Darkweb strafbaar?


Waarschuwing

Het is interessant om eens rond te kijken op het darkweb, maar het is er ook behoorlijk gevaarlijk. Voor je het weet klik je op een malafide link en is je computer geïnfecteerd met malware of krijg je iets te zien waar je 's nacht wakker van ligt. Daarom adviseren we om niet naar het darkweb te gaan, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Als je toch even wilt rondkijken, tref dan een aantal veiligheidsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen online aanvallen.


Het gebruiken van de TOR-browser is niet illegaal

Er is geen wettelijke verplichting om voor politie en justitie opspoorbaar te zijn. Het Deepweb bezoeken met de TOR-browser bezoeken is ook niet per definitie illegaal. Er zijn zoals gezegd namelijk veel websites te vinden op het Deepweb die geen illegale inhoud weergeven.

Als je daarentegen met de TOR-browser het Darkweb bezoekt, kan het zijn dat je wel direct strafbaar bezig bent. Een aantal zaken heeft de wet namelijk al bij het bekijken strafbaar gesteld.

  • Kinderporno, te vinden in artikel 240b van het Wetboek van Strafrecht.
  • In contact treedt met criminelen op het Darkweb strafbaar bezig. Dit houdt ook in het bestellen van drugs via een online zwarte markt.

In Nederland zijn er een aantal drugshandelaars die via het Darkweb drugs op bestelling verstuurden, veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Zij werden schuldig bevonden van het overtreden van een aantal artikelen uit de Opiumwet, waaronder artikel 2 onder B, het verkopen van een verboden middel.

Als je "per ongeluk" op het Darkweb terecht komt en hierbij illegale dingen op je computer ontvangt ben je nog niet direct strafbaar. Zolang je maar direct verwijdert wat je hebt ontvangen.

Conclusie

Het Deepweb is een mysterieuze en hierom interessante plek op het internet. Het bezoeken hiervan is dan ook spannend, maar zeker niet geheel zonder risico’s.


Rechtspraak en Politie voorbeelden 2020



November 2024
Oktober 2024

De jacht op Bohemia/Cannabia: Een kijken achter de schermen van Darkweb-criminaliteit

In deze podcast bespreken we de recente aanpak van de Nederlandse politie tegen een van de grootste darkweb-markten, Bohemia/Cannabia. Deze markt was een belangrijke hub voor illegale activiteiten, waaronder drugshandel en cybercriminaliteit, met een geschatte maandelijkse omzet van 12 miljoen euro. De politie, met behulp van internationale samenwerking en geavanceerde technische middelen, slaagde erin de markt te ontmantelen en de hoofdbeheerders te arresteren. Daarbij werd 8 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen. Deze operatie laat zien dat de politie steeds effectiever darkweb-criminelen kan opsporen, ondanks hun pogingen om anoniem te blijven.

Lees meer »
September 2024
Augustus 2024