First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑Klik hier om een tekst te typen.
Het ‘darkweb’ is een fascinerende plek. Gevaarlijk, maar fascinerend. Van zwarte markten en verdachte chatrooms tot een online schaakplatform – je komt er van alles tegen.
In dit artikel duiken we dieper het darkweb in en kijken we naar de 10 meest beruchte zaken en gebeurtenissen die op het darkweb voor zijn gekomen. Hoewel we je proberen te informeren over het darkweb aan de hand van deze “interessante” verhalen, is het belangrijk om niet te vergeten dat dit het darkweb is. Sommige gevallen kunnen dus als schokkend worden ervaren.
Wat is het darkweb?
Het darkweb is een ongereguleerd en ongecontroleerd onderdeel van het internet. Denk hierbij aan webpagina’s en domeinen die niet met de normale browser bereikbaar zijn, en nooit via Google gevonden zullen worden. De meeste bezoekers van het darkweb gebruiken dan ook een speciale Tor-browser om toegang te verkrijgen. In het kort is het darkweb een ietwat verborgen deel van het internet. Hieronder zie je kort wat voor soort inhoud je kunt vinden op de verschillende lagen van het internet:
Wil je meer weten over het darkweb kijk dan hier verder
10 beruchte gebeurtenissen op het darkweb
Het darkweb wordt vaak als een duistere plaats gezien, waar volop illegale en gruwelijke activiteiten plaatsvinden. Dit is echter niet het enige dat je op het darkweb tegenkomt. Het Tor-netwerk van websites bevat namelijk ook platforms waar klokkenluiders ondersteund worden, open discussieforums en zelfs een aantal grappige websites.
Toch zijn de beruchte ‘rode kamers’ en ‘snuff films’ zonder twijfel aanwezig – zelfs wanneer er neppe varianten de ronde doen. Er vinden nu eenmaal een aantal echt duistere activiteiten plaats op het darkweb. Zie dit dan ook als een content warning: deze lijst bevat een aantal gruwelijke incidenten. Heb je een zwak hart of lijd je aan een angst- of stressstoornis, dan raden we je aan om nummers 6, 7, 8 en 10 over te slaan.
1. No Love deep web
In augustus 2012 konden bezoekers van het darkweb aanwijzingen binnen het netwerk vinden dat ze naar een fascinerend ‘alternate reality’-spel (AR) leidde. Vergelijkbaar met het 4chan-spel van Cicada 3031, leidde iedere aanwijzing naar een volgende.
Het spel gebruikte veel coderingsmiddelen om de aanwijzingen te verbergen, waaronder QR-codes, morse code en andere vergelijkbare coderingsmethoden. De aanwijzingen waren verspreid over talloze websites binnen het darkweb, en dat maakte het behoorlijk spannend. Een van de deelnemers:
“Ik maakte deel uit van de No Love Deep Web Alternate Reality Game, waar we een deepnet-speurtocht moesten doen. Het resultaat was het feit dat ik om 3:00 ’s nachts naar New York reed om de telefoon van een telefooncel op te nemen. Dat was ontzettend cool.”
Dus wat was er nu eigenlijk gaande? Helaas was het geen geheime overheidsinstantie die nieuwe leden rekruteerde, en ook geen prestatie van een groep cybercriminelen. Het was een spel, gecreëerd door de experimentele hiphopgroep Death Grips om hun nieuwe album, No Love Deepweb, te promoten.
2. Hidden Wiki en het in kaart brengen van het darkweb
Navigeren op het darkweb is niet zo eenvoudig als op het gewone internet. Voorheen was er geen zoekmachine om alle URL’s te indexeren, en als je op zoek was naar een minder populaire link, zou je deze link direct van iemand moeten hebben ontvangen.
Totdat ‘The Hidden Wiki’ ten tonele kwam. The Hidden Wiki is een verzameling van populaire sites op het darkweb, wat de navigatie ontzettend verbeterd heeft. Gezien dit deel van het internet ook gebruikt wordt om whistleblowers te ondersteunen en onderdrukte volken van gratis informatie te voorzien, is de komst van The Hidden Wiki een belangrijke stap voorwaarts voor het darkweb.
De site werd in 2007 gepubliceerd, maar kreeg pas begin 2010 daadwerkelijke naamsbekendheid. Dat was namelijk het moment dat meer mensen toegang kregen tot het darkweb. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan ons artikel over de websites op het darkweb die een bezoekje waard zijn.
