeld. Toen de nep-medewerker arriveerde, werd hij direct geconfronteerd door de zoon, waarna hij vluchtte. De politie arresteerde de verdachte niet veel later. De politie benadrukt dat banken en de politie nooit om inloggegevens of waardevolle spullen vragen.

Bron

Zes arrestaties in oplichterij met AI-aangedreven cryptocurrency scams

De Spaanse politie heeft zes personen gearresteerd die betrokken waren bij een grootschalige cryptocurrency-oplichterij. De criminelen gebruikten kunstmatige intelligentie (AI) om diepfake-advertenties te maken, waarin bekende publieke figuren valse investeringsaanbevelingen deden. De oplichters wisten 19 miljoen euro te stelen van 208 slachtoffers wereldwijd. Het onderzoek, dat begon na de klacht van een slachtoffer, leidde tot de arrestaties in de regio’s Granada en Alicante. Tijdens de invallen werden onder andere computers, wapens en documenten in beslag genomen. De scam verliep in meerdere fasen, beginnend met "romance baiting" en eindigend met valse claims over terugbetalingen, waarbij slachtoffers werden gedwongen extra betalingen te doen. De politie waarschuwt voor dergelijke oplichterijen en adviseert altijd investeringsplatforms zorgvuldig te verifiëren voordat geld wordt overgemaakt.

Bron, video

Aanhoudingen bij operatie tegen Superstar-botnet

Europol heeft bekendgemaakt dat verschillende klanten van het Superstar-botnet zijn ondervraagd en aangehouden door opsporingsdiensten. Het botnet, beheerd door een persoon met het alias 'Superstar', werd aan criminelen aangeboden. Deze criminelen konden via het botnet malware installeren op geïnfecteerde machines om onder andere ransomware te verspreiden, cryptomining uit te voeren, webcams van slachtoffers te gebruiken en inloggegevens te stelen. Deze acties zijn het resultaat van Operation Endgame, die vorig jaar mei plaatsvond. Tijdens deze operatie werden meerdere botnets ontmanteld die wereldwijd werden gebruikt voor cybercriminaliteit, zoals ransomware-aanvallen en phishing. De autoriteiten kregen toegang tot klantgegevens van deze botnets, wat leidde tot de arrestaties en ondervragingen van vijf personen, evenals het uitschakelen van verschillende servers.

Bron

Operation Endgame vervolg leidt tot vijf aanhoudingen en serverinname

Na de succesvolle actie van Operation Endgame in mei 2024, waarbij grote botnets zoals IcedID en Smokeloader werden uitgeschakeld, heeft de politie in 2025 een vervolgoperatie uitgevoerd. Dit vervolg richtte zich niet op de hoogste criminelen, maar op de klanten van de botnets, die deze diensten gebruikten voor allerlei illegale activiteiten zoals ransomware-aanvallen en cryptomining. Dankzij informatie uit een in beslag genomen database werden deze klanten gelinkt aan hun echte identiteit. Vijf verdachten werden gearresteerd en verhoord, terwijl anderen werden aangespoord om samen te werken met de autoriteiten. De operatie benadrukt dat criminelen die dergelijke diensten kopen, vaak het slachtoffer worden van dezelfde cybercriminelen die ze huurden. De internationale samenwerking tussen verschillende politiediensten blijft doorgaan om de rest van de betrokkenen te identificeren en aan te houden.

Bron, politie

Aanhoudingen in grootschalige drugshandel door cryptodata

Op dinsdag 8 april 2025 heeft de politie in Rotterdam drie mannen aangehouden in een onderzoek naar grootschalige drugshandel. De verdachten, twee mannen uit Vlaardingen en één uit Rotterdam, worden ook verdacht van witwassen van crimineel geld. Het onderzoek begon na de ontmanteling van versleutelde cryptocommunicatiedata van de communicatieplatforms SkyECC. Dankzij deze data kon de politie de verdachten traceren. Bij doorzoekingen van vier woningen en twee panden in Rotterdam en omliggende steden werden grote hoeveelheden contant geld, dure sieraden, horloges en auto’s in beslag genomen. Het onderzoek wordt voortgezet, en de verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de Rechter-Commissaris. De politie benadrukt het belang van meldingen vanuit de buurt om ondermijning tegen te gaan.

Bron

Man opgepakt na oplichtingen via datingapps

Een 34-jarige man uit Amersfoort is recent opgepakt na een onderzoek naar online oplichting. De man wordt verdacht van het oplichten van meerdere vrouwen via datingapps, waarbij hij hen geld afhandig maakte. Tussen 2022 en 2025 zou hij aan een tiental vrouwen valse producten hebben verkocht, waarvoor zij meerdere betalingen hebben gedaan zonder ooit iets te ontvangen. In totaal zou het om zo’n 150.000 euro gaan. Het onderzoek naar de zaak werd in de tweede helft van 2023 gestart, en sindsdien heeft de politie de verdachte weten te traceren. De oplichtingen zouden zich over het hele land verspreiden, met slachtoffers onder andere in Amsterdam. De verdachte zit momenteel in voorlopige hechtenis en het onderzoek is nog in volle gang.

Bron

Politie cyber maandoverzichten

Opsporing nieuws

Gezochte personen