Politievrijwilliger als specialist


Beschikt u over een expertise die u wilt inzetten als politievrijwilliger? Door een deeltijdopleiding aan de Politieacademie te volgen, kunt u zich kwalificeren als opsporingsambtenaar. Na het voltooien van de opleiding krijgt u een specifieke taak toegewezen. Hierbij kunt u denken aan het ondersteunen van de politie op het vlak van cybercrime (digitale opsporing), financiën, of het werken aan coldcase-onderzoeken. Dit staat bekend als executief-specifieke inzet. Hoewel deze vrijwilligers geen uniform dragen en geen wapens hebben, fungeren zij wel als opsporingsambtenaar en bieden ondersteuning bij opsporingswerkzaamheden. In deze vrijwilligersrol heeft u opsporingsbevoegdheid en kunt u tevens processen-verbaal opstellen. De opleidingen voor gespecialiseerde politievrijwilligers zijn begonnen in oktober 2020.

Hoe wordt je cybervrijwilliger bij de Nederlandse politie?

Om cybervrijwilliger te worden bij de Nederlandse politie, kunt u de volgende stappen volgen:

  1. Bekijk de vacatures: Houd de vacaturepagina van de Nederlandse politie (https://www.kombijdepolitie.nl) in de gaten voor openstaande functies als cybervrijwilliger of specialistisch politievrijwilliger met een focus op cybercrime.

  2. Voldoe aan de basisvoorwaarden: Zorg ervoor dat u aan de basisvoorwaarden voldoet die de politie stelt aan kandidaten. Dit omvat onder meer de Nederlandse nationaliteit, een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), en een minimumleeftijd van 18 jaar.

  3. Beschik over relevante expertise: Om als cybervrijwilliger aan de slag te gaan, is het belangrijk dat u over relevante kennis en ervaring beschikt op het gebied van cybersecurity, digitale opsporing of andere IT-gerelateerde specialismen.

  4. Solliciteer op een passende functie: Zodra u een geschikte vacature heeft gevonden, solliciteer dan op de functie door uw sollicitatiebrief en cv in te dienen. Mogelijk wordt u uitgenodigd voor een selectieprocedure, die kan bestaan uit een gesprek, een assessment en/of een screening.

  5. Volg een opleiding of training: Als u wordt aangenomen als cybervrijwilliger, kan het zijn dat u een (deeltijd)opleiding of training moet volgen aan de Politieacademie. Dit is afhankelijk van de specifieke functie en uw achtergrond. Tijdens de opleiding leert u de benodigde kennis en vaardigheden om uw rol als cybervrijwilliger binnen de politie te vervullen.

  6. Aan de slag als cybervrijwilliger: Na het afronden van de opleiding of training, kunt u aan de slag als cybervrijwilliger binnen de Nederlandse politie en een bijdrage leveren aan de bestrijding van cybercriminaliteit.

Let op: dit is een algemeen stappenplan en de exacte vereisten en procedures kunnen variëren per regio en functie. Raadpleeg de officiële website van de Nederlandse politie voor meer informatie over de actuele vereisten en vacatures.