Cyberspionage


Cyberspionage is wanneer inlichtingen verworven worden door gebruik te maken van digitale technologie. Deze inlichtingenverzameling richt zich grofweg op twee doelen.

  • Staatsgeheimen
  • Economische geheimen

Beide vormen van spionage komen in het digitale domein op grote schaal voor.

Het kan voor een staat, en voor de bedrijven verbonden met die staat, interessant zijn om intellectueel eigendom te stelen, zoals een nieuw ontwerp voor een elektrische auto. Net zo goed kan het defensieapparaat van een staat beslag willen leggen op staatsgeheime plannen voor een nieuwe straaljager.


Voorbeelden van cyberspionage

  • Rond 2003 constateerde het Amerikaanse ministerie van Defensie dat er steeds meer aanvallen werden gepleegd op hun netwerken. Deze aanvallen gingen jarenlang door, en werden gezamenlijk ‘Titan Rain’ genoemd. Sommige aanvallen zouden de netwerken hebben gepenetreerd, maar het is onduidelijk wat voor spionage-  en sabotageactiviteiten hebben plaatsgevonden. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk beschuldigden Chinese hackersgroepen.

 

  • In 2013 onthulde Edward Snowden de uitvoerige spionageoperaties van het Amerikaanse veiligheidsagentschap NSA. Dat zou in samenwerking met de Britse GCHQ beveiligd verkeer op onder andere Facebook en Gmail inzien, de communicatie van Europese bondgenoten afluisteren en samenwerken met IT-producenten om kwetsbaarheden aan hun producten toe te voegen.

 

  • In april 2016 werd het netwerk van het Democratische Nationale Comité gehackt. Dit comité bestuurt de Amerikaanse Democratische Partij. Chatgesprekken werden in de gaten gehouden en e-mails werden gemonitord en gehackt. Later wijzen onder meer de NSA, en de overheidsdiensten FBI en CIA de Russische overheid aan als schuldige. Speciaal aanklager Mueller klaagt op 13 juli 2018 twaalf Russische inlichtingenofficieren aan voor, onder andere, deze hack.
Bent U Zich Bewust Van De Risicos Van Cyberspionage
PDF – 2,1 MB 611 downloads


April 2024
Maart 2023
Juli 2022
Juni 2022

Staatshackers hadden maandenlang ongemerkt toegang tot de computersystemen van Nederlandse bedrijven uit de lucht-, ruimtevaart- en defensiesector

Noord-Koreaanse staatshackers hadden maandenlang ongemerkt toegang tot de computersystemen van Nederlandse bedrijven uit de lucht-, ruimtevaart- en defensiesector. Daarbij is waarschijnlijk hoogwaardige kennis buitgemaakt. De daders probeerden ook geld te stelen, maar dat mislukte. Dat blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf ESET.

Lees meer »
Februari 2022

Hoe beschermt u uw iPhone of Android-smartphone tegen spyware

Wellicht het grootste verhaal van 2021 – een onderzoek door The Guardian en 16 andere mediaorganisaties, gepubliceerd in juli – suggereerde dat meer dan 30.000 mensenrechtenactivisten, journalisten en advocaten over de hele wereld het doelwit van 'Pegasus' kunnen zijn geweest. Pegasus is zogeheten “legale surveillancesoftware” ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO. In het rapport, dat de naam Pegasus Project draagt, wordt beweerd dat de malware op grote schaal is verspreid via een verscheidenheid aan exploits, waaronder verschillende iOS zero-click zero-days.

Lees meer »
September 2021

Spyware in iPhone kabel

Een beveiligingsonderzoeker heeft kabeltjes gemaakt die er normaal uitzien maar via een eigen wifi-netwerk alles kunnen doorspelen wat een slachtoffer typt.

Lees meer »
Maart 2021

De strijd tegen online stalking

Het bespioneren van mensen is vandaag de dag veel te makkelijk geworden. Iedereen kan 'stalkerware-apps' downloaden, die er bijvoorbeeld uit kunnen zien als software voor ouderlijk toezicht of antidiefstal-oplossingen voor smartphones. Deze classificatie helpt de ontwikkelaars om juridische problemen te voorkomen; het echte doel van de software is om een grote hoeveelheid gevoelige informatie van apparaten te verzamelen zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is.