3. De klokkenluiders Edward Snowden en Julian Assange
Edward Snowden is een voormalig CIA-medewerker die in 2013 klokkenluider werd. Nadat hij veel geheime informatie over bevolkingssurveillance openbaar maakte, vluchtte Snowden uit de VS en was op weg naar een onbekend land in Latijns-Amerika, toen zijn paspoort werd ingetrokken tijdens zijn doorreis in Moskou. Hij vroeg politiek asiel aan bij de Russische regering, en woont nog steeds in Rusland.
Met behulp van het darkweb deelde hij documenten en details over het PRISM-surveillanceprogramma met journalisten van The Washington Post en The Guardian. Wat Snowden deed wordt tot op vandaag de dag als controversieel gezien, maar zijn acties hebben het onderwerp bevolkingssurveillance zeker op de voorgrond van de dialoog gebracht. Snowden is het levende bewijs van wat regeringen en overheden achter gesloten deuren doen, en hoe ver ze gaan om een informatielek te voorkomen.
Julian Assange is de eigenaar en uitgever van Wikileaks. Dit is een online platform waar regelmatig geclassificeerde documenten en staatsgeheimen op gepubliceerd worden. Gedurende het 14-jarige bestaan publiceerde Wikileaks geheime informatie over de oorlog in Irak, de presidentsverkiezingen in de VS van 2016 en duizenden pagina’s met vertrouwelijke communicatie tussen Amerikaanse diplomaten.
Het platform zelf is geen onderdeel van het darkweb. Wikileaks verstuurt en ontvangt de geclassificeerde informatie daarentegen wel via het darkweb. Een van de platforms die Wikileaks gebruikt om veilig te kunnen communiceren, is SecureDrop. Dit is een website die wordt beheerd door de Freedom of The Press Foundation.
4. Evite blackmail
Vanaf deze nummer 4 komen we echt bij de illegale activiteiten op het darkweb. In 2019 kreeg Evite, een succesvolle social media planning dienst, namelijk te maken met een enorme beveiligingsbreuk. Deze bracht persoonlijke informatie, waaronder adressen, wachtwoorden en IP-adressen, van meer dan 10 miljoen Evite gebruikers in gevaar.
Evite is een groot platform, wat veiligheid en privacy van de gebruikers ontzettend belangrijk maakt. Maar wat blijkt: Gnosticplayers, de hacker die deze inbraak op gang heeft gezet, heeft geen enkele informatie openbaar gemaakt. In plaats daarvan contacteerde hij Evite en vroeg hij om een kleine $1900 in Bitcoin. Een relatief klein bedrag, aangezien dit soort lekken bedrijven normaliter miljoenen dollars in schikkingen kunnen kosten.
Evite besloot dit niet te betalen, wat leidde tot de verkoop van deze persoonlijke data gedurende de zomer van 2019. De zwarte markt waar de hacker deze gegevens op verkocht, werd al snel gesloten. Sinds het sluiten van de zwarte markt zijn er geen verdere ontwikkelingen in het verhaal geweest.
Ondanks de afloop van dit verhaal, is en blijft het stelen en verkopen van persoonlijke gegevens op het darkweb een verschrikkelijke gebeurtenis voor de slachtoffers. Toch zal dit de eerste en laatste darkweb gegevenslek op onze lijst zijn.
5. De opkomst en ondergang van Silk Road
Silk Road zou gedurende zijn bestaan de verkoop van verdovende middelen mogelijk hebben gemaakt voor een bedrag van 1,2 miljard dollar. In de hoogtijdagen bracht het de maker, Ross Ulbricht, maar liefst $3.6 miljoen dollar op.
Het platform was letterlijk een zwarte markt, met ‘handelaars’ die hun producten verkochten net zoals ze dit op eBay of Amazon zouden doen. Gebruikers van deze darkweb-markt waren maar een paar klikken en Bitcoins verwijderd van geweren, drugs of andere illegale producten.
Maar de regering zat niet stil. In 2013 werd Ross aangehouden en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Toch zijn vergelijkbare platforms zoals Agora of Silk Road 2.0 nog steeds (in bepaalde mate) op het darkweb aanwezig.
