Nieuwsbrief archief 


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018


Nog niet ingeschreven voor de wekelijkse nieuwsbrief? Dan kun je dit hier doen.


In nieuwsbrief 344 van Cybercrimeinfo staat een breed scala aan actuele en belangrijke onderwerpen met betrekking tot cybercrime en digitale veiligheid. De nieuwsbrief begint met een overzicht van de indrukwekkende prestaties van de politie in Nederland en België in november 2024, waar internationale malware-netwerken werden ontmanteld en grootschalige fraude- en datadiefstaloperaties werden aangepakt. Daarnaast wordt de groeiende bezorgdheid over cyberdreigingen belicht, met het nieuwste onderzoek van de NCTV, waaruit blijkt dat de Nederlandse bevolking cyberrisico’s nu als het grootste nationale gevaar beschouwt. Er wordt tevens ingegaan op de rol van het darkweb in de Russische cyberoorlogsvoering, waarbij het darkweb wordt gebruikt door statelijke actoren en hackergroepen zoals Qilin en Killnet voor het coördineren van aanvallen en verspreiden van desinformatie. Ook worden de cyberdreigingen van week 49-2024 geanalyseerd, waarbij ransomware-aanvallen, datalekken en de verkoop van gevoelige gegevens op het darkweb de toon zetten. Verder is er een artikel over de vraag of geopolitieke spanningen en cyberrisico’s een reden zouden kunnen zijn om je spaargeld van de bank te halen, met praktische adviezen voor het waarborgen van je financiële veiligheid. Tot slot wordt een recent geval van helpdeskfraude in Amersfoort besproken, waarbij een 74-jarige vrouw werd misleid door oplichters die haar persoonlijke en financiële gegevens vergaarden.

Deze nieuwste nieuwsbrief ontvangt u zondagavond om 19:00 in uw mailbox.
Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 344 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,1 MB 29 downloads
Poster Nieuwsbrief 344 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 147,3 KB 6 downloads

De nieuwste Cybercrimeinfo nieuwsbrief, nummer 343, biedt een uitgebreide blik op recente ontwikkelingen in cybercriminaliteit en digitale veiligheid. Het artikel over cyberoorlog in november 2024 laat zien hoe landen zoals Rusland, China en Noord-Korea intensieve cyberaanvallen uitvoerden met wereldwijde gevolgen, terwijl hacktivisten politieke onrust veroorzaakten in Algerije en Israël. In de analyse van cyberkwetsbaarheden wordt aandacht besteed aan kritieke patches, zoals die van Microsoft en IoT-apparaten, die essentieel zijn om aanvallen en datalekken te voorkomen. Een ander artikel werpt licht op de groeiende rol van het darkweb in internationale drugshandel, geïllustreerd door een zaak in Nederland, en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking tegen dergelijke criminele netwerken. Week 48 van 2024 kenmerkte zich door ransomware-aanvallen en datalekken, wat het belang onderstreept van proactieve beveiligingsmaatregelen. De tip van de week biedt praktische adviezen om digitale veiligheid zowel thuis als op het werk te versterken, met nadruk op ketenafhankelijkheden en preventieve maatregelen. Ten slotte wordt in een zaak in Tilburg gewaarschuwd voor helpdeskfraude, waarbij oplichters zich voordoen als bankmedewerkers om persoonlijke gegevens te stelen. De nieuwsbrief biedt hiermee een waardevolle gids om op de hoogte te blijven van digitale dreigingen en effectieve manieren om u te beschermen.

Deze nieuwste nieuwsbrief ontvangt u zondagavond om 19:00 in uw mailbox.
Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 343 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,4 MB 36 downloads
Poster Nieuwsbrief 343 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 140,3 KB 9 downloads

De nieuwste Cybercrimeinfo nieuwsbrief, nummer 342, biedt een uitgebreid overzicht van de meest actuele dreigingen en trends in de digitale wereld. In deze editie wordt de opkomst van phishing-as-a-service besproken, een model dat geavanceerde phishing-aanvallen zoals Rockstar 2FA toegankelijk maakt voor zelfs niet-technische cybercriminelen. Ook wordt ingegaan op een nieuwe tactiek genaamd de "nearest neighbor-aanval", waarmee Russische APT-groepen gebruikmaken van nabijgelegen Wi-Fi-netwerken om ongemerkt toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Daarnaast is er aandacht voor een ernstig incident waarbij blauwdrukken van gevangenissen in Engeland en Wales zijn gelekt op het darkweb, met potentiële gevolgen voor de nationale veiligheid. Een overzicht van de cyberaanvallen en datalekken in week 47-2024 toont de impact van ransomware en nieuwe malware zoals Glove Stealer, terwijl de vraag van de week zich richt op de veiligheid van slim speelgoed voor kinderen en de risico's die deze apparaten met zich meebrengen. Tot slot belicht de nieuwsbrief een incident van bankhelpdeskfraude in Nederland, waarbij een echtpaar slachtoffer werd van oplichting door een nep-bankmedewerker. Deze nieuwsbrief biedt essentiële inzichten en adviezen om bewustwording en digitale weerbaarheid te vergroten.

Deze nieuwste nieuwsbrief ontvangt u zondagavond om 19:00 in uw mailbox.

Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 342 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,3 MB 64 downloads
Poster Nieuwsbrief 342 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 136,2 KB 19 downloads

In nieuwsbrief nummer 341 brengen we u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cyberdreigingen en online veiligheid. We onderzoeken de verborgen risico's achter populaire koopjesapps zoals Temu en TikTok, die ondanks hun aantrekkelijke aanbiedingen en content gevoelige toegang tot uw telefoon vragen en grote hoeveelheden gebruikersgegevens verzamelen. Deze praktijken kunnen leiden tot spionage of andere malafide activiteiten, vooral omdat veel van deze apps afkomstig zijn uit landen met actieve cyberprogramma's zoals China en Rusland.

Daarnaast belichten we hoe online fraude in 2024 een groeiend probleem blijft, met cybercriminelen die steeds geavanceerdere methoden gebruiken. Fraudeurs maken gebruik van social engineering en technologieën zoals deepfake om slachtoffers te manipuleren en vertrouwen te winnen. We duiken ook in de transformatie van de Russische illegale drugsmarkt, waar technologieën zoals anonieme platforms, cryptocurrencies en innovatieve logistieke systemen zoals "Dead Drops" de onderwereld beheersen.

Verder presenteren we een slachtofferanalyse en trends van week 45-2024, waarin we recente cyberaanvallen en datalekken in Nederland, België en wereldwijd bespreken. Ransomwaregroepen en nieuwe malware tonen de toenemende geavanceerdheid van cyberdreigingen, wat de noodzaak benadrukt van proactieve beveiligingsmaatregelen.

We onderzoeken ook Noord-Korea's cyberstrategie, variërend van grootschalige cryptocurrency-diefstal tot technologische spionage gericht op de defensiesector. Organisaties kunnen zich hiertegen beschermen door strengere controles en bewustwordingstrainingen te implementeren.

Tot slot besteden we aandacht aan een geval van helpdeskfraude in Nijkerk, waar een 69-jarige vrouw slachtoffer werd van oplichting via de telefoon. Deze zaak onderstreept het belang van waakzaamheid tegen vormen van oplichting zoals vishing en smishing. We bieden tips en adviezen om uzelf te beschermen tegen deze toenemende dreigingen.

Deze nieuwste nieuwsbrief ontvangt u zondagavond om 19:00 in uw mailbox.

Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 341 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,6 MB 66 downloads
Poster Nieuwsbrief 341 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 146,9 KB 24 downloads

In de nieuwe Cybercrimeinfo nieuwsbrief nummer 340 lees je over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van cyberveiligheid en de strijd tegen cybercriminaliteit. In oktober 2024 werden diverse ernstige kwetsbaarheden ontdekt, variërend van problemen in netwerkinfrastructuren tot lekken in cloudoplossingen en mobiele apparaten. Ook consumenten werden niet gespaard, met bedreigingen zoals wachtwoorddiefstal en exploits van antivirussoftware. In het politiecybernieuws staat internationale samenwerking centraal, met successen tegen ransomwaregroepen zoals LockBit en REvil, terwijl ook in Nederland belangrijke zaken zoals de verkoop van persoonsgegevens werden aangepakt. Een zorgwekkend incident betreft de gelekte data van 41 Nederlandse parlementariërs op het darkweb, wat niet alleen de nationale veiligheid bedreigt, maar ook de noodzaak benadrukt voor betere digitale beveiliging bij politici. Daarnaast worden de cyberaanvallen van week 45 uitgelicht, waarin organisaties wereldwijd te maken kregen met ransomware, datalekken en nieuwe malware, met opvallende incidenten bij bedrijven zoals ASML en zorginstellingen in de VS. Cybercrimeinfo geeft ook praktische tips om jezelf te wapenen tegen deze dreigingen, zoals het gebruik van multi-factor authenticatie en zero-trust strategieën. Tot slot is er aandacht voor bankhelpdeskfraude, met een schrijnend voorbeeld uit Malden waarbij een oudere vrouw werd opgelicht. Deze nieuwsbrief biedt een breed overzicht van cyberdreigingen en geeft handvatten om voorbereid te blijven in een snel veranderend digitaal landschap.

Deze nieuwste nieuwsbrief ontvangt u zondagavond om 19:00 in uw mailbox.

Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 340 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,5 MB 73 downloads
Poster Nieuwsbrief 340 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 132,9 KB 30 downloads

In de nieuwste Cybercrimeinfo nieuwsbrief, editie 339, worden weer tal van belangrijke onderwerpen behandeld op het gebied van cyberveiligheid en criminaliteit. Allereerst wordt de mogelijke impact besproken van een herverkiezing van Donald Trump op de cyberveiligheid in Europa. Met zijn ‘Project 2025’ zou de Amerikaanse cyberverdediging worden beperkt, wat internationale samenwerking onder druk kan zetten en Europa kwetsbaarder maakt voor grensoverschrijdende cyberdreigingen. Europese landen zullen hierdoor hun eigen cyberweerbaarheid moeten versterken om deze dreigingen het hoofd te bieden. Verder wordt er uitgebreid ingegaan op recente cyberaanvallen in Europa in oktober 2024. In Nederland, België en Oekraïne voerden Russische hackers DDoS-aanvallen uit en werden in Israël ziekenhuizen aangevallen met ransomware en desinformatiecampagnes. Deze aanvallen illustreren hoe cyberoorlogen een toenemende rol spelen in geopolitieke conflicten. Een ander belangrijk onderwerp in deze editie is de groeiende rol van het darkweb en Telegram in de illegale drugshandel. Criminelen gebruiken deze platforms om anoniem drugs te verhandelen, wat de opsporing lastig maakt. Dankzij een samenwerking tussen politie en de douane in Nederland worden echter steeds meer verdachte pakketten onderschept. Daarnaast biedt deze nieuwsbrief een analyse van de recente cyberaanvallen in week 44 van 2024, waarbij nieuwe doelwitten zoals de bouwsector worden getroffen door ransomware-aanvallen en datalekken. Deze trend onderstreept de noodzaak voor bedrijven om hun cyberbeveiliging te verbeteren. Ook Nederland zelf blijft niet stilzitten: innovatieve initiatieven zoals "Friese agrarische sector Cyberproof" en de "Cyber Ambassadeurs" richten zich op het versterken van de digitale weerbaarheid binnen lokale gemeenschappen. Tot slot wordt een alarmerend voorbeeld van helpdeskfraude in Alkmaar besproken, waarbij een oudere vrouw slachtoffer werd van bankmedewerkerfraude en haar bankpas en sieraden kwijtraakte. Deze nieuwsbrief waarschuwt wederom voor de vele gevaren die schuilgaan in de digitale wereld en benadrukt het belang van alertheid en samenwerking om cyberdreigingen het hoofd te bieden.

Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 339 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,6 MB 50 downloads
Poster Nieuwsbrief 339 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 133,0 KB 37 downloads

In de nieuwste editie van Cybercrimeinfo nieuwsbrief 338 wordt er uitgebreid ingegaan op verschillende urgente cyberonderwerpen. Zo wordt er verslag gedaan van de internationale operatie "Operation Magnus" die op 28 oktober 2024 plaatsvond en resulteerde in de ontmanteling van de beruchte RedLine en META malware, waarmee miljoenen persoonlijke gegevens werden gestolen. De actie onderstreept de ernstige dreiging van infostealers en toont aan hoe samenwerking tussen wereldwijde autoriteiten cybercriminelen een stap voor kan blijven. Daarnaast wordt in het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) de toenemende cyberdreiging in 2024 besproken, met name door statelijke actoren als Rusland en China, die zich richten op spionage en sabotage van vitale infrastructuren. Het rapport waarschuwt voor de gevaren van digitale monoculturen en benadrukt de dreiging van kwantumcomputers en ransomware. Ook komt de snelle opkomst van Archetyp aan bod, de grootste marktplaats op het darkweb, die illegale handel en cybercriminaliteit faciliteert en nieuwe uitdagingen voor wetshandhavers creëert. Verder wordt in de slachtofferanalyse van week 43-2024 een overzicht gegeven van recente ransomware-aanvallen op bedrijven en overheidsinstellingen, waaronder SECO Group en Polypane, en phishing-incidenten bij gemeenten en scholen. Tot slot biedt de nieuwsbrief inzicht in hoe organisaties hun digitale weerbaarheid kunnen versterken door zowel technische als menselijke maatregelen te treffen, en wordt er gewaarschuwd voor oplichting door nepagenten, zoals het incident in Zutphen waar een oudere vrouw werd opgelicht en waardevolle bezittingen verloor. Deze onderwerpen maken duidelijk dat cyberdreiging niet alleen technisch van aard is, maar ook menselijk inzicht en preventie vereist.

Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 338 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,6 MB 48 downloads
Poster Nieuwsbrief 338 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 167,4 KB 43 downloads

In nieuwsbrief 337 van Cybercrimeinfo wordt dieper ingegaan op enkele actuele cyberdreigingen en fraudezaken. Een van de hoofdonderwerpen is de toenemende dreiging van ransomware in Nederland, waar gebrekkige beveiligingsmaatregelen zoals het ontbreken van meerfactorauthenticatie organisaties kwetsbaar maken. De trend van dubbele afpersing door ransomwaregroepen is alarmerend en leidt tot een dringende oproep van de Autoriteit Persoonsgegevens om basisbeveiliging te versterken. Daarnaast belicht de nieuwsbrief de recente verwijdering van zogenaamde "bangalijsten" op Telegram, die na stevige druk van organisaties en juridische stappen offline zijn gehaald. Toch blijven zorgen bestaan over gesloten Telegram-groepen waar schadelijke inhoud wordt gedeeld. Ook worden nieuwe darkweb tools besproken die de effectiviteit van phishingaanvallen vergroten door de ‘Red Page’-waarschuwing van Google te omzeilen. Deze innovaties maken phishingaanvallen verfijnder en moeilijker te detecteren. Verder is er een analyse van de cyberaanvallen in week 42 van 2024, waarin zowel private als publieke sectoren wereldwijd slachtoffer werden van ransomware, met gevoelige datalekken als gevolg. De nieuwsbrief waarschuwt ook voor de toename van telefoonspoofing, waarbij oplichters gebruikmaken van bekende bedrijfsnummers om vertrouwen te wekken en slachtoffers te misleiden. Tot slot wordt een recente oplichtingszaak in Dordrecht besproken, waar een nepagent een ouder echtpaar beroofde. De politie roept hierbij op tot waakzaamheid en adviseert altijd om legitimatie te vragen bij twijfel. Deze editie onderstreept de noodzaak van sterke beveiligingsmaatregelen, bewustwording en voorzichtigheid om cyberdreigingen en fraude tegen te gaan.
Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 337 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,6 MB 63 downloads
Poster Nieuwsbrief 337 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 125,3 KB 46 downloads

In de nieuwste Cybercrimeinfo nieuwsbrief nummer 336 worden verschillende actuele onderwerpen op het gebied van cyberveiligheid behandeld. Zo wordt er ingegaan op de toenemende dreiging van mobiele malware in Nederland, dat behoort tot de top vijf van zwaarst getroffen landen. De hoge technologische adoptie en welvaart maken het land een aantrekkelijk doelwit, met malware zoals banking malware en spyware die aanzienlijke schade kunnen veroorzaken. Verder wordt de vervagende grens tussen staten en criminelen besproken, met een focus op hybride cyberaanvallen waarbij overheden en criminele groeperingen samenwerken voor zowel financiële als geopolitieke doelen. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen landen als Rusland en Noord-Korea. Daarnaast wordt de ontmanteling van de darkweb-marktplaats Sipultie belicht, een belangrijke stap in de strijd tegen darkweb-criminaliteit, waarbij internationale samenwerking cruciaal bleek. In week 41 van 2024 waren diverse sectoren het doelwit van cyberaanvallen, waaronder een jeugdzorgorganisatie in Nederland en Europese overheidsnetwerken, wat het belang van goede beveiligingsmaatregelen onderstreept. Generatieve AI vormt een nieuwe uitdaging voor de cyberveiligheid, omdat deze technologie niet alleen veel mogelijkheden biedt, maar ook wordt misbruikt door cybercriminelen voor geavanceerde aanvallen. Tot slot wordt aandacht besteed aan bankhelpdeskfraude, waarbij ouderen slachtoffer worden van oplichters die zich voordoen als bankmedewerkers, met schrijnende incidenten in Broek in Waterland en Graft. De politie roept op om waakzaam te zijn en verdachte activiteiten te melden.

Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 336 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,4 MB 80 downloads
Poster Nieuwsbrief 336 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 134,1 KB 48 downloads

In de nieuwste editie van Cybercrimeinfo nieuwsbrief nummer 335 behandelen we diverse belangrijke cybercrime-ontwikkelingen. In het Politie Cyber Nieuws van september 2024 worden updates gedeeld over zaken zoals bankhelpdeskfraude, phishing en internationale politie-operaties. Zo werd een 19-jarige man veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij bankfraude gericht op ouderen, met een hogere straf vanwege de grote schade die hij veroorzaakte. Daarnaast werden belangrijke stappen gezet tegen criminele netwerken die gebruikmaken van versleutelde communicatiediensten, en vond er een succesvolle internationale operatie plaats om een phishingnetwerk te ontmantelen. Ook bespreken we in deze nieuwsbrief de nieuwe dreiging Mamba 2FA, een geavanceerde phishing-aanval die specifiek gericht is op Microsoft 365-accounts en tweefactorauthenticatie omzeilt. Deze aanvalsmethode stelt cybercriminelen in staat om inloggegevens en 2FA-tokens te onderscheppen. Verder nemen we je mee achter de schermen van de ontmanteling van Bohemia/Cannabia, een darkweb-marktplaats voor drugs en cybercriminiteitsdiensten. Deze succesvolle operatie toont de kracht van internationale samenwerking. In onze slachtofferanalyse en trends van week 40-2024 zien we een toename van ransomware-aanvallen op ziekenhuizen en bedrijven, met als meest opvallende gevallen het Weiser Memorial Hospital en het Belgische CobelPlast. Ook is er zorg over een datalek bij de Nederlandse politie, waarbij gegevens van duizenden politiemedewerkers zijn gelekt. Daarnaast werpen we in deze editie een blik op de vraag of hackers verkeerslichten kunnen manipuleren. We leggen uit hoe het hacken van verkeerslichten technisch mogelijk is en welke maatregelen de overheid neemt om deze dreiging tegen te gaan. Tot slot bespreken we een nieuwe vorm van bankhelpdeskfraude in Gouda, waarbij een 81-jarige vrouw slachtoffer werd van een oplichter die zich voordeed als bankmedewerker. De politie heeft beelden van de verdachte vrijgegeven en roept getuigen op om te helpen de zaak op te lossen.
Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 335 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,7 MB 83 downloads
Poster Nieuwsbrief 335 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 150,3 KB 42 downloads

In nieuwsbrief nummer 334 behandelen we diverse actuele en belangrijke cyberonderwerpen. Zo bespreken we de recente politiehack, waarbij vermoedelijk phishing en sessiediefstal zijn ingezet om ongezien toegang te krijgen tot systemen. Deze aanval benadrukt de noodzaak voor organisaties om hun beveiliging tegen dergelijke geavanceerde technieken te versterken. Verder duiken we in het cyberoorlogsnieuws van september 2024, waarbij kritieke infrastructuren wereldwijd werden aangevallen, waaronder energiecentrales en financiële systemen. De groeiende kwetsbaarheid van zelfs de best beveiligde systemen komt hierbij duidelijk naar voren. Daarnaast besteden we aandacht aan de gevaren van medische datalekken, zoals het recente ransomware-incident bij MediCheck waarbij de gegevens van 50.000 Belgische patiënten op het darkweb werden gelekt. Dit incident toont niet alleen de risico’s van identiteitsdiefstal, maar ook de psychologische impact voor betrokkenen. In onze slachtofferanalyse van week 39-2024 kijken we naar de grootschalige cyberaanvallen op diverse sectoren, waaronder de gezondheidszorg, retail en toerisme, en wat dit betekent voor de toekomstige beveiligingstrends. Ook bespreken we de recente kwetsbaarheden in veelgebruikte software zoals Progress LoadMaster en Ivanti Endpoint Management, en wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen deze dreigingen. Tot slot vragen we in het kader van een helpdeskfraudezaak in Zwanenburg om hulp bij het identificeren van een verdachte die betrokken was bij de oplichting van een 81-jarige man. Mis deze uitgebreide nieuwsbrief niet, boordevol essentiële informatie en inzichten.

Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 334 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,6 MB 86 downloads
Poster Nieuwsbrief 334 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 158,3 KB 52 downloads

In deze nieuwe editie van onze nieuwsbrief nummer 333 duiken we dieper in op de activiteiten van de hacktivistengroep Twelve, die met verwoestende cyberaanvallen een belangrijke rol speelt in de cyberoorlog tegen Rusland. We onderzoeken hun methoden en de impact van hun acties. Daarnaast besteden we aandacht aan de alarmerende stijging van ransomware-aanvallen, die in 2023 met 73% zijn toegenomen. Groepen als CL0P en LockBit zijn hier verantwoordelijk voor, en we bieden praktische tips om je organisatie te beschermen. In een ander artikel kijken we naar de handel in persoonlijke gegevens op het darkweb en hoe je jezelf kunt wapenen tegen deze dreiging. Onze wekelijkse slachtofferanalyse belicht zorgwekkende trends in week 38 van 2024, waarin bedrijven, onderwijsinstellingen en zelfs luchthavens het doelwit waren van cyberaanvallen. Ook bespreken we een recent datalek bij de politie, waarbij werkgerelateerde gegevens zijn gestolen en criminelen mogelijk phishing- en impersonatiepogingen kunnen doen. Verder onderzoeken we de recente politiehack en mogelijke scenario's waarin tweefactorauthenticatie (2FA) is omzeild. Tenslotte vraagt de politie om hulp in een zaak van helpdeskfraude in Amersfoort, waarbij een 73-jarige man slachtoffer werd van oplichting.

Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.

Nieuwsbrief 333 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,9 MB 79 downloads
Poster Nieuwsbrief 333 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 137,7 KB 63 downloads

In nieuwsbrief nummer 332 bespreken we verschillende belangrijke onderwerpen op het gebied van cyberveiligheid en criminaliteit. We beginnen met een diepgaande analyse van explosieve beepers, een nieuwe vorm van elektronische sabotage die in september 2024 dodelijke explosies veroorzaakte in Libanon en Syrië. Deze incidenten tonen de kwetsbaarheid van verouderde technologieën aan, en we gaan in op wat dit betekent voor de toekomst van hardware-veiligheid. Daarnaast bespreken we het nieuwe Chinese botnet "Raptor Train", dat wereldwijd meer dan 260.000 routers en IoT-apparaten heeft geïnfecteerd, waaronder duizenden in Nederland. We leggen uit welke apparaten kwetsbaar zijn en geven tips om jezelf te beschermen tegen deze dreiging. Verder behandelen we de illusie van anonimiteit op het darkweb, waar door timinganalyses criminelen op Tor kunnen worden ontmaskerd, zoals recent gebeurde bij de beheerder van een pedocrimineel platform. In onze slachtofferanalyse van week 37 zien we een toename van cyberaanvallen op verzekeraars, scholen en cryptocurrency-exchanges, waarbij gevoelige gegevens werden gestolen en miljoenen verloren gingen door hacks. Ook bespreken we een actuele trend waarbij jongeren worden benaderd om als geldezel te fungeren, met grote juridische en financiële risico’s. Tot slot besteden we aandacht aan een geval van bankhelpdeskfraude in Akersloot, waarbij een 88-jarige man slachtoffer werd. De politie is op zoek naar een verdachte en roept op om informatie te delen die kan helpen bij het oplossen van deze zaak.

Nieuwsbrief 332 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,6 MB 74 downloads
Poster Nieuwsbrief 332 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 119,0 KB 48 downloads

In nieuwsbrief nummer 331 bespreken we de belangrijkste ontwikkelingen van augustus 2024 op het gebied van cybercriminaliteit. Zo was er een internationale doorbraak met de ontmanteling van de beruchte Radar-ransomwaregroep, wat de kracht van grensoverschrijdende samenwerking onderstreept. Ook staan we stil bij interne fraude en phishing-incidenten die bedrijven en consumenten raken. Verder belichten we de wereldwijde impact van Business Email Compromise (BEC), een fraudevorm die inmiddels voor meer dan $55 miljard aan schade heeft gezorgd. We geven praktische tips om je te wapenen tegen deze groeiende dreiging. Operatie Happy Feet legt de duistere wereld van dierenmishandeling op het darkweb bloot, waarbij de anonimiteit van dit netwerk het voor autoriteiten moeilijk maakt om op te treden. Onze analyse van week 36 toont een verontrustende stijging van ransomware-aanvallen, waarbij multinationals zoals Kawasaki en kritieke infrastructuren zwaar getroffen zijn, evenals medische instellingen wereldwijd. De nieuwsbrief bevat ook een tip van de week waarin we uitleggen hoe je jezelf kunt beschermen tegen brute force en password spraying-aanvallen, die door de opkomst van AI steeds gevaarlijker worden. Tot slot besteden we aandacht aan een tragisch geval van helpdeskfraude in Brouwershaven, waar een 91-jarige inwoner slachtoffer werd van een sluwe oplichter.

Nieuwsbrief 331 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,6 MB 75 downloads
Poster Nieuwsbrief 331 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 140,8 KB 48 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 330, bespreken we de meest recente ontwikkelingen op het gebied van cyberdreigingen en beveiliging. In augustus 2024 werden overheidsinstellingen en bedrijven in Europa getroffen door cyberaanvallen van groepen zoals NoName, wat nogmaals het belang onderstreept van robuuste beveiligingsmaatregelen tegen deze steeds vaker voorkomende dreigingen. Daarnaast is er een zorgwekkende toename van aanvallen op Citrix ADC en Citrix Gateway-systemen door een ernstige kwetsbaarheid, die vooral sectoren zoals de zorg en de overheid in gevaar brengt. We geven tips over hoe je je systemen kunt beveiligen tegen deze aanvallen. Ook de FBI boekt vooruitgang in de strijd tegen cybercriminaliteit door de ontmanteling van de Russische darkweb-marktplaats WWH-Club, een grote ontmoetingsplaats voor cybercriminelen. Verder brengen we een analyse van de meest getroffen sectoren in week 35 van 2024, waarbij met name de gezondheidszorg en onderwijsinstellingen doelwit waren van ernstige ransomware-aanvallen. Tot slot werpen we een blik op de kritieke kwetsbaarheden die in augustus 2024 aan het licht kwamen in software van onder andere Microsoft, WordPress en Google Chrome, en de noodzaak van regelmatige beveiligingsupdates. Naast deze updates melden we ook een zorgwekkende zaak van bankhelpdeskfraude in Zoetermeer, waarbij een oudere vrouw slachtoffer werd van oplichting. 

Nieuwsbrief 330 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 6,0 MB 72 downloads
Poster Nieuwsbrief 330 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 134,3 KB 42 downloads

In de nieuwste nieuwsbrief nummer 329 van Cybercrimeinfo ontdek je de volledig vernieuwde lay-out van onze website, ontworpen om je nog sneller en eenvoudiger toegang te geven tot essentiële cyberinformatie. We bespreken hoe je je kunt beschermen tegen de toenemende dreiging van DDoS-aanvallen, en leren je de cruciale signalen herkennen die een digitale storing onderscheiden van een echte aanval. Verder gaan we in op de gevaren van deepfakes, hyperrealistische video's en afbeeldingen die gebruikt kunnen worden voor kwaadaardige doeleinden, en geven we je praktische tips om jezelf hiertegen te beschermen. Daarnaast analyseren we het dilemma van de Telegram-app, waar sterke privacybescherming botsen met het misbruik door cybercriminelen en terroristische groeperingen. In onze slachtofferanalyse en trends van week 34-2024 nemen we je mee langs de cyberaanvallen die Nederland en België hebben getroffen, waaronder een aanval op het subsidieaanvraagplatform ISAAC. Ook beantwoorden we de vraag van de week, waarin we het belang van transparantie en samenwerking bij het beveiligen van onze digitale infrastructuur bespreken. Tot slot besteden we aandacht aan een zorgwekkend geval van bankpasfraude in Montfoort, waarbij een 87-jarige vrouw slachtoffer werd van oplichters die zich voordeden als bankmedewerkers. Al deze onderwerpen en meer vind je in deze nieuwsbrief, zodat je volledig op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cyberdreigingen en -beveiliging.

Nieuwsbrief 329 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 6,2 MB 75 downloads
Poster Nieuwsbrief 329 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 130,8 KB 54 downloads

In deze nieuwe nieuwsbrief nummer 328 bespreken we een reeks actuele en zorgwekkende ontwikkelingen in de wereld van cybercriminaliteit. We beginnen met een diepgaande analyse van een nieuwe phishingdreiging waarbij malafide Progressive Web Apps (PWA's) iPhone- en Androidgebruikers targeten. Deze apps, die buiten de reguliere appstores om verspreid worden, vormen een serieuze bedreiging voor de veiligheid van smartphonegebruikers door gevoelige gegevens te stelen zonder dat de gebruiker het merkt. Vervolgens duiken we in de wereld van ransomware in 2024, waar we de opkomende trends en geavanceerde tactieken van cybercriminelen onder de loep nemen. Met name kwetsbare sectoren zoals de gezondheidszorg worden zwaar getroffen, en we bieden inzichten in hoe organisaties zich hiertegen kunnen wapenen. Ook besteden we aandacht aan de dreigende gevolgen van cyberaanvallen vanuit het darkweb, specifiek hoe gestolen WhatsApp-gegevens van miljoenen Belgische gebruikers worden misbruikt voor smishing en vishing. Daarnaast analyseren we in ons weekoverzicht van week 33-2024 de recente cyberincidenten, waaronder een aanval op Zyxel Networks, en bespreken we de impact op getroffen bedrijven. Verder presenteren we een nieuwe podcastaflevering van het Platform Veilig Ondernemen (PVO), waarin praktische cybersecuritytips worden gedeeld voor het MKB om zich beter te beschermen tegen de toenemende dreigingen. Tot slot belichten we een specifiek geval van bankhelpdeskfraude in Voorburg, waarbij een inwoner slachtoffer werd van geraffineerde oplichters. We roepen het publiek op om te helpen bij het identificeren van de verdachte met behulp van camerabeelden. Al deze onderwerpen en meer komen aan bod in deze editie van onze nieuwsbrief, waarmee we u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en u voorzien van praktische tips om uzelf en uw organisatie te beschermen tegen de voortdurende dreigingen in de digitale wereld.

