Het Belgisch ministerie van Defensie is slachtoffer geworden van een aanval waarbij er gebruik is gemaakt van de recent ontdekte kwetsbaarheid in loggingsoftware Log4j, ook bekend als Log4Shell. Door de aanval is een deel van het defensienetwerk voorlopig niet bruikbaar, zo laat een woordvoerder tegenover VRT NWS weten. Zo is het mailsysteem al enkele dagen offline.
Sinds donderdag
De Belgische defensie kampt al sinds vorige week donderdag met de gevolgen van een zware cyberaanval. Een deel van het computernetwerk kan voorlopig niet gebruikt worden, zegt de woordvoerder. Zo ligt het mailsysteem al enkele dagen plat. De computeraanval kwam er na een veiligheidslek in de software dat pas vorige week ontdekt werd. Het is niet duidelijk wie achter de computeraanval op Defensie zit.
Het ministerie van Defensie heeft in de nacht van zondag op maandag toegegeven getroffen te zijn geweest door een zware cyberaanval. Een deel van de activiteiten van het ministerie werd verschillende dagen lamgelegd.
"Defensie heeft donderdag een aanval ontdekt op zijn computernetwerk met internettoegang. Er werden snel quarantainemaatregelen genomen om de getroffen delen te isoleren. De prioriteit is het operationeel houden van het netwerk van Defensie", zegt woordvoerder Olivier Séverin.
"Heel het weekend zijn onze teams gemobiliseerd om het probleem onder controle te houden, onze activiteiten voort te zetten en onze partners te waarschuwen", aldus Séverin. "De prioriteit is het operationeel houden van het netwerk. We blijven de situatie monitoren."
Veiligheidslek Apache Log4j
De aanval bij Defensie is het gevolg van een gat in de beveiliging van de veelgebruikte software Log4j van Apache, aldus Defensie. Het beveiligingslek ontstond vlak voor het weekend en vormt een significant risico voor bedrijfsnetwerken wereldwijd aangezien veel bekende apps gebruikmaken van de bewuste software om 'logs' bij te houden.
Vorig week werd al gewaarschuwd voor problemen door het lek in de veelgebruikte software. Blijft de vraag waarom Defensie alsnog slachtoffer kon worden van het lek. "Defensie zal in dit stadium geen verdere informatie geven", aldus Séverin.
Volgens de Israëlische leverancier van cyberbeveilingsoplossingen Check Point Software Technologies, heeft een groep hackers die banden heeft met het Iraanse regime, met de naam 'Charming Kitten' of 'APT 35', de fout in Log4j misbruikt om aanvallen uit te voeren tegen zeven doelwitten in Israël, waaronder overheidssites.
Via Log4j houden techbedrijven in de gaten of hun applicaties goed werken. Als ergens in een programma een storing is, gaat er via Log4j een foutmelding naar de maker, die dan kan uitzoeken of ergens een reparatie nodig is. Onder meer Amazon, Apple, Cloudflare, Tesla, Minecraft en Twitter maken ook gebruik van Log4j.
Over de ADIV
De Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) is een van de twee Belgische inlichtingendiensten. Zijn opdrachten staan omschreven in de organieke wet van november 1998 over de Belgische inlichtingendiensten.
De ADIV maakt deel uit van het Ministerie van Landsverdediging en hangt in die hoedanigheid af van de financiële, menselijke en materiële middelen die aan Defensie worden toegewezen. De Dienst stelt zowel militair als burgerpersoneel tewerk.
Omdat de taken en bevoegdheidsdomeinen nauw aanleunen bij de militaire wereld wordt de ADIV doorgaans de militaire inlichtingendienst genoemd. Op die manier onderscheidt hij zich van zijn civiele evenknie, de Veiligheid van de Staat, waarmee hij actief samenwerkt.
Tak cyber
Defensie is geëvolueerd naar een leger dat beschikt over hoogtechnologische wapensystemen die in grote mate aan netwerken verbonden zijn. Het verzekeren van de goede werking van deze systemen en netwerken is van primordiaal belang voor het uitvoeren van militaire operaties.
Tegelijkertijd is onze maatschappij geëvolueerd naar een samenleving die steeds meer gedigitaliseerd is. Onze tegenstanders beschikken over gesofisticeerde cybertools waarmee de integriteit en de beschikbaarheid van de militaire systemen rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen worden gecompromitteerd.
Als antwoord op deze nieuwe dreiging, heeft Defensie een cybercapaciteit ontwikkeld die de opdracht heeft om de militaire systemen te verdedigen en desnoods op offensieve wijze militaire operaties te ondersteunen tegen de dreiging komende van het virtuele slagveld. Deze cybercapaciteit is gecentraliseerd in de directie Cyber van de ADIV. Experten van alle disciplines in het domein van Cyber Security zijn in de directie aanwezig maar ook, en dit is uniek in België, experten in offensieve cyber operaties.
De directie Cyber werkt ook nauw samen met nationale en internationale partners zoals de NAVO, het Center for Cybersecurity Belgium (CCB), Veiligheid Van de Staat (VSSE) en de Federale Politie.
Bron: sgrs.be, vrt.be
‘Apache Log4j’ gerelateerde artikelen 》
Actuele aanvallen overzicht per dag 》
Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.
Meer nieuws
Politieactie haalt RedLine en META malware neer: Grootschalige operatie treft cybercriminelen wereldwijd
Reading in 🇬🇧 or another language
Zutphen - Nepagent
Reading in 🇬🇧 or another language
Actuele aanvallen en cyberaanvallen nieuws - huidige week
Reading in 🇬🇧 or another language
Slachtofferanalyse en Trends van Week 43-2024
Reading in 🇬🇧 or another language
Nieuwsbrief 337 Cybercrimeinfo (ccinfo.nl)
Reading in 🇬🇧 or another language
Nieuwe darkweb tools omzeilen Google’s red page en versterken phishingaanvallen
Reading in 🇬🇧 or another language
Telefoonspoofing: Hoe oplichters met bekende bedrijven je vertrouwen winnen
Reading in 🇬🇧 or another language
Telegram onder druk: bangalijsten verwijderd, maar zorgen blijven
Reading in 🇬🇧 or another language
Ransomware in Nederland: Groeiende bedreiging voor organisaties en privacy
Reading in 🇬🇧 or another language
Dordrecht - Nepagent
Reading in 🇬🇧 or another language
Slachtofferanalyse en Trends van Week 42-2024
Reading in 🇬🇧 or another language
Nieuwsbrief 336 Cybercrimeinfo (ccinfo.nl)
Reading in 🇬🇧 or another language