Dordrecht - Nepagent

Wie herkent deze personen?

Dordrecht Nepagent Jpg
Afbeelding – 129,1 KB 45 downloads

Zaaknummer: 2024063569

Datum delict: 24-02-2024

Plaats delict: Dudokplein, Dordrecht

Politie zoekt oplichter die zich voordeed als agent in Dordrecht

De politie is op zoek naar een man die verdacht wordt van oplichting in Dordrecht op 24 februari 2024. De verdachte deed zich voor als politiemedewerker en haalde pinpassen en sieraden op bij een bejaarde echtpaar van 87 en 89 jaar oud. Later die dag pinde hij in totaal €1.900 met de gestolen passen bij een geldautomaat aan het Pearl Buck-erf.

De man was in burger gekleed toen hij de spullen bij de slachtoffers thuis ophaalde. Er zijn camerabeelden beschikbaar van de verdachte bij de geldautomaat. De politie vraagt het publiek om hulp bij het identificeren van de man en roept mensen met informatie op zich te melden via het tipformulier. Deze zaak is een voorbeeld van telefonische oplichting waarbij criminelen zich voordoen als autoriteiten om persoonlijke gegevens en bezittingen van slachtoffers te bemachtigen.

Bron: politie.nl

Het fenomeen ‘Nepagent’?

Het fenomeen ‘Nepagent’ verwijst naar criminelen die zich voordoen als politieagenten of andere autoriteiten om mensen op te lichten of te intimideren. Deze oplichters maken gebruik van de geloofwaardigheid en autoriteit van de politie om vertrouwen te winnen en hun slachtoffers te misleiden.

Er zijn verschillende manieren waarop nepagenten te werk kunnen gaan:

  • Telefonische oplichting: De nepagent belt het slachtoffer en beweert bijvoorbeeld dat er verdachte activiteiten zijn opgemerkt op hun bankrekening. Vervolgens vragen ze persoonlijke gegevens, zoals pincodes, of verzoeken om geld over te maken naar een zogenaamde ‘veilige rekening’. Dit staat ook wel bekend als spoofing.
  • Fysieke oplichting: Hierbij verschijnen nepagenten aan de deur van een slachtoffer in politie-uniform. Ze gebruiken valse documenten of insignes om geloofwaardig over te komen en proberen toegang te krijgen tot de woning. Eenmaal binnen kunnen ze waardevolle spullen stelen of gevoelige informatie verzamelen.
  • Online oplichting: Via e-mails of berichten kunnen nepagenten zich voordoen als de politie of andere officiële instanties. Ze dreigen bijvoorbeeld met boetes of rechtszaken als er geen betaling wordt gedaan of als er geen persoonlijke informatie wordt verstrekt.

Hoe herken je een nepagent?

  • Vraag om legitimatie: Een echte agent moet zich altijd kunnen legitimeren met een politielegitimatiebewijs. Wees alert als er bijvoorbeeld te weinig informatie wordt gegeven of als iemand zich ongemakkelijk voelt wanneer je om hun identiteitsbewijs vraagt.
  • Let op spoed: Nepagenten maken vaak gebruik van tijdsdruk. Ze zetten slachtoffers onder druk om snel te handelen, zoals direct geld overmaken of direct persoonlijke gegevens te verstrekken.
  • Controleer de situatie: Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de politie via een officieel nummer, zoals het algemene politienummer (in Nederland: 0900-8844). Geef niet zomaar informatie via de telefoon of aan de deur.

Wat te doen als je wordt benaderd door een nepagent?

  • Geef geen informatie of geld: Deel nooit persoonlijke informatie, pincodes of bankgegevens.
  • Meld het direct: Neem contact op met de politie en meld het incident. Dit kan helpen om anderen te waarschuwen en om de oplichters op te sporen.
  • Hang op of weiger toegang: Als het om een telefoontje gaat, hang dan op. Als iemand aan de deur komt, laat hen niet binnen en bel de politie als je je onveilig voelt.

Het fenomeen ‘Nepagent’ is een geraffineerde vorm van oplichting die gebruik maakt van vertrouwen in autoriteiten, dus waakzaamheid is van cruciaal belang.

Verschillende manieren om informatie met de politie te delen

Beschikt u over informatie die u wilt delen met de politie, dan zijn daarvoor meerdere mogelijkheden beschikbaar. U kunt kosteloos contact opnemen met de Opsporingstiplijn via 0800-6070, of gebruikmaken van het politie tipformulier, te vinden op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Daarnaast is het mogelijk informatie te verstrekken via WhatsApp, bereikbaar op 06-17214856.

Voor wie anonimiteit verkiest, staat Meld Misdaad Anoniem ter beschikking. U kunt daar anoniem informatie doorgeven door gratis te bellen naar 0800-7000 of door het online formulier in te vullen op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Indien u vertrouwelijke informatie heeft en in persoon met de politie wilt spreken, kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999. Voor algemene vragen is het landelijke nummer van de politie 0900-8844 beschikbaar.

Meer gezochte personen