
Het Cybercrimeteam van Oost-Brabant heeft er voor gezorgd dat er een server, bedoeld voor criminele activiteiten, uit de lucht is gehaald. Daarmee is voorkomen dat er mensen slachtoffer werden van bijvoorbeeld hackers, computervredebreuk of oplichting.
Onderzoek
Uit Duitsland kwam informatie dat er in Nederland een website werd gehost waarop vermoedelijk gehackte servers werden verkocht. Het betrof een soort markplaats voor kopers en verkopers van gehackte systemen. Eenmaal in het bezit van zo’n gehackte server wordt dit altijd voor criminele doeleinden gebruikt.
Het Cybercrimeteam van Oost-Brabant startte een onderzoek. Al vrij snel werd duidelijk dat er inderdaad sprake was van het aanbieden van gehackte servers via de website. Om duidelijk te krijgen wat daar achter schuilging, heeft het cybercrimeteam door het inzetten van verschillende opsporingsmethodes toegang gekregen tot vier Nederlandse servers. Hierdoor kreeg het team een hoop waardevolle informatie en werd het mogelijk om slachtoffers te identificeren en te benaderen. Deze gaven aan van niets te weten, waardoor nogmaals bevestigd werd dat het om gehackte servers ging. Vervolgens wist het team alle IP-adressen te achterhalen en daarmee ook alle slachtoffers die vervolgens werden ingelicht.
De server van de betreffende website is in beslag genomen en alle slachtoffers zijn benaderd. Ook de back-up server is ontoegankelijk gemaakt.
Waartoe geleid
De website is offline gehaald en de data op de server is door het team veiliggesteld. Daarnaast zijn alle rechtmatige gebruikers, in deze de slachtoffers, welke legitiem gebruik maakte van de aanboden IP-adressen door de politie benaderd. Zij ontvingen een bericht van de politie in het kader van slachtoffernotificatie. Hierin stond dat ze slachtoffer waren van computervredebreuk en welke maatregelen zij moesten nemen.
Andere insteek
De aanpak van cybercrime kent een andere insteek dan traditionele criminaliteit. In dit onderzoek zijn er geen aanhoudingen gedaan. De voornaamste doelen waren om aan de voorkant het proces van criminele activiteiten te verstoren én het voorkomen van slachtoffers. Door de website ontoegankelijk te maken kan het platform niet meer worden gebruikt en kan er geen toegang meer worden gekocht tot gehackte systemen. Door het notificeren van de slachtoffers is mogelijk misbruik van systemen gestopt en voorkomen.
'We geven hiermee een signaal af dat dit soort praktijken strafbaar zijn en willen de gebruikers hiervan bewust maken. We willen dergelijke criminele website op Nederlands grondgebied weren. Met het verstoren en neerhalen van zo’n infrastructuur verstoren we ook het verdienmodel van cybercriminelen. Het effect op de veiligheid is zo vele malen effectiever dan dadergerichte opsporing', aldus de teamleider van het Cybercrimeteam.
Met de verkregen data zal worden bekeken of er nog een vervolgonderzoek kan worden gestart naar de beheerder en de gebruikers van het platform.
Bron: politie.nl
Bekijk alle vormen en begrippen
Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.
Meer actueel nieuws
Gilze - Nepagent
Reading in another language
Slachtofferanalyse en trends België en Nederland april 2025
Reading in another language
Nieuwsbrief 364 Cybercrimeinfo (ccinfo.nl)
Reading in another language
De onzichtbare dreiging van het darkweb, een zorgwekkende stijging van datalekken in 2025 - Cybercrimeinfo Jaarrapport
Update 6 mei 2025 om 06:42: Er zat een fout in de cijfers van Nederland en België. Deze zijn inmiddels gecorrigeerd en de juiste cijfers worden hieronder weergegeven.
Hoe slachtoffers van online oplichting vaak zonder schadevergoeding achterblijven
Reading in another language
Cybercriminelen en AI aanvallen maken volop gebruik van verouderde Ivanti Connect Secure systemen
Reading in another language
De stroomstoring in Spanje en Portugal: gevolgen en lessen voor Nederland
Reading in another language
Kaatsheuvel - Helpdesk fraude
Reading in another language
Dramatische stijging van DDoS-aanvallen in 2025, wat betekent dit voor organisaties?
Reading in another language
Nieuwsbrief 363 Cybercrimeinfo (ccinfo.nl)
Reading in another language
AIVD jaarverslag 2024, nieuwe dreigingen en ontwikkelingen
Reading in another language
Tor's privacycrisis: De verwijdering van OS Spoofing en de gevolgen voor het darkweb
Reading in another language