Nieuwsbrief 328 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,9 MB 93 downloads
Poster Nieuwsbrief 328 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 108,0 KB 58 downloads

In nieuwsbrief nummer 327 bespreken we verschillende actuele onderwerpen die van groot belang zijn voor zowel bedrijven als particulieren. We beginnen met een analyse van de stijgende kosten van cyberaanvallen in de Benelux, waar bedrijven steeds vaker geconfronteerd worden met hogere kosten door datalekken, mede door strengere wetgeving en complexe bedrijfsstructuren. Vervolgens duiken we in de gevaren van gehackte zonnepanelen, waarbij een recente demonstratie van een Nederlandse ethische hacker de kwetsbaarheid van deze systemen blootlegt, met potentieel verwoestende gevolgen voor de samenleving. Daarnaast verkennen we de opkomst van kwaadaardige AI-tools zoals DarkGPT en PoisonGPT op het darkweb, die cybercriminelen nieuwe mogelijkheden bieden om aanvallen te automatiseren en te verfijnen. Ook analyseren we de trends en slachtoffers van week 32-2024, waarbij een zorgwekkende toename van cyberaanvallen op lokale diensten, wetenschappelijke instellingen, en de gezondheidssector wordt waargenomen. In onze tip van de week geven we praktische adviezen voor veilig omgaan met AI-gestuurde digitale interacties, om je te beschermen tegen de onzichtbare gevaren van deze opkomende technologie. Tot slot bespreken we een ernstig geval van helpdeskfraude in Castricum, waar een 82-jarige vrouw slachtoffer werd van een geraffineerde bankpasfraude, en vragen we om hulp bij het oplossen van deze zaak. Lees het volledige artikel op onze website voor meer details en advies.

Nieuwsbrief 327 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 6,2 MB 155 downloads
Poster Nieuwsbrief 327 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 214,4 KB 63 downloads

In nieuwsbrief nummer 326 van Cybercrimeinfo worden verschillende actuele en belangrijke onderwerpen besproken die van groot belang zijn voor iedereen die betrokken is bij cyberbeveiliging. De nieuwsbrief begint met een analyse van de kritieke kwetsbaarheden die in juli 2024 zijn ontdekt, waarbij technologieën zoals VMware, Google Chrome en UEFI-firmware blootgesteld zijn aan ernstige beveiligingsproblemen. Ondanks de beschikbaarheid van updates blijven veel systemen kwetsbaar, wat het belang van snelle actie onderstreept. Daarnaast wordt er verslag gedaan van recente politieacties en justitiële maatregelen in de strijd tegen cybercriminaliteit, met onder andere veroordelingen van cybercriminelen in Nederland en internationale successen zoals Operatie Spincaster. Ook wordt een ernstige kwetsbaarheid in 1Password for Mac besproken, die aantoont dat zelfs de beste wachtwoordkluizen niet onfeilbaar zijn en dat alternatieve beveiligingsmethoden overwogen moeten worden. Verder worden de slachtoffers en trends van week 31-2024 belicht, met bedrijven die getroffen zijn door ransomware, wat wederom de voortdurende dreiging voor diverse sectoren benadrukt. Een nieuwe dienst van Cybercrimeinfo biedt een dagelijkse top 10 van de meest geëxploiteerde kwetsbaarheden, zodat bedrijven en particulieren zich beter kunnen beschermen. Tot slot wordt er aandacht besteed aan een geval van helpdeskfraude in Amsterdam, waarbij een ouder echtpaar slachtoffer werd van een geraffineerde oplichting. Deze nieuwsbrief biedt een uitgebreid overzicht van de belangrijkste cyberbeveiligingsuitdagingen van dit moment en geeft praktische tips om u te helpen uw systemen te beveiligen.

Nieuwsbrief 326 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 6,0 MB 130 downloads
Poster Nieuwsbrief 326 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 122,8 KB 67 downloads

In deze nieuwe nieuwsbrief nummer 325 van Cybercrimeinfo staat onder andere dat de fraudeschade in Nederland in 2024 met 44% is gestegen tot meer dan 27 miljoen euro. Criminelen gebruiken steeds sluwere methoden zoals bankhelpdeskfraude en beleggingsfraude. In de eerste helft van 2024 ontving de Fraudehelpdesk bijna 30.000 meldingen, een stijging van 38% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ontdek hoe deze fraudevormen werken en wat u kunt doen om uzelf te beschermen. Verder is er nieuws over de cyberoorlog in juli 2024 waarbij de Noord-Koreaanse hackersgroep Andariel probeerde nucleaire en militaire informatie van de Verenigde Staten te stelen, wat de groeiende dreiging van cybercriminaliteit ook voor Nederland benadrukt. Andariel financiert zijn activiteiten vaak met ransomware en politiek gemotiveerde cyberaanvallen vonden plaats in België, Nederland en Israël. Daarnaast biedt een recente studie van Leidse onderzoekers inzicht in waarom sommige verkopers op het darkweb zo succesvol zijn, waarbij factoren zoals reputatie, diversiteit van het aanbod, prijsstrategie en technische vaardigheden cruciaal blijken te zijn. In week 30 van 2024 zijn diverse organisaties in Nederland en België het doelwit geworden van cyberaanvallen, waaronder Sigma Control, Wetlands International en VRD Logistiek. Deze incidenten onderstrepen de groeiende dreiging van cybercriminaliteit en de noodzaak voor versterkte beveiligingsmaatregelen. Ook in deze nieuwsbrief is er een nieuwe aflevering van de podcastserie "Praktische Cybersecurity Tips voor het MKB" waarin diep wordt ingegaan op de wereld van het Darkweb. Mis deze belangrijke inzichten niet en luister naar de volledige aflevering. Tot slot, een incident in Amersfoort waarbij een 88-jarige vrouw slachtoffer werd van bankhelpdeskfraude, waarbij haar pinpas en kostbare sieraden werden gestolen. De politie roept getuigen op om zich te melden. Lees verder om meer te weten te komen over hoe u zichzelf kunt beschermen tegen deze en andere cyberdreigingen.

Nieuwsbrief 325 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,9 MB 123 downloads
Poster Nieuwsbrief 325 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 109,3 KB 71 downloads

In de nieuwste nieuwsbrief nummer 324 bespreken we een reeks belangrijke en actuele onderwerpen op het gebied van cyberbeveiliging. We beginnen met een diepgaande analyse van de nieuwste bedreigingen in cybercriminaliteit, zoals beschreven in het "Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) 2024" rapport van Europol. Dit rapport biedt een uitgebreide kijk op de evolutie van ransomware, malware en de rol van cryptocurrencies en geeft praktische tips om jezelf te beschermen tegen deze gevaren. Daarnaast behandelen we de recente incidenten veroorzaakt door een foutieve update van CrowdStrike, wat de kwetsbaarheid van onze digitale infrastructuur blootlegt en belangrijke lessen biedt voor organisaties om hun cyberbeveiliging te versterken. Verder gaan we in op de donkere kanten van gokschulden op het darkweb aan de hand van het verhaal van M. O., die onder druk van schuldeisers zijn huis omgebouwd zag worden tot een centrum voor hennepteelt en drugshandel. We geven ook een overzicht van de cyberaanvallen van de afgelopen week, waarbij bedrijven zoals Verweij Elektrotechniek en Custom Support het doelwit waren, en bespreken hoe deze incidenten de noodzaak benadrukken voor versterkte beveiligingsmaatregelen. In onze podcast van deze week bieden Sander en Peter praktische tips over antivirussoftware, waarbij ze uitleggen hoe moderne technologieën zoals AI en machine learning bijdragen aan de bescherming tegen malware en ransomware. Tot slot besteden we aandacht aan een ernstige bankhelpdeskfraude in Amsterdam, waarbij criminelen zich voordeden als bankmedewerkers en het slachtoffer overtuigden om waardevolle spullen af te geven. De politie roept getuigen op om zich te melden.

Nieuwsbrief 324 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,9 MB 154 downloads
Poster Nieuwsbrief 324 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 134,9 KB 78 downloads

In nieuwsbrief nummer 323 bespreken we de groeiende golf van cyberdreigingen in Nederland, waarbij kritieke infrastructuren en sleutelindustrieën steeds vaker worden getroffen door geavanceerde aanvallen. We onderzoeken hoe het darkweb een cruciale rol speelt in deze dreigingen en benadrukken de noodzaak van robuuste beveiligingsmaatregelen en samenwerking tussen publieke en private sectoren. Verder duiken we in het fenomeen van online toxiciteit in gaming en bieden we praktische strategieën voor het creëren van een veiligere, inclusievere spelomgeving. Daarnaast belichten we de toenemende dreiging van het darkweb voor de gezondheidszorg, met voorbeelden van recente ransomware-aanvallen die ziekenhuizen wereldwijd treffen. In onze wekelijkse slachtofferanalyse bespreken we cyberaanvallen op bedrijven zoals de Vanir Group en gedecentraliseerde financiële platforms, en onderstrepen we de noodzaak van versterkte cyberbeveiligingsmaatregelen. In de podcast van deze week geven we praktische cybersecuritytips voor het MKB, met een focus op ethisch hacken. We behandelen ook een geval van bankhelpdeskfraude in Sint Oedenrode, waarbij een 90-jarige vrouw het slachtoffer werd van sluwe oplichters. Tot slot kondigen we de lancering aan van de nieuwste AI-tools CyberWijzer en RechtRaadgever, die gebruikers betrouwbare informatie en advies bieden over cybersecurity en strafrecht.

Nieuwsbrief 323 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 6,4 MB 171 downloads
Poster Nieuwsbrief 323 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 117,6 KB 76 downloads

In de nieuwe nieuwsbrief nummer 322 bespreken we een breed scala aan actuele onderwerpen binnen de wereld van cyberbeveiliging en cybercriminaliteit. We starten met een analyse van kritieke beveiligingskwetsbaarheden die in juni 2024 zijn ontdekt in diverse software- en hardwareproducten van onder andere Juniper Networks, MOVEit Transfer, Zyxel NAS, en Intel UEFI. Gebruikers worden dringend aangeraden om de beschikbare patches en updates zo snel mogelijk te installeren om de veiligheid van hun netwerken en gegevens te waarborgen. Vervolgens belichten we in ons politie cyber nieuws de recente stappen die Nederland heeft gezet in de strijd tegen cybercriminaliteit en digitale fraude, waaronder de eisen van het Openbaar Ministerie tegen aanbieders van versleutelde communicatiediensten zoals IronPhone en IronChat, en de arrestatie van een man die persoonsgegevens via sociale media verhandelde. Ook duiken we in de duistere wereld van ransomware en het darkweb, waar we onderzoeken hoe anonieme netwerken en Ransomware-as-a-Service (RaaS) de verspreiding van deze dreiging faciliteren en welke economische en sociale gevolgen dit met zich meebrengt. In onze slachtofferanalyse van week 27-2024 documenteren we opmerkelijke trends en incidenten, waaronder cyberaanvallen op de Belgische stad Ans en een datalek bij Ticketmaster. Daarnaast bespreken we de groeiende dreiging van datalekken, geïllustreerd door het recente incident bij het Indiase marketingbedrijf True Line Solution. Voor het midden- en kleinbedrijf presenteren we in de nieuwste aflevering van de podcast MKB CyberTalk praktische tips over de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op cyberbeveiliging, met aandacht voor zowel de voordelen als de ethische vraagstukken. Tot slot berichten we over een incident van bankhelpdeskfraude in Eindhoven, waarbij een hoogbejaarde vrouw slachtoffer werd van oplichters die zich voordeden als bankmedewerker en koerier. De politie roept het publiek op om tips door te geven via de Opsporingstiplijn of Meld Misdaad Anoniem om de daders op te sporen.

