Afgelopen donderdag stond een verdachte van witwassen met behulp van zogenaamde cryptocurrency kaarten voor de rechter in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hem voor meer dan 2,5 ton euro te hebben witgewassen. Ook wordt hem het voorhanden hebben van hard- en softdrugs verweten.
Verdachte kwam in beeld tijdens een ander onderzoek van de FIOD vanwege zijn opvallende bestedingen met een cryptocurrency kaart. Zo deed hij voornamelijk contante opnames van forse geldbedragen in een periode van een jaar terwijl hij in die periode weinig tot geen vermogen had. “Sterker nog, verdachte bleek schulden ter hoogte van een ton te hebben. Vanwege die schulden zat hij in de schuldsanering, waar hij kennelijk is uitgezet.”, aldus de officier.
Cryptocurrencykaarten en 10 bankrekeningen
Verdachte bleek naast de cryptocurrency kaart ook 10 bankrekeningen te hebben waarmee gedeeltelijk opmerkelijke overboekingen werden gedaan. Verklaringen volgens verdachte zijn onder andere dat het inkomsten uit online pokeren en het handelen in bitcoins betreft. Verder zou hij bitcoins omzetten in euro’s voor personen die op het darkweb handelden in medicijnen. Daar kreeg hij een fee voor. Deze personen maakten volgens verdachte ook gebruik van zijn cryptocurrency kaart en een van zijn bankrekeningen.
Hard- en sofdrugs
In een opslagbox die verdachte huurde werden hard- en sofdrugs in de vorm van pillen aangetroffen. De aangetroffen situatie in de opslagbox deed vermoeden dat deze pillen ook werden verpakt en verzonden gelet op het aanwezige verpakkingsmateriaal. Verdachte stelt dat hij geld van de personen, die ik op het darkweb in medicijnen handelden, kreeg voor de opslag.
Ernst van de feiten
“Het handelen van verdachte is ondermijnend. Met het witwassen wordt de integriteit van het economische verkeer aangetast. Verdachte gaf crimineel geld een schijnbaar legale herkomst. Het ging om geld dat duidelijk van een criminele groep afkomstig was. Daarbij komt dat verdachte ogenschijnlijk wel meer betrokkenheid had dan alleen het omzetten van bitcoins. Zo zijn op zijn bitcoinsadressen ook ontvangsten vanuit darknet markten te zien. Van het witwassen heeft verdachte bovendien een gewoonte gemaakt. Daarnaast heeft hij hard- en softdrugs, die grotendeels tevens te gebruiken waren als medicijnen, in vrij grote hoeveelheid voorhanden gehad. De feiten en omstandigheden daar omheen duiden erop dat hij meer deed dan alleen voorhanden hebben. Ook binnen deze verwijten handelde verdachte voor een criminele groep, die in medicijnen handelde op het darkweb. Dat laatste brengt, zo zou verdachte ook moeten weten, risico’s mee voor de volksgezondheid. Daaraan draagt verdachte met zijn handelen bij.”, aldus de officier.
Verdachte wil geen namen en rugnummers geven van de persoon of personen met wie hij werkte. Hierdoor kan volgens het OM niet worden getoetst of de relatief kleine rol, die verdachte in het geheel stelt te hebben, hem daadwerkelijk toekomt.
Strafeis
Verdachte heeft inmiddels een baan, een bewindvoerder in verband met zijn schulden en een vriendin met wie hij een kindje wil krijgen. “Dat is uiteraard een goede zaak, knap ook dat verdachte de energie heeft om dit op te pakken”, aldus de officier. Echter, aan elk strafbaar handelen hangt volgens haar een prijskaartje. Dat is voor verdachte niet anders dan voor anderen. Een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar vindt de officier hier dan ook op zijn plaats. Het voorarrest van 44 dagen kan daarvan worden afgetrokken.
De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.
Bron: om.nl
Bekijk alle vormen en begrippen
Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.
Meer nieuws over darkweb
Politici doelwit: Data van 41 Nederlandse parlementariërs op darkweb gelekt
Reading in 🇬🇧 or another language
Darkweb en Telegram: Nieuwe fronten in de strijd tegen illegale drugshandel
Reading in 🇬🇧 or another language
Archetyp ontleed: De opkomst van de grootste marktplaats op het darkweb
Reading in 🇬🇧 or another language
Nieuwe darkweb tools omzeilen Google’s red page en versterken phishingaanvallen
Reading in 🇬🇧 or another language
Internationale acties ontmantelen darkweb-marktplaats Sipultie
Reading in 🇬🇧 or another language
De jacht op Bohemia/Cannabia: Een kijken achter de schermen van Darkweb-criminaliteit
In deze podcast bespreken we de recente aanpak van de Nederlandse politie tegen een van de grootste darkweb-markten, Bohemia/Cannabia. Deze markt was een belangrijke hub voor illegale activiteiten, waaronder drugshandel en cybercriminaliteit, met een geschatte maandelijkse omzet van 12 miljoen euro. De politie, met behulp van internationale samenwerking en geavanceerde technische middelen, slaagde erin de markt te ontmantelen en de hoofdbeheerders te arresteren. Daarbij werd 8 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen. Deze operatie laat zien dat de politie steeds effectiever darkweb-criminelen kan opsporen, ondanks hun pogingen om anoniem te blijven.
De gevaren van medische datalekken: Het ransomware incident bij MediCheck en de risico’s voor patiënten
Reading in 🇬🇧 or another language
Data op het darkweb: het onzichtbare zichtbaar maken
Reading in 🇬🇧 or another language
De illusie van anonimiteit: Hoe timinganalyses criminelen op Tor ontmaskeren
Reading in 🇬🇧 or another language
Operatie Happy Feet: Het onzichtbare kwaad van het darkweb blootgelegd
Reading in 🇬🇧 or another language
FBI maakt einde aan grote darkweb-marktplaats WWH-Club
Reading in 🇬🇧 or another language
Telegram: Van privacy tot misbruik - Het dilemma tussen vrijheid en opsporing
Reading in 🇬🇧 or another language