Cyberterrorisme


Maar eerst moeten we weten wat terrorisme is, wat is terrorisme?

De definitie van terrorisme luidt als volgt, 

'Onrechtmatig gebruik van of de dreiging van het gebruik van geweld of geweld tegen personen of goederen door een persoon of een georganiseerde groep die van plan is om te intimideren of te dwingen.'

Tijdens een gewapend conflict, wordt de definitie beschouwd als volgt,

'Aanvallen op personen die niet actief betrokken zijn bij gewapende conflicten in een poging om de terreur onder burgers te verspreiden.'

In beide gevallen is de motivatie achter het terrorisme, ideologische, religieuze of politieke motieven.

Cyberterrorisme, ook wel informatie-oorlog of elektronische terrorisme genoemd, is een term bedacht door beveiligingsexpert Barry C. Collin om het illegale gebruik van computers en / of het internet in het nastreven van ideologische, religieuze of politieke ideeën.

De FBI

Er zijn specifieke definities van cyberterrorisme uitgegeven door diverse overheden en hun instellingen.

De Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) definitie stelt dat cyberterrorisme verwijzen naar een "met voorbedachten rade, politiek gemotiveerde aanvallen op informatiesystemen, computersystemen, computerprogramma's en gegevens die leidt tot geweld tegen niet-strijdende targets door subnationale groepen of clandestiene agenten."

Volgens de FBI, wordt cyberterrorisme bedoeld om fysiek geweld of extreme financiële moeilijkheden te veroorzaken.

De Amerikaanse Commissie van de bescherming van kritieke infrastructuur identificeert energiecentrales, luchtverkeersleiding, bankwezen, watersystemen, en militaire installaties als waarschijnlijke doelen.

De NAVO

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) heeft zijn eigen definitie in 2008 gedefinieerd als,

"Een cyberaanval te gebruiken of te exploiteren computer of communicatienetwerken om voldoende vernietiging of verstoring veroorzaken om angst te genereren of om een ​​samenleving te intimideren in een ideologisch doel. "

Deze definitie verschilt van de Amerikaanse definitie in het stellen dat cyberterrorisme wordt gelanceerd 'met behulp van' computers en communicatienetwerken, terwijl  de VS hen als het doelwit van de aanvallen ziet.

Partnership

In 2008 werd IMPACT (International Multilaterale Partnership Against Cyber-terrorisme) op gericht als een publiek-privaat initiatief ter stimulatie tot het samenwerken tussen wetenschappers, overheden, industrie, en cyber-security experts in de strijd tegen cyberterrorisme.

Het is een partnerschap aangegaan met de International Telecommunications Union (ITU) en haar 191 lidstaten en ondersteunt de ITU 'zeven strategische doelstellingen' die deel uitmaken van de Global Cybersecurity Agenda (GCA).

FBI-directeur

In maart 2010 heeft de FBI-directeur Robert S. Mueller gemeld op een conferentie,

"dat er niet alleen dreiging is van cyberterrorisme, maar dat de aandacht door de terroristische groeperingen voor cyberwar snel groeit."



Juni 2022
Juli 2020

Cyberterrorisme deel 2: Methoden voor cyberterroristische aanvallen

Er zijn verschillende methoden die zowel door cybercriminelen als door cyberterroristen worden gebruikt om aan te vallen, waaronder maar niet beperkt tot phishing, aanvallen op drinkplaatsen, ransomware, gedistribueerde denial of service, man in the middle en supply chain. Deze aanvalsmethoden worden gebruikt om gegevens te vernietigen of te verwijderen, informatie of geld te stelen, websites te beschadigen of controle over een systeem te krijgen. Zoals eerder vermeld onderscheiden de criminelen en terroristen zich door het motief achter de aanslag.

Lees meer »