6. De huurmoordenaar-oplichterij
Het darkweb werd berucht omdat er, naar verluid, talloze huurmoordenaars te vinden zouden zijn. Gezien het duistere imago van het darkweb, dachten veel bezoekers dat ze daadwerkelijk iemand konden laten vermoorden door een huurmoordenaar op het darkweb een flink bedrag in Bitcoin te betalen.
Er gaan veel verhalen rond op Reddit over mensen die ‘van hun problemen afkomen’ met huurmoordenaars die ze via het darkweb ingeschakeld hebben. Sterker nog, als je naar het darkweb gaat, kun je na een beetje speuren een huurmoordenaar-service vinden.
Er is zelfs een Reddit-verhaal over een persoon die vermoedelijk een huurmoordenaar voor zichzelf heeft ingehuurd. Gewoon, om wat lol te hebben. En hoewel het verhaal erg intrigerend is, zal het voor velen geen verrassing zijn dat huurmoordenaar-services over het algemeen niet ‘legitiem’ te noemen zijn.
Heb je extra bevestiging nodig, dan kun je hier het onderzoek van The New York Times lezen. De krant ontdekte al snel dat dit deel van het darkweb grotendeels oplichterij bleek te zijn. De huurmoordenaar-service ontving het geld met plezier, maar daar hield het dan toch ook echt bij op. Wat maar beter is ook.
7. De populariteit van Steakandcheese
En nu naar de gruwelijke onderdelen van het darkweb. Steakandcheese of Rotten zijn websites waar gebruikers gewelddadige en afschuwelijke video’s en content kunnen bekijken. Alleen het feit dat deze platforms (naar verluidt) nog steeds actief zijn en in populariteit blijven groeien, geeft al aan hoe duister het darkweb kan zijn.
Daarnaast laten dit soort sites zien wat voor dingen je tegen kunt komen wanneer je niet voorzichtig te werk gaat op het darkweb. Ze dragen dan ook bij aan het schimmige imago van het darkweb. Wil je dit soort platforms vermijden? Klik dan nooit op een link tenzij je zeker weet waar deze naartoe leidt.
Dat wat Steakandcheese opvallend maakt, is het feit dat deze website lange tijd gewoon door Google geïndexeerd werd. Eind 2000 had iedereen gewoon toegang tot websites die deze gewelddadige en afschuwelijke video’s promoten. Gelukkig is Steakandcheese inmiddels niet meer via Google te bereiken. Wanneer je dit googelt, kom je tegenwoordig namelijk terecht op een pornowebsite.
8. De angstaanjagende zaak van Peter Scully
Peter Scully is een angstaanjagend persoon en zijn verhaal zal je ongetwijfeld rillingen bezorgen. Peter is een Australische man die op dit moment een levenslange gevangenisstraf uitzit in de Filipijnen. Hij is veroordeeld voor mensenhandel en de verkrachting en aanranding van minderjarigen. Daarnaast staat hij terecht voor de verspreiding van kinderpornografie, marteling en moord.
Niet alleen deed hij al het bovengenoemde zelf, hij maakte er video’s van en uploadde de opnames naar het darkweb.
Wat Peter deed is afgrijselijk, en we aarzelden om hem in onze lijst op te nemen. Maar wat hij deed, is en blijft een van de meest beruchte gebeurtenissen op het darkweb. Om die reden moesten we het wel in onze lijst opnemen. Zijn verhaal heeft ook een enigszins geruststellend einde. Hij is gearresteerd en zit een welverdiende, levenslange gevangenisstraf uit.
9. Hieu Minh Ngo’s gevangenneming
Hieu Minh Ngo is een internationale crimineel die massale identiteitsdiefstallen, telecom fraude en hacks via het darkweb heeft opgezet. Zijn inspanningen zorgden ervoor dat hij in 2012 bijna $2 miljoen dollar verdiende. Dit was het geval, totdat de Amerikaanse geheime dienst hem op het spoor kwam.
In 2013 werd hij verleid om naar de VS te komen voor een zakelijke deal, waarin hem enorme hoeveelheden persoonlijke en financiële gegevens beloofd werden. Deze zou hij natuurlijk op het darkweb kunnen verkopen voor veel geld. Helaas waren er geen lucratieve zaken in de VS, maar wachtte een undercoveragent hem op om hem in de boeien te slaan.
Hij heeft 6 jaar in de gevangenis gezeten en is eind 2019 vrijgelaten. Hij is onlangs door het Vietnamese Nationale Cyberbeveiligingscentrum (NCSC) aangenomen als technisch deskundige.
