Als je dacht dat… dan zit je fout en ben je een prooi voor ‘Hackers’
Op het Darkweb kun je verschillende handleidingen vinden over hoe je cybercriminaliteit moet plegen. Eindeloze lijsten met aanmeldingen, wachtwoorden, account nummers en zelfs telefonische ondersteuningslijnen voor slachtoffers om te bellen, dit alles kan eenvoudig online worden gekocht. Men moet echter niet denken dat het Darkweb anoniem is. De FBI en politiediensten gebruikt al geruime tijd beproefde methoden om criminelen te vangen, vooral onervaren nieuwelingen.
Losgeld, datalekken, fraude en phishing. We horen zo vaak over cybercriminaliteit dat onze geest informatie in witte ruis heeft omgezet. Het is gemakkelijker voor ons om het patroondenken te gebruiken en te geloven in stellingen die voor ons handig zijn. Maar dit is gevaarlijk!
Als je dacht dat… dan zit je fout en ben je een prooi voor ‘Hackers’
1. Ik heb niets interessants voor hackers.
Je hoort vaak van iemand: “Cybercriminelen zijn niet in mij geïnteresseerd. Ik heb niets te beschermen ”. Laten we aannemen dat uw gegevens niets waard zijn, en dat niemand er iets om geeft. En aangezien u niets te verbergen heeft, heeft het geen zin om uw identiteit of uw informatie te beschermen.
Maar wat als we de situatie van de andere kant benaderen? Bedenk waarom al die gratis apps voor sociaal netwerken waarop u zich abonneert - Facebook, Twitter, Instagram, TikTok - miljarden waard zijn. Wanneer u de Algemene voorwaarden van het platform accepteert, kunt u automatisch de privacy vergeten, aangezien apps uw gedetailleerde demografische profiel beginnen op te bouwen. Bedrijven verkopen deze informatie vervolgens aan marketeers of gebruiken deze voor hun doeleinden. Dus waarom zouden hackers niet langer geïnteresseerd zijn in uw gegevens?
2. Ik gebruik beveiligingssoftware, dus ik ben beveiligd.
Veel mensen denken zodra ze een antivirus programma hebben geïnstalleerd er een onoverwinnelijk schild wordt gevormd tussen hun gegevens en hackers. