Een filmpje waarin te zien is hoe Nederlandse cybercriminelen €100.000 euro verdienen, is gemaakt door Digibewust, een programma dat wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Landbouw en Innovatie, de Europese Commissie en diverse bedrijven.
De oorspronkelijke video had de naam "100.000 euro hack" en liet zien hoe cybercriminelen internetgebruikers oplichten, geld van bankrekeningen stelen, moneymules werven, naar een malafide callcenter in de Oekraïne gaan en vervolgens het geld aan een dure sportauto uitgeven.
'Shock effect'
De makers wilden consumenten en bedrijven vooral bang maken met de video. "Wij willen nu de confrontatie aangaan met particulieren en bedrijven, hen even de schrik in de benen jagen. Gewone campagnes over internetveiligheid worden wel opgemerkt, maar brengen niet het echte 'shock effect' teweeg dat nodig is om mensen daadwerkelijk in te laten zien dat het ook hen kan overkomen", aldus Digibewust.
Het filmpje is uit november 2013, Digibewust verspreidde de ’hackers tutorial’, die niet echt, maar wel waarheidsgetrouw is, om mensen te confronteren met hun eigen naïeve online gedrag. Gelukkig zijn er sinds die tijd al wat maatregelen getroffen, zoals bijvoorbeeld Http naar Https (secure), maar nog dagelijks vallen er vele slachtoffers van Cybercrime delicten zoals:
- Phishing
- Smishing
- Vishing
- Microsoft (tech) Scam (Vishing)
- Hacking
- CEO Fraude
- DDoS (Website aanval)
- Wangiri-fraude
- Betaal App Fraude
- En nog veel meer Cybercrime delicten, dus alertheid blijft noodzakelijk!
Deze vormen van Cybercrime of tactieken komen terug in het filmpje: Moneymules, Vishing, Phishing, Hacking, Een vorm van Microsoft (tech) Scam
Reactie plaatsen
Reacties