Nieuwsbrief 322 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,2 MB 182 downloads
Poster Nieuwsbrief 322 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 130,5 KB 78 downloads

In nieuwsbrief nummer 321 behandelen we verschillende urgente en actuele onderwerpen. In juni 2024 hebben staatshackers, waaronder de groep UAT4356, ernstige kwetsbaarheden in Cisco firewalls uitgebuit om overheidsnetwerken te infiltreren. Dit vormt een onderdeel van een bredere golf van cyberoorlogsvoering, waarbij ook Russische hackers Europese infrastructuur aanvallen en DDoS-aanvallen overheidsdiensten verstoren. De noodzaak voor verhoogde waakzaamheid en robuuste beveiligingsmaatregelen is nog nooit zo groot geweest. Verder bespreken we hoe je je kunt beschermen tegen nieuwe ransomware varianten door middel van indicators of compromise (IoC's). In juni alleen al zijn er 28 nieuwe varianten geïdentificeerd. Door deze IoC's actief te monitoren, kunnen organisaties snel ingrijpen voordat de schade escaleert. Het artikel biedt inzicht in bewustwording, training, regelmatige updates, netwerksegmentatie en geavanceerde detectie- en responsstrategieën. Daarnaast duiken we in de donkere wereld van terrorisme en hoe het darkweb een toevluchtsoord biedt voor extremisten. Het artikel bespreekt de uitdagingen voor veiligheidsdiensten en de internationale samenwerking die nodig is om deze dreiging aan te pakken. Ook technologische innovaties en wereldwijde veiligheidsuitdagingen worden belicht. In ons wekelijkse overzicht van week 26-2024 bieden we een slachtofferanalyse en bespreken we de meest recente cyberdreigingen zoals supply chain-aanvallen, ransomware en datalekken. De kwetsbaarheid in Progress MOVEit Transfer en de malware-injectie via Polyfill.io tonen de verwoestende impact van cyberaanvallen op organisaties wereldwijd. Verder presenteren we de nieuwste aflevering van de MKB Cybertalk Podcast, waarin cybersecurity-expert Peter Lahousse samen met de presentatoren de meest voorkomende phishing-tactieken bespreekt en praktische, effectieve maatregelen biedt om je bedrijf te beschermen. Tot slot behandelen we een casus van bankhelpdeskfraude waarbij een 68-jarige man uit De Meern slachtoffer werd en €1600 verloor. De politie zoekt naar tips om de vrouw die hierbij betrokken was te identificeren. Lees verder voor meer details en hoe u kunt helpen om deze fraudeurs te stoppen.

Nieuwsbrief 321 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,9 MB 124 downloads
Poster Nieuwsbrief 321 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 421,9 KB 82 downloads

In de nieuwste nieuwsbrief, nummer 320, bespreken we verschillende actuele en belangrijke cyberbeveiligingsthema's. Allereerst waarschuwen we voor de gevaren tijdens het Europees Kampioenschap voetbal (EK), waar cybercriminelen de opwinding misbruiken voor phishingaanvallen en malwareverspreiding. We geven tips om veilig te blijven terwijl je van het toernooi geniet. Daarnaast behandelen we de opkomst van geavanceerde cyberdreigingen zoals mobiele malware en het misbruik van AI, met specifieke aandacht voor de trojan GoldPickaxe die gezichtsherkenningsdata steelt. We belichten ook de internationale drugshandel via het darkweb, met een focus op een recente arrestatie van twee mannen uit Rotterdam, en de cruciale rol van internationale samenwerking. In onze slachtofferanalyse van week 25-2024 onderzoeken we de impact van cyberaanvallen op verschillende sectoren, zoals de bouw en e-commerce, met een diepgaande analyse van incidenten zoals de ransomware-aanval op het Belgische bouwbedrijf Nelles Frères. Verder geven we waardevolle adviezen voor zakenreizen naar China, met praktische tips om je apparaten en gegevens te beveiligen. Ten slotte richten we ons op de bankhelpdesk fraude in Oisterwijk, Breda en Rotterdam, waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerkers en bankpassen bemachtigen. De politie is op zoek naar verdachten en vraagt om uw hulp bij hun opsporingswerk. Lees verder op onze website voor meer details en advies.

Nieuwsbrief 320 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,8 MB 161 downloads
Poster Nieuwsbrief 320 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 125,3 KB 91 downloads

In de nieuwste nieuwsbrief nummer 319 van Cybercrimeinfo bespreken we een reeks belangrijke en actuele onderwerpen op het gebied van cyberbeveiliging en misdaad. We beginnen met de Europese Commissie die een nieuw voorstel heeft aangekondigd om online kindermisbruik tegen te gaan door versleutelde berichten op platforms zoals WhatsApp en Facebook Messenger te scannen. Dit roept echter veel discussie op over privacy en massatoezicht. Vervolgens behandelen we de schaduwzijde van tweestapsverificatie, waarbij cybercriminelen met geavanceerde methoden zoals OTP-bots en phishing-kits eenmalige wachtwoorden kunnen stelen. Ook gaan we in op de cyberaanvallen in Oekraïne, waar Oekraïense veiligheidsdiensten een Russische infrastructuur hebben ontmanteld die gebruik maakte van "SIM-farms" voor spionage en phishingaanvallen. In de slachtofferanalyse van week 24-2024 zien we een toename in cyberaanvallen gericht op bedrijven in Nederland en België, met beruchte hackersgroepen zoals Play en Blacksuit die gevoelige gegevens op het darkweb hebben geplaatst. Daarnaast bespreken we de vraag van de week: hoe ga je om met een chantage-e-mail, en geven we praktische tips om jezelf te beschermen. Ten slotte vragen we hulp bij een zaak van bankhelpdeskfraude in Dongen, waarbij een oudere vrouw werd opgelicht. De politie zoekt een verdachte die zich voordeed als bankmedewerker en de bankpassen en pincodes van het slachtoffer heeft gestolen. Bekijk de bewakingsbeelden en help mee de verdachte op te sporen.

Nieuwsbrief 319 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,9 MB 150 downloads
Poster Nieuwsbrief 319 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 120,6 KB 97 downloads

In nieuwsbrief nummer 318 van juni 2024 bespreken we een reeks boeiende en actuele onderwerpen op het gebied van cyberbeveiliging. In mei werden significante stappen gezet in de strijd tegen cybercriminaliteit, met operaties zoals Operation Endgame die resulteerden in de arrestatie van vier cybercriminelen en de inbeslagname van 100 servers. In Nederland leidde dit tot diverse veroordelingen, waaronder een zaak in Zwaag en een grootschalige fraude met sms-berichten in Wageningen. Ook wordt ingegaan op de zorgwekkende trend van jonge verdachten in cybercrime, zoals uit het rapport Cybercrimebeeld Nederland 2024 blijkt. We bespreken de cruciale rol van het darkweb in cybercriminaliteit en de noodzaak van internationale samenwerking en geavanceerde technologieën om deze dreiging te bestrijden. Daarnaast belichten we recente cyberaanvallen in week 23 van 2024, zoals de hacks op het Webex-programma en het UWV, die de noodzaak van sterke beveiligingsmaatregelen onderstrepen. Verder wordt erfenisfraude uitgelegd, waarbij oplichters slachtoffers benaderen met valse beloftes van grote erfenissen. Ook besteden we aandacht aan een geval van bankhelpdeskfraude in Hoofddorp, waarbij een 75-jarige vrouw slachtoffer werd van criminelen die zich voordeden als bankmedewerkers. Tot slot nodigen we je uit voor het MindYourPass webinar op 20 juni 2024, waar je leert hoe je jouw organisatie kunt beschermen tegen cyberdreigingen met behulp van een kluisloze wachtwoordmanager en risicomanagementtool. Schrijf je nu in om te leren hoe je kunt voldoen aan de nieuwste regelgeving zoals NIS2 en ISO27001.

Nieuwsbrief 318 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,0 MB 128 downloads
Poster Nieuwsbrief 318 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 121,6 KB 92 downloads

In nieuwsbrief nummer 317 bespreken we de meest recente ontwikkelingen op het gebied van cyberoorlog en cybersecurity. Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft in mei 2024 aangekondigd het aantal cyberreservisten uit te breiden als reactie op de toenemende digitale dreigingen. Microsoft meldde een toename van aanvallen op OT-systemen bij drinkwaterbedrijven, waarbij Russische en Noord-Koreaanse hackers zich richten op overheden en infrastructuren. Hacktivistengroepen zoals GlorySec en de High Society Alliance voeren grootschalige cyberaanvallen uit, wat de noodzaak van verbeterde cyberbeveiligingsmaatregelen benadrukt. Daarnaast werden in mei 2024 kritieke kwetsbaarheden ontdekt in diverse populaire softwarepakketten, zoals een command-injectiefout in Fortinet's SIEM-oplossing en meerdere SQL-injectie-kwetsbaarheden in Ivanti's Endpoint Manager software. We bieden ook een historisch overzicht van het darkweb, met aandacht voor de opkomst en val van de Silk Road en de impact van anonieme tools als Tor. Verder analyseren we de cyberincidenten van week 22-2024, waaronder de hack bij Ticketmaster waarbij gegevens van meer dan 560 miljoen gebruikers zijn gestolen. Andere getroffen organisaties zijn Infomedics, Eneco en het Kadaster. We sluiten af met de tip van de week, waarin PostNL's nieuwe anti-phishingcode wordt besproken, en een casestudy over bankhelpdeskfraude waarbij een 77-jarige man uit Vught slachtoffer werd.