10. Seksueel misbruik van kinderen door leden van de CIA
Het meest recente schandaal op deze lijst gaat over verschillende medewerkers binnen de CIA. In 2021 kwam aan het licht dat minimaal tien medewerkers van de CIA zich schuldig hebben gemaakt aan het bekijken van kinderporno (ook wel child porn of CP) op het darkweb of andere manieren van seksuele kindermishandeling. Hiervoor gebruikten meerdere medewerkers de computers van de CIA.
Zo staat er over een medewerker te lezen dat deze tussen 2004 en 2006 én tussen 2009 en 2011 kinderporno keek via de computersystemen die de Amerikaanse overheid beschikbaar stelde. Een andere medewerker biechtte op foto’s en filmpjes te kijken van kinderen tussen de tien en twaalf jaar oud. Een derde medewerker vertelde de CIA dat hij spijt had, maar dat hij niet begreep dat het tegen de regels was om kinderporno te kijken tot hij de Agency Information Security-cursus volgde.
Opvallend was dat slechts twee van deze CIA-medewerkers vervolgd werden. In beide gevallen ging het echter niet specifiek om de CP. In 2013 werd een medewerker vervolgd omdat hij meerdere technische documenten van de CIA-netwerken op zijn computer had opgeslagen. Het was puur toeval dat hier ook CP bij gevonden werd.
De tweede persoon die wel vervolgd werd, is Joshua Schulte. Hij werd in 2018 beschuldigd van bezit van CP als onderdeel van een groter onderzoek naar het informatielek genaamd Vault 7 op Wikileaks. Schulte is dan ook niet vervolgd voor seksueel misbruik, maar onder de Espionage Act.
Veiligheidsmaatregelen
Als deze gebeurtenissen je nieuwsgierig genoeg gemaakt hebben om toegang tot het darkweb te zoeken, zullen we je niet tegenhouden. Het is en blijft een interessante ervaring, en het bezoeken is geen illegale activiteit.
We willen je daarentegen wel adviseren om voorzichtig te zijn en veiligheidsmaatregelen te treffen voordat je de Tor Browser downloadt en het darkweb betreedt. Naast het feit dat je geen enkele persoonlijke informatie moet delen en niet op onbekende links moet klikken, zijn er een aantal andere dingen die je kan doen om veilig op het darkweb te surfen.
Zorg er ten eerste voor dat je een goede anti-malware en antivirus software hebt geïnstalleerd. Het is erg belangrijk om jezelf te beschermen mocht je ooit op een gevaarlijke website terechtkomen.
Zorg er daarnaast voor dat je een VPN (Virtual Private Network) gebruikt om je IP-adres te verbergen. Een VPN leidt je internetverkeer om en laat het lijken alsof je vanuit een andere locatie browset. Meer veiligheidstips lees je hier.
Bron: anoniem, nytimes.com, reddit.com, freedom.press, wikipedia.org, vpngids.nl
Meer darkweb nieuws
Politici doelwit: Data van 41 Nederlandse parlementariërs op darkweb gelekt
Reading in 🇬🇧 or another language
Darkweb en Telegram: Nieuwe fronten in de strijd tegen illegale drugshandel
Reading in 🇬🇧 or another language
Archetyp ontleed: De opkomst van de grootste marktplaats op het darkweb
Reading in 🇬🇧 or another language
Nieuwe darkweb tools omzeilen Google’s red page en versterken phishingaanvallen
Reading in 🇬🇧 or another language
Internationale acties ontmantelen darkweb-marktplaats Sipultie
Reading in 🇬🇧 or another language
De jacht op Bohemia/Cannabia: Een kijken achter de schermen van Darkweb-criminaliteit
In deze podcast bespreken we de recente aanpak van de Nederlandse politie tegen een van de grootste darkweb-markten, Bohemia/Cannabia. Deze markt was een belangrijke hub voor illegale activiteiten, waaronder drugshandel en cybercriminaliteit, met een geschatte maandelijkse omzet van 12 miljoen euro. De politie, met behulp van internationale samenwerking en geavanceerde technische middelen, slaagde erin de markt te ontmantelen en de hoofdbeheerders te arresteren. Daarbij werd 8 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen. Deze operatie laat zien dat de politie steeds effectiever darkweb-criminelen kan opsporen, ondanks hun pogingen om anoniem te blijven.