Waarschuwing: Een money mule, geldezel, wordt gepakt!

Gepubliceerd op 22 maart 2019 om 06:07
Waarschuwing: Een money mule, geldezel, wordt gepak!

Wat is een geldezel voor een ezel? Pas op, er zijn allerlei personen en organisaties die hun eigen bankrekening niet willen gebruiken voor bepaalde criminele transacties en witwaspraktijken. Omdat het crimineel geld is, het te maken heeft met terroristische organisaties. Noem maar op. Dan is het wel handig als iemand anders als geldezel wil dienen. Deze katvanger, de money mule, wordt in 2018 en 2019 bijna altijd gepakt, terwijl de organisatie daarachter meestal moeilijk is op te sporen.

Ongebruikelijke transacties, witwassen

Het zal je vast niet verbazen: witwassen en ongebruikelijke transacties komen vaak voor. Daar is zelfs een speciaal meldpunt voor, het MOT in Zoetermeer. Men weet dus dat men in de gaten gehouden wordt en zoekt andere manieren om gewoon door te kunnen blijven gaan. Naarmate de druk groter wordt, wordt men ook steeds inventiever. En jongeren die wel een extra centje kunnen gebruiken zijn daarbij een gemakkelijk slachtoffer. Gaan ze op het aanbod in, dan worden ze een money mule, een geldezel. De jonge geldezel wordt daarmee een katvanger voor zwart geld en andere dubieuze transacties. Sinds 1 augustus 2008 is de Wet MOT opgenomen in de Wet ter voorkoming van witwassen en de financiering van terrorisme WWFT, een serieuze zaak dus.

Money mule, geldezel en katvangers, wat zijn geldezels?

Een money mule is namelijk iemand die zijn bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten en daar valt veel onder. Ze doen dat tegen een beloning. Zoals een drugsrunner drugs vervoert, vervoert een money mule over internet via zijn bankrekening geld dat het licht niet kan verdragen. Men denkt dat het geld zo niet te achterhalen is, maar het tegendeel is natuurlijk waar. De transacties zijn wereldwijd traceerbaar. Waar nodig wordt alles achterhaald. Jaarlijks worden wel 4000 geldezels gepakt. Een geldezel draait op voor de schade en wordt strafrechtelijk vervolgd.

NVB en de campagne geldezel pas op je pas

De Nederlandse Vereniging van Banken, NVB, is niet voor niets een preventieve campagne tegen money mules gestart. Nogal wat jongeren denken zo snel geld te maken en beseffen niet of onvoldoende dat het om criminele activiteiten gaat die zonder meer strafbaar zijn. Hierdoor lopen de jongeren grote risico's terwijl de daders vaak vrijuit kunnen gaan.

Werving van money mules

De werving van geldezels kan op vele manieren plaats vinden. Via het internet, spam, een brief, een gladde prater, en zo verder. De NVB voert in zijn campagne de gladde Donny op. Glad is ie, maar hij verdwijnt wel linea recta achter de tralies. De NVB waarschuwt ook voor de ernstige gevolgen voor de money mule als hij gepakt wordt. Ook hij is een crimineel, met alle gevolgen van dien voor de toekomst. Geef kortom nooit je bankrekening uit handen. Je komt anders mogelijk in grote problemen terecht. De kleine vergoeding die je krijgt weegt niet op tegen de ellende die je op je hals haalt. Bovendien heeft de ander je in zijn macht en kan allerlei kwalijke dingen uithalen achter je rug. Het zal duidelijk zijn wie dan uiteindelijk de klos zal zijn.

Don’t be a fool

"Don’t be a fool, don’t be a money mule". Op internet blijft weinig verborgen. Persoonsgegevens liggen op internet al gauw voor het oprapen. Banken, justitie en politie voeren de strijd tegen cybercriminaliteit verder op. De marges om te ontsnappen zijn dus zeer klein. Zeer logisch is de nieuwe campagne van de NVB dan ook. Een andere passende titel zou zijn: je bent een rund als je met vuurwerk stunt. Maar die slogan was helaas al vergeven.

Bron: financieel.infonu, NVB, Politie

Reactie plaatsen

Reacties

Mariel
6 jaar geleden

Ik hoor het om me heen mensen die horen geld verdienen zien reclame met bekende Nederlanders storten 250.- en ja geld kwijt helaas. Ze trappen erin omdat bekende Nederlanders reclame maken .. zo sneu eigenlijk

© CCINL | www.cybercrimeinfo.nl (Peter)
6 jaar geleden

Beste Mariel,

Klopt, criminelen maken gebruik van BN'ers om zo mensen op te lichten.

Heb je voorbeelden, dan zie ik die graag tegemoet, misschien zitten er nog advertenties bij die we nog niet kennen.

Met vriendelijke groeten,
Peter

© CCINL | www.cybercrimeinfo.nl
© CCINL | cybercrimeinfo-forum.nl

Mail | info@cybercrimeinfo.nl
Mail | cybercrimeinfo.nl@gmail.com

"Samen voor veiligheid”

‘Kennis is macht, Passie is kracht’

Missie: ‘Bestrijding en weerbaarheid verhogen, voor de crime van de toekomst/heden'