Nieuwsbrief 317 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,6 MB 138 downloads
Poster Nieuwsbrief 317 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 148,5 KB 93 downloads

In nieuwsbrief nummer 316 behandelen we verschillende actuele en belangrijke onderwerpen binnen de wereld van cyberbeveiliging. We beginnen met een gedetailleerd stappenplan voor het snel herstellen van een cyberaanval, waarbij we ingaan op het identificeren en analyseren van het incident, het isoleren van systemen en het versterken van de beveiliging. Vervolgens bespreken we Operatie Endgame, de grootste internationale operatie tegen ransomware en botnets die in mei 2024 plaatsvond. Deze operatie, gecoördineerd door Europol, had een significante impact op criminele netwerken door de uitschakeling van tientallen servers en duizenden geïnfecteerde apparaten. Daarnaast belichten we de gevaren van het darkweb voor politici, waarbij persoonlijke gegevens vaak doelwit zijn van cyberaanvallen. We bieden inzichten in de risico’s en beschermingsmaatregelen die politici kunnen nemen. Ook analyseren we de recente ransomware-aanval op het Nederlandse klantencommunicatiebedrijf AddComm en de gevolgen hiervan voor diverse organisaties zoals Essent, Vattenfall, ABN Amro en Staedion. Verder behandelen we een belangrijke tip van de week over de gedeelde databank met 30 miljoen e-mailadressen en wachtwoordhashes op Have I Been Pwned (HIBP), en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze dreigingen. Tot slot bespreken we een geval van bankhelpdeskfraude in Son en Breugel, waarbij een bejaarde vrouw slachtoffer werd van een oplichter die zich voordeed als bankmedewerker. Lees verder in onze nieuwsbrief voor meer details over deze onderwerpen en hoe je jezelf kunt beschermen tegen cyberdreigingen.

Nieuwsbrief 316 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,6 MB 133 downloads
Poster Nieuwsbrief 316 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 117,3 KB 91 downloads

In nieuwsbrief nummer 315 staan diverse belangrijke artikelen over cyberbeveiliging en actuele cyberdreigingen. We beginnen met een diepgaande analyse van de toekomst van dreigingsdetectie in Nederland, waarbij de uitdagingen en oplossingen voor SOC-teams worden belicht. Het artikel bespreekt de noodzaak van geavanceerde beveiligingstools en nieuwe benaderingen om alertmoeheid en hoge werkdruk te verminderen. Verder biedt het Kaspersky Incident Response Analyst Report 2023 waardevolle inzichten in cyberdreigingen en verdedigingsstrategieën, met een speciale focus op incident response en de aanhoudende dreiging van ransomware zoals Lockbit en BlackCat. Een ander opmerkelijk artikel gaat over de val van een $100 miljoen darkweb-narcoticamarkt, waar de arrestatie van Rui-Siang Lin, alias “Pharoah,” wordt besproken en de impact hiervan op de strijd tegen illegale online marktplaatsen. Daarnaast presenteren we een slachtofferanalyse en trends van week 20-2024, met een overzicht van recente cyberaanvallen in Nederland en België, waaronder incidenten bij Ranzijn Dierenarts en de Sociale Verzekeringsbank. De vraag van de week behandelt hoe je jezelf kunt beschermen tegen computervirussen en malware, met praktische tips over antivirussoftware en veilige surfpraktijken. Tot slot bespreken we een geval van bankhelpdeskfraude in Capelle aan den IJssel, waarbij een 75-jarige vrouw slachtoffer werd van oplichting. De politie waarschuwt voor het delen van je pincode of bankpas en geeft advies over hoe je jezelf kunt beschermen tegen dergelijke vormen van fraude.

Nieuwsbrief 315 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,7 MB 141 downloads
Poster Nieuwsbrief 315 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 121,2 KB 107 downloads

In nieuwsbrief nummer 314 van Cybercrimeinfo belichten we diverse actuele cyberdreigingen en veiligheidsmaatregelen. We beginnen met een grote internationale actie waarbij Dmitry Yuryevich Khoroshev, de leider van de LockBit ransomware-operatie, is ontmaskerd en aangepakt door de FBI, de UK National Crime Agency en Europol. De operatie leidde tot de inbeslagname van 34 servers en het verkrijgen van decryptiesleutels, wat een zware klap betekende voor LockBit. Vervolgens duiken we in de schaduwmarkt van zero-day exploits, een verborgen dreiging die steeds grotere risico's met zich meebrengt. Deze kwetsbaarheden worden op het darkweb voor hoge bedragen verkocht en benadrukken de noodzaak van verbeterde cyberbeveiliging. Verder bieden we een uitgebreide gids over hoe u zichzelf kunt beschermen tegen de gevaren van het darkweb, met tips zoals zero-trust, multifactor-authenticatie en versleuteling. Ook analyseren we de cyberaanvallen van week 19-2024, waaronder incidenten bij het Belgische IT-bedrijf Inforius en Europol, die de noodzaak van voortdurende verbetering van cyberbeveiligingsmaatregelen benadrukken. Daarnaast bespreken we hoe advertentiefraude op Facebook bedrijven miljoenen kost door nepkliks en bieden we methoden om deze fraude te detecteren en bestrijden. Tot slot behandelen we een geval van bankhelpdeskfraude in Bilthoven, waarbij een 71-jarige vrouw slachtoffer werd van een oplichtingstruc. De politie zoekt nu naar de verdachte, en we geven tips over hoe u zichzelf kunt beschermen tegen vergelijkbare fraude.

Nieuwsbrief 314 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,5 MB 155 downloads
Poster Nieuwsbrief 314 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 144,9 KB 112 downloads

In onze nieuwste nieuwsbrief, editie 313, verkennen we diverse cruciale aspecten van cyberveiligheid en online gevaren. We beginnen met een grondige blik op DMARC, het essentiële e-mailverificatieprotocol dat ons beschermt tegen cybercriminelen door e-mail spoofing tegen te gaan. We duiken in de geavanceerde tactieken van Noord-Koreaanse hackers en hoe een sterk DMARC-beleid, samen met technologieën zoals SPF en DKIM, ons kan verdedigen tegen dergelijke dreigingen. Vervolgens belichten we de wereld van 'finfluencers' en hoe zij jongeren verleiden tot riskante crypto-investeringen, inclusief praktijken zoals 'pig butchering' fraude. We bespreken ook de verborgen en complexe wereld van het darkweb, een plaats die zowel een toevluchtsoord voor activisten als een hotspot voor cybercriminaliteit is, en de risico's die het met zich meebrengt. Ons wekelijkse overzicht geeft inzicht in de nieuwste trends in cyberaanvallen en kwetsbaarheden, waaronder die in systemen zoals GitLab. Daarnaast verkennen we de voordelen van het gebruik van FileVault op Macs voor verbeterde beveiliging van gegevens. Tenslotte delen we het inspirerende verhaal van een 69-jarige vrouw uit Vollenhove die een bankhelpdeskfraude wist te ontmaskeren, compleet met een spannende achtervolging. Elk artikel is voorzien van diepgaande analyses en praktische tips om je te wapenen tegen deze digitale bedreigingen.

Nieuwsbrief 313 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,5 MB 153 downloads
Poster Nieuwsbrief 313 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 117,5 KB 110 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 312, belichten we diverse actuele thema’s in de cyberveiligheidswereld. De digitale gevechten tussen landen escaleren, waarbij cyberoorlogen een groeiende dreiging vormen voor zowel nationale veiligheid als persoonlijke gegevensbescherming. We kijken naar de recente toename van cyberbeveiligingskwetsbaarheden binnen veelgebruikte softwaretools, die variëren van simpele configuratiefouten tot complexe systeemlekken, en bieden advies om deze te mitigeren. Daarnaast verkennen we de verontrustende snelle verspreiding van datalekken via het darkweb en de methoden die cybercriminelen hanteren om gevoelige informatie te stelen en te verhandelen. We rapporteren ook een significante toename in het aantal phishing-aanvallen op Nederlandse kleine tot middelgrote bedrijven, met cybercriminelen die zich voordoen als bekende leveranciers. Verder delen we successen en innovatieve benaderingen van de politie in de strijd tegen digitale misdaden, inclusief gedurfde arrestaties en geavanceerde technologieën voor gegevensanalyse die bijdragen aan een veiliger internet. Tenslotte brengen we de toenemende zorgen over bankhelpdeskfraude in Oosterhout onder de aandacht, waarbij criminelen zich uitgeven voor bankmedewerkers om persoonlijke gegevens en geld te ontvreemden. Elk van deze onderwerpen biedt inzichten en praktische adviezen om uw digitale veiligheid te versterken.

Nieuwsbrief 312 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,6 MB 148 downloads
Poster Nieuwsbrief 312 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 128,8 KB 115 downloads

In onze nieuwste nieuwsbrief, nummer 311, bespreken we een scala aan urgente onderwerpen binnen de cybersecurity. We beginnen met hoe Nederland zich wapent tegen cyberaanvallen, met speciale aandacht voor de dreigingen vanuit China die onze bedrijfsgeheimen en kritieke infrastructuur targeten. Vervolgens belichten we Ruslands complexe invloed binnen Europa door middel van cyberoperaties, die alles raken van politieke manipulatie tot digitale sabotage. Ook duiken we in de onderwereld van het darkweb, waar broncodes van bedrijven worden verhandeld, een ontwikkeling die ernstige risico's voor bedrijven met zich meebrengt. Daarnaast bieden we een analyse van recente cybersecurity trends, zoals de inzet van honeypot-malware tegen illegale online activiteiten en de daling in losgeldbetalingen aan ransomware-aanvallers. In de rubriek 'Vraag van de Week' behandelen we wat te doen als je persoonlijke gegevens op het darkweb verschijnen, een realiteit geworden door een groot datalek bij Nexperia. Tot slot richten we ons op een lokale kwestie van bankhelpdeskfraude in Uden, waar een 86-jarige vrouw slachtoffer werd, en hoe we als gemeenschap kunnen helpen deze criminelen op te sporen. Deze onderwerpen benadrukken de complexiteit van de digitale bedreigingen waar we tegenwoordig mee te maken hebben en het belang van proactieve bescherming en bewustzijn rond cybersecurity.

Nieuwsbrief 311 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,9 MB 147 downloads
Poster Nieuwsbrief 311 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 119,4 KB 120 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 310, belichten we een reeks cruciale onderwerpen die van belang zijn voor zowel individuele internetgebruikers als organisaties. We starten met een diepgaande blik op Operatie LabHost, een significante internationale triomf tegen phishing, waarbij meerdere verdachten zijn gearresteerd die betrokken waren bij het stelen van gevoelige informatie wereldwijd. Vervolgens behandelen we de essentiële rol van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in 2023, die zich aanpast aan de toenemende cyberdreigingen en nieuwe verdedigingstechnologieën implementeert om Nederlandse belangen te beschermen. We verkennen ook de duistere handel in gestolen cookies op het darkweb, die een onzichtbaar risico vormt voor veel gebruikers. Daarnaast presenteren we een slachtofferanalyse en trends uit week 15 van 2024, met een focus op gerichte ransomware-aanvallen, vooral binnen de gezondheidszorg en financiële sectoren. Ook bespreken we de risico's van klikfraude via de Facebook-app en bieden we praktische adviezen om je hiertegen te wapenen. Tot slot zoomen we in op een recente vorm van oplichting, de bankhelpdeskfraude in Kaatsheuvel, waarbij cybercriminelen zich voordoen als bankmedewerkers om toegang te krijgen tot persoonlijke bankrekeningen. Elk van deze artikelen biedt waardevolle inzichten en adviezen om je veiligheid online te verhogen.