Lees meer »
Februari 2021

Kroonjuwelen van Nederland in gevaar

Nederlandse veiligheidsdiensten hebben grote zorgen over de voortdurende buitenlandse digitale aanvallen die een duurzame en veilige economische samenleving bedreigen. Deze aanvallen zijn niet alleen gericht op de vitale infrastructuur maar ook op bedrijven die belangrijke bijdragen leveren aan de Nederlandse economie.

Lees meer »

Cyberaanvallen op farmaceutische bedrijven

Noord-Korea heeft geprobeerd om de vaccin technologie van 'Pfizer' te stelen. Medewerkers van de Zuid-Koreaanse inlichtingen- en veiligheidsdienst NIS hebben dat in besloten kring verteld aan de leden van de veiligheidscommissie van het parlement. Het communistische land onder leiding van Kim Jong-un wilde meer te weten komen over de inhoud en productie van het corona vaccin.

Lees meer »

“Ze willen het, ze kunnen het en ze doen het”

Digitale spionage vanuit China en Rusland vormt een ‘onmiddellijke dreiging’ voor de Nederlandse economie. De Algemene en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD en MIVD) betrappen dagelijks hackers uit deze landen die proberen in te breken op de netwerken van bedrijven en universiteiten. Ook organisaties uit de ‘vitale infrastructuur’, zoals banken, telecom- en nutsvoorzieningsbedrijven, zijn regelmatig het doelwit van hackers. Om die reden willen de veiligheidsdiensten een hoger budget voor om meer hackers aan te trekken en het aantal ICT-systemen te vergroten.

Lees meer »
Januari 2021
December 2020

Hackers 'European Medicines Agency' omzeilen tweestapsverificatie

De cyberaanval op het 'European Medicines Agency' (EMA) in Amsterdam is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Een anonieme bron zegt dat het gaat om een doelgerichte aanval. Volgens de tipgever zit ‘een buitenlandse inlichtingendienst’ achter de digitale aanval. Welke regering hiervoor verantwoordelijk, weet hij niet of wil hij niet kwijt.

Lees meer »
Oktober 2020

Smartphone of tablet perfecte afluisterapparatuur

Heb je vandaag of morgen een belangrijke vergadering waarin je concurrentiegevoelige zaken bespreekt? Dan kun je maar beter je smartphone en tablet opbergen en buiten de vergaderzaal houden. Hierdoor loop je onnodig het risico om bespioneerd te worden door statelijke actoren.

Lees meer »
September 2020
Augustus 2020
Juli 2020

“Rusland zette hackers in om vaccin coronavirus te stelen”

Russische hackers die gesteund worden door Russische geheime diensten, lijken achter digitale aanvallen te zitten op verschillende organisaties uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. De getroffen organisaties zijn op zoek naar een vaccin tegen Covid-19. Dit melden Britse officiële veiligheidsdiensten. 

Lees meer »
Mei 2020

Verfijnde Android spionagecampagne

Kaspersky onderzoekers hebben een geavanceerde kwaadaardige campagne ontdekt, gericht op Android-gebruikers die waarschijnlijk kan worden toegeschreven aan de 'OceanLotus' geavanceerde aanhoudende dreiging actor. De campagne, die 'PhantomLance' wordt genoemd, is sinds ten minste 2015 actief en loopt nog steeds. Er zijn meerdere versies van complexe spyware en slimme distributietactieken, waaronder distributie via tientallen applicaties op de officiële markt van Google Play.

Lees meer »

Nederland steeds vaker doelwit van cyberspionage

Andere landen proberen steeds vaker invloed uit te oefenen op onze samenleving. Recente technologische ontwikkelingen spelen een grote rol bij het heimelijk vergaren van politieke en economische informatie. Uit onderzoek van de Algemene Inlichten- en Veiligheidsdienst (AIVD) blijkt dat ons land steeds vaker het doelwit is van cyberspionage.

Lees meer »