Er is een nieuwe variant opgedoken van de oplichtingstruc waarbij je via WhatsApp een Marktplaats-verificatieverzoek moet voltooien. De layout van de nagemaakte 'Marktplaats'-website is anders dan gebruikelijk, maar wel levensecht wat betreft zaken als huisstijl. Dit keer hopen oplichters klanten van maar liefst elf banken ertoe te verleiden om inloggegevens voor internetbankieren af te staan, met alle schadelijke gevolgen van dien. Zo herken je deze site.
WhatsApp gesprek oplichter
Een Twitteraar die precies wist hoe de vork in de steel zat, maakte melding van een WhatsApp gesprek dat hij met een oplichter voerde.
Jongens, ik zit weer 'gewoon' met een #crimineel te appen. Dit is toch een rare gewaarwording, hoor... @Fraudehelpdesk @Marktplaats pic.twitter.com/yVnYZS3xXI
— Arjan Broer (@arjanbroer) April 20, 2021
Het bleek bovendien niet alleen te gaan om een link die nog actief is, ook de uitvoering is afwijkend ten opzichte van recente, vergelijkbare oplichtingspogingen waarin het zogenaamde Marktplaats-verificatieverzoek een sleutelrol vervult. Reden genoeg om deze nieuwe variant even onder de aandacht te brengen.
Wegens negatieve ervaringen truc
De opzet van de truc is ook nu weer dat een potentiële koper aanstuurt op het voortzetten van het contact via WhatsApp. Wegens negatieve ervaringen uit het verleden is het echter wel even de bedoeling dat je je rekeningnummer verifieert, want alleen op die manier kan de koper zich ervan verzekeren dat jij ook echt degene bent voor wie je je uitgeeft.
En dat is overtuigend gedaan, zo blijkt. In de voorvertoning op WhatsApp verschijnt een keurig Marktplaats-logo, maar aan de link kun je als je goed oplet wel zien dat het waarschijnlijk geen échte website is van Marktplaats. De url Verifieren-marktplaats.com is eerder deze maand online gezet en ook nu is er nauwelijks relevante informatie over de eigenaar te achterhalen.
Zo ziet deze nieuwe nepsite van 'Marktplaats' eruit
Wat zien we daar? Verwijzingen naar de volgende elf banken:
ABN AMRO, ING, Rabobank, ASN Bank, Bunq, Handelsbanken, Knab, Regiobank, SNS, Triodos Bank, Van Lanschot
De inlog omgevingen van de betreffende banken zijn overtuigend nagemaakt, maar in alle gevallen blijf je op het valse domein Verifieren-marktplaats.com. Je moet dus goed naar de adresbalk kijken om door te hebben dat je je niet op de beveiligde website van jouw bank bevindt, en dat doet lang niet iedereen.
Hieronder wat voorbeelden. Wij hebben screenshots gemaakt van de nagemaakte inlogomgevingen van ING, de Rabobank, ABN AMRO en SNS.
Advies
De beste manier om oplichting te voorkomen is door simpelweg niet op dergelijke verzoeken in te gaan. Als iemand jou op dit soort manieren benadert met verificatieverzoeken, kun je er in de regel vanuit gaan dat diegene slechte bedoelingen heeft.
Datzelfde verhaal is van toepassing indien mensen jou benaderen met verhalen over verzendlabels van 'PostNL' of 'DHL'. Min of meer dezelfde oplichtingstruc in een iets ander jasje.
Bron: twitter.com, avrotros.nl
Meer info over ‘phishing’ ‘smishing’ ‘whatsapp fraude’?
Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.
Phishing gerelateerde berichten
Phishing-as-a-service: de nieuwe dreiging voor bedrijven en gebruikers met 2FA
Reading in 🇬🇧 or another language
Mamba 2FA: Een nieuwe dreiging voor Microsoft 365-accounts en hoe je je kunt beschermen
In deze podcast bespreken we de nieuwe cyberdreiging genaamd Mamba 2FA, een phishing-as-a-service platform dat zich specifiek richt op het omzeilen van tweefactorauthenticatie (2FA) bij Microsoft 365-accounts. Mamba 2FA maakt gebruik van een Adversary-in-the-Middle (AiTM)-aanval, waarbij inloggegevens en 2FA-tokens worden onderschept. Dit geeft aanvallers de mogelijkheid om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, zelfs als 2FA is ingeschakeld.
Nieuwe phishingdreiging: Hoe malafide PWA-apps iPhone- en Androidgebruikers targeten
Reading in 🇬🇧 or another language
Verborgen bedrog: De impact van online misleiding in Nederland
EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Cybercriminelen grijpen naar nieuwe phishingtechnieken
Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Hoe cybercriminelen je persoonlijke gegevens kunnen misbruiken na het betalen van 'inklaringskosten'
Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