Nieuwsbrief 310 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,2 MB 163 downloads
Poster Nieuwsbrief 310 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 127,9 KB 123 downloads

In onze nieuwste nieuwsbrief nummer 309 richten we ons op diverse cruciale thema's binnen de cyberveiligheid. We beginnen met een analyse van digitale oorlogsvoering in 2024, waarbij de impact van escalerende cyberaanvallen op de wereldwijde veiligheid wordt belicht. Hierbij leren we van historische incidenten zoals de aanval op Equifax in 2017 en het belang van internationale samenwerking in de strijd tegen cyberdreigingen. Vervolgens bieden we een diepgaand overzicht van de datalekken in Nederland in het jaar 2023, met specifieke aandacht voor de variërende oorzaken en gevolgen hiervan voor persoonlijke en organisatorische veiligheid. Ook duiken we in de duistere krochten van het darkweb in 2024, waarbij we de nieuwste trends en ontwikkelingen, zoals geavanceerde ransomware-aanvallen en cryptojacking, onder de loep nemen.

Daarnaast doen we verslag van de recente cyberincidenten in week 14-2024 die bedrijven in België en Nederland troffen, en lichten we de kwetsbaarheden en noodzakelijke maatregelen toe. Onze tip van de week gaat over de veiligheid van gezichtsherkenningstechnologie op smartphones, waarbij we de voordelen en risico's afwegen en praktische tips bieden voor een veiliger gebruik van deze technologie.

Tot slot behandelen we een recent geval van bankhelpdeskfraude in Rotterdam, waarbij een 78-jarige vrouw aanzienlijke financiële schade leed door misleiding. We benadrukken het belang van waakzaamheid bij financiële communicatie en bieden inzicht in hoe dergelijke fraude herkend en voorkomen kan worden. Elk artikel in deze nieuwsbrief is ontworpen om u te voorzien van essentiële informatie en adviezen om uw digitale veiligheid te verhogen.

Nieuwsbrief 309 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,8 MB 171 downloads
Poster Nieuwsbrief 309 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 157,3 KB 108 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 308, behandelt CyberCrimeInfo een breed scala aan urgente onderwerpen in de wereld van cybersecurity. We beginnen met een analyse van de toenemende digitale oorlogsvoering in 2024, waarbij de frequentie en intensiteit van cyberaanvallen op wereldwijde veiligheid worden belicht. Vervolgens duiken we diep in de kritieke cyberdreigingen die in maart 2024 naar voren kwamen, met aandacht voor ernstige kwetsbaarheden in bekende softwaretools en -platformen. We belichten ook recente internationale politieacties tegen cybercriminaliteit, waaronder de aanpak van netwerken op het darkweb en de strijd tegen ransomware. Daarnaast verkennen we de complexe impact van cyberincidenten binnen supply chains en de juridische uitdagingen die hiermee gepaard gaan. We delen een treffend voorbeeld van bankhelpdeskfraude in Den Haag en de voortdurende pogingen om de daders te vangen.

Voor degenen die hun kennis willen testen en verbeteren, presenteren we boeiende nieuwe quizzen over cybersecurity, waarbij deelnemers hun vaardigheden kunnen aanscherpen en mogelijk een plek kunnen verdienen in onze 'Perfect Score Club'. Tot slot bieden wij de mogelijkheid om een gratis toegangscode aan te vragen voor onze gespecialiseerde chatbots, de AI Gids CyberWijzer en de AI Gids RechtRaadgever. Deze chatbots verstrekken betrouwbare, actuele informatie over cybercriminaliteit en juridische vraagstukken.

Nieuwsbrief 308 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,9 MB 151 downloads
Poster Nieuwsbrief 308 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 189,5 KB 106 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 307, duiken we diep in de huidige staat en toekomstige uitdagingen van cybersecurity. We beginnen met de onthulling van 'MFA Bombing' aanvallen, een nieuwe dreiging voor Apple ID-gebruikers, waarbij tweestapsverificatie wordt misbruikt door een overvloed aan meldingen. Het benadrukt de noodzaak van sterke persoonlijke cyberhygiëne en biedt inzichten in hoe je jezelf tegen dergelijke tactieken kunt wapenen.

Vervolgens verkennen we een toekomstvisie met "2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld". Dit diepgaande artikel, gebaseerd op inzichten van het Europese Unie Agentschap voor Cybersecurity (ENISA), behandelt de belangrijkste cyberveiligheidsuitdagingen en -kansen die op ons wachten, van software supply chain aanvallen tot de implicaties van quantum computing en AI.

De duistere kant van het internet wordt belicht met een verkenning van het darkweb en de verborgen handel in cybersecurity, waaronder de verkoop van toegang tot gekraakte beveiligingssystemen. Dit artikel benadrukt de noodzaak van proactieve beveiligingsmaatregelen en constante alertheid.

We bieden ook een slachtofferanalyse en trends van week 12-2024, waarin de snelle opkomst van StrelaStealer malware en de impact op honderden bedrijven worden onderzocht, samen met de uitdagingen en oplossingen voor het bestrijden van deze en andere geavanceerde dreigingen.

Een belangrijk onderwerp dat aandacht krijgt, is de strijd tegen seksfakes, een vorm van digitale schending van intimiteit, waarbij we de ernstige gevolgen voor slachtoffers onderzoeken en hoe je je tegen deze bedreiging kunt verzetten.

We belichten een recente zaak van bankhelpdesk fraude in Boskoop, die de sluwheid van cybercriminelen en de noodzaak voor alertheid illustreert, met praktische tips om je tegen dergelijke oplichting te beschermen.

Bovendien nodigen we je uit om je cybersecuritykennis te testen en te verbeteren met onze quizzen, inclusief de nieuw gelanceerde reeks Darkweb Quizzen. Deze bieden een kans om je deskundigheid te bewijzen en te strijden voor een plek in onze Perfecte Score Club.

Samengevat, nieuwsbrief 307 biedt een rijke mix van actuele inzichten, analyses, en praktische adviezen om je te wapenen tegen de steeds veranderende dreigingen in de wereld van cyberveiligheid.

Nieuwsbrief 307 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,2 MB 214 downloads
Poster Nieuwsbrief 307 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 182,4 KB 120 downloads

In onze nieuwste nieuwsbrief, nummer 306, belichten we een scala aan actuele thema's op het gebied van cyberbeveiliging en de strijd tegen cybercriminaliteit. We duiken in de nieuwste trucs van oplichters die zich voordoen als medewerkers van De Nederlandsche Bank om via spoofing technieken geld en persoonlijke gegevens te ontvreemden. We onthullen ook hoe het hacken van wifi-wachtwoorden een steeds groter risico vormt voor zowel particuliere als zakelijke netwerken en bieden strategieën om je netwerk te beveiligen. Daarnaast brengen we het verhaal van de ondergang van Nemesis Market, een donkere plek op het internet waar illegale handel bloeide, totdat een internationale wetshandhavingsactie hier een einde aan maakte.

We analyseren de impact van cyberaanvallen in week 11 van 2024, waarbij incidenten variërend van de gamingindustrie tot aan persoonlijke gegevens van miljoenen mensen worden belicht. Bovendien bieden we een praktische gids voor risicomanagement, met focus op de implementatie van NIS2 en ISO27001 normen, om je informatie veilig te houden in een wereld vol digitale gevaren. We rapporteren over een recente bankhelpdesk fraude in Drunen en Waalwijk, waarbij een 78-jarige vrouw bijna slachtoffer werd van een geraffineerde val gezet door fraudeurs.

Ten slotte moedigen we onze lezers aan om hun kennis van cybersecurity te testen en te verbeteren door deel te nemen aan onze boeiende quizzen. Met deze quizzen kun je je bewustzijn en begrip van digitale veiligheid verdiepen, allemaal binnen een veilige en reclamevrije omgeving. Elk van deze artikelen draagt bij aan ons doel om je te informeren, te beschermen en te empoweren in het navigeren van de complexe wereld van cyberbeveiliging.

Nieuwsbrief 306 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 4,6 MB 192 downloads
Poster Nieuwsbrief 306 Ccinfo Nl
Afbeelding – 177,8 KB 132 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 305, duiken we in diverse facetten van cyberveiligheid en de strijd tegen cybercriminaliteit. We beginnen met een diepgaande analyse van de uitdagingen binnen de strafrechtketen bij het bestrijden van online criminaliteit, belichten de lage aangiftebereidheid onder slachtoffers en de noodzaak voor betere organisatiestructuren bij politie en justitie. We verkennen ook de resultaten van de Veiligheidsmonitor 2023, die onthult dat 16% van de Nederlanders slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit, variërend van oplichting en fraude tot persoonlijkere aanvallen zoals stalking en shamesexting, en bieden praktische tips voor een veiligere online ervaring.

Verder werpen we licht op de schimmige praktijken op het darkweb, met een specifieke focus op de recente afpersingscampagne op de 'Incognito Darknet Market', die de kwetsbaarheid van darknet-markten en de noodzaak voor voorzichtigheid in deze digitale onderwereld onderstreept. Een analyse van recente cyberaanvallen, waaronder een malware-aanval die meer dan 3.300 websites trof, benadrukt het belang van het regelmatig bijwerken van systemen en het toepassen van sterke beveiligingsmechanismen.

Daarnaast bieden we essentiële inzichten en adviezen om jezelf te beschermen tegen sextortion, een toenemende bedreiging in onze digitale samenleving, en belichten we de juridische bescherming en ondersteuning voor slachtoffers. Tot slot besteden we aandacht aan de recente toename van bankhelpdeskfraude in Alkmaar, Heiloo, Castricum, en Limmen, waarbij we het belang van waakzaamheid tegenover onverwachte telefoongesprekken die beweren van je bank te zijn, onderstrepen.

Samengevat, nieuwsbrief 305 staat vol met inzichtelijke analyses, belangrijke lessen, en waardevolle tips om je digitale veiligheid te versterken en je te wapenen tegen de dynamische bedreigingen van cybercriminaliteit.

Nieuwsbrief 305 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 4,6 MB 207 downloads
Poster Nieuwsbrief 305 Ccinfo Nl
Afbeelding – 193,6 KB 130 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 304, duiken we diep in de wereld van cyberbeveiliging en de laatste ontwikkelingen op dit vlak. We beginnen met een blik op de recente escalatie in cyberoorlogsvoering, waarbij februari 2024 getuige was van verontrustende cyberconflicten die de digitale kwetsbaarheid van naties blootleggen. Landen zoals Rusland, Oekraïne en China, evenals niet-staatsactoren, hebben nieuwe niveaus van digitale strijd onthuld, wat een urgente behoefte aan gecoördineerde verdediging en een diepgaand begrip van moderne cyberoorlogsvoering benadrukt.

Daarnaast belichten we nieuwe cybersecurity kwetsbaarheden die ons allen aangaan, van ernstige lekken in sociale media tot kwetsbaarheden in netwerkbeveiligingsproducten. De recente ontdekkingen onderstrepen het belang van proactieve beveiligingsmaatregelen en het up-to-date houden van onze systemen om ons te wapenen tegen deze bedreigingen.

De strijd tegen cybercriminaliteit blijft een centraal thema, met internationale arrestaties en innovatieve preventiemaatregelen die licht werpen op het belang van een vastberaden aanpak van digitale misdrijven. Van de arrestatie van vier mannen door het Rotterdamse Cybercrimeteam tot waarschuwingen via Google Ads voor de gevolgen van ddos-aanvallen, de inspanningen om een veiligere digitale omgeving te creëren zijn veelzijdig en doeltreffend.

We verkennen ook het onzichtbare gevaar van gestolen identiteiten en de ondergrondse handel op het darkweb, een dreiging die onze privacy en financiële veiligheid in gevaar brengt. Dit artikel biedt inzicht in de omvang van deze verborgen cybercriminaliteit en praktische adviezen om je persoonlijke gegevens te beschermen.

Verder analyseren we de slachtoffers en trends van cyberaanvallen in week 09-2024, waarbij duidelijk wordt hoe geavanceerd en divers deze aanvallen tegenwoordig zijn. De getroffen sectoren en bedrijven tonen de breedte van de dreiging, en benadrukken het belang van robuuste cyberbeveiligingsstrategieën.

Een speciale focus ligt op LinkedIn's nieuwe verificatieproces in Nederland, dat vragen oproept over privacy en de veiligheid van persoonlijke gegevens. Dit dilemma tussen zichtbaarheid en veiligheid in de digitale wereld is een belangrijk punt van discussie.

Ten slotte besteden we aandacht aan een specifiek geval van bankhelpdeskfraude in Alkmaar, waarbij een 71-jarige vrouw slachtoffer werd van sluwe cybercriminelen. Dit incident onderstreept nogmaals het belang van alertheid en het herkennen van de signalen van mogelijke fraude.

Samengevat, nieuwsbrief 304 biedt een uitgebreid overzicht van de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van cyberbeveiliging, cybercriminaliteit, en hoe we ons tegen deze dreigingen kunnen wapenen.

Nieuwsbrief 304 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 5,2 MB 197 downloads
Poster Nieuwsbrief 304 Ccinfo Nl
Afbeelding – 2,3 MB 133 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 303, duiken we in de complexe wereld van digitale veiligheid en cybercriminaliteit, een thema dat relevanter is dan ooit in het huidige digitale tijdperk. We beginnen met een diepgaand artikel over de onzichtbare oorlog van cyberoorlogsvoering en psychologische operaties. Hierin verkennen we hoe deze geavanceerde vormen van conflict niet alleen informatiesystemen targeten maar ook gericht zijn op de menselijke psyche, met als doel meningen, emoties, en gedragingen te manipuleren. Het benadrukt het belang van kritisch denken en digitale geletterdheid om ons te wapenen tegen misleiding.

Vervolgens belichten we het cruciale belang van Cybercrisis Management trainingen, geïllustreerd door initiatieven in de Brabantse veiligheidsregio's. Deze trainingen zijn essentieel om professionals uit diverse vakgebieden voor te bereiden op de steeds groeiende dreiging van cyberaanvallen, door samenwerking en kennisdeling te bevorderen.

Onze aandacht gaat ook uit naar de val van 'Crimemarket', een grote Duitstalige online marktplaats voor illegale handel, die onlangs ontmanteld werd door een gezamenlijke operatie van de Duitse en Nederlandse politie. Dit verhaal onthult bijna 600.000 euro aan criminele opbrengsten en markeert een significante overwinning tegen cybercriminaliteit.

We doen verslag van de recente cyberaanvallen en trends in week 08-2024, met specifieke aandacht voor slachtoffers zoals een Nederlandse voedselproductenwebsite en de gemeente Hof van Twente. Deze incidenten benadrukken het voortdurende risico voor Nederlandse bedrijven en de noodzaak voor versterkte beveiligingsmaatregelen.

Een ander belangrijk onderwerp is de veiligheid van wachtwoordopslag in browsers. We wegen de voor- en nadelen af van deze ingebouwde wachtwoordmanagers tegenover professionele wachtwoordmanagers, die een hoger niveau van beveiliging en gebruiksgemak bieden.

Tot slot delen we het verhaal van een 81-jarige vrouw uit Eindhoven en Heeze, die slachtoffer werd van bankhelpdeskfraude, een sombere herinnering aan de gevaren van digitale oplichting. Dit incident benadrukt het belang van waakzaamheid en het beschermen van persoonlijke en financiële informatie tegen cybercriminelen.

Deze editie van onze nieuwsbrief is een essentiële lees voor iedereen die zich wil informeren over de laatste ontwikkelingen in digitale veiligheid en de bestrijding van cybercriminaliteit.

Nieuwsbrief 303 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 4,6 MB 146 downloads
Poster Nieuwsbrief 303 Ccinfo Nl
Afbeelding – 1,8 MB 130 downloads

De afgebeelde personen in de foto's en video's zijn gecreëerd met AI en bestaan niet echt.

Nieuwsbrief 302 van CyberCrimeInfo.nl belicht de internationale overwinning op LockBit ransomware, de technologische strijd tegen cybercriminaliteit, een zaak van kinderpornografie via het darkweb, en de nieuwste trends in cyberdreigingen. Daarnaast biedt het praktische tips tegen spam en waarschuwt voor bankhelpdeskfraude, onderstrepend het belang van digitale veiligheid en samenwerking.

Nieuwsbrief 302 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 4,4 MB 229 downloads
Poster Nieuwsbrief 302 Ccinfo Nl
Afbeelding – 2,1 MB 129 downloads

Deze editie van onze nieuwsbrief belicht de strijd tegen cyberdreigingen zoals COATHANGER-malware, ruimtewapens van Rusland, en de aanpak van drugszendingen via het darkweb. We bespreken recente cyberaanvallen, bieden tips voor digitale veerkracht en belichten een geval van bankhelpdeskfraude, benadrukkend het belang van waakzaamheid en samenwerking.

Nieuwsbrief 301 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 3,8 MB 202 downloads
Poster Nieuwsbrief 301 Ccinfo Nl
Afbeelding – 2,5 MB 134 downloads

De afgebeelde personen in de foto's en video's zijn gecreëerd met AI en bestaan niet echt.

Deze nieuwsbrief belicht de strijd tegen ransomware, de gevaren van 'shame sexting', de opkomst van 3D-geprinte wapens via het darkweb, een overzicht van recente cyberaanvallen, en tips voor het voorbereiden op cyberdreigingen. Ook wordt een geval van bankhelpdeskfraude in Helmond uitgelicht, met een oproep tot tips.

Nieuwsbrief 300 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 5,1 MB 234 downloads
Poster Nieuwsbrief 300 Ccinfo Nl
Afbeelding – 2,1 MB 153 downloads

Deze editie van onze nieuwsbrief belicht digitale 'arrestatieteams', ontrafelt cyberoorlogstactieken, en onderzoekt recente cybercriminaliteit, inclusief een bankhelpdeskfraude in Vleuten. We analyseren ook kritieke cybersecurity-kwetsbaarheden en geven een overzicht van recente cyberaanvallen, benadrukkend de noodzaak van sterke digitale verdediging en bewustzijn.

Nieuwsbrief 299 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 4,7 MB 311 downloads
Poster Nieuwsbrief 299 Ccinfo Nl
Afbeelding – 190,7 KB 149 downloads

Deze nieuwsbrief belicht essentiële cyberveiligheidsaspecten, van basisprincipes tot geavanceerde industriële verdediging in België en Nederland. Ontdek AI's dubbele rol tegen cyberdreigingen, analyseer recente aanvallen, leer je smartphone beschermen, en onthul de realiteit van bankhelpdeskfraude in Gorinchem. Een onmisbare gids in het digitale tijdperk.

Nieuwsbrief 298 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 5,0 MB 318 downloads
Poster Nieuwsbrief 298 Ccinfo Nl
Afbeelding – 187,3 KB 155 downloads

In nieuwsbrief 297 verkennen we de complexiteit van digitale dreigingen in Nederland en België in 2024, met een diepe duik in de operationele uitdagingen van risicobeheer. We belichten de rol van crowdsourced cyberaanvallen in geopolitieke conflicten en ontleden de verborgen gevaren van stealer malware op het darkweb. Daarnaast bieden we een overzicht van de recente cyberaanvallen in week 02-2024, en delen we essentiële inzichten in wachtwoordbeveiliging na cyberaanvallen, geïnspireerd door de case van EasyPark. Tot slot belichten we een specifiek geval van bankhelpdesk fraude in Haarlem, waarmee de realiteit van cyberdreigingen dichtbij huis wordt gebracht.

Nieuwsbrief 297 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 5,0 MB 274 downloads
Poster Nieuwsbrief 297 Ccinfo Nl
Afbeelding – 240,5 KB 154 downloads

In deze editie duiken we diep in het World Economic Forum's risicorapport 2024 en onthullen we de realiteit van locatiedatahandel in Nederland. Daarnaast bieden we inzicht in duistere praktijken op het darkweb, geven we een overzicht van cyberaanvallen in week 01-2024, en delen we een handige tip over de keuze tussen glasvezel en coax voor uw internetverbinding.

Nieuwsbrief 296 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 5,7 MB 348 downloads
Poster Nieuwsbrief 296 Ccinfo Nl
Afbeelding – 196,8 KB 136 downloads

In onze nieuwste nieuwsbrief, nummer 295, bieden we een diepgaande blik op de wereld van cybercriminaliteit en -veiligheid van december 2023. Ontdek de laatste ontwikkelingen in de cyberoorlog, krijg inzicht in kritieke kwetsbaarheden, blijf op de hoogte van politie cyber nieuws, en leer hoe je jezelf kunt beschermen tegen nieuwe vormen van cyberaanvallen zoals doxing en bankhelpdeskfraude.

Nieuwsbrief 295 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 6,1 MB 753 downloads
Poster Nieuwsbrief 295 Ccinfo Nl
Afbeelding – 177,4 KB 140 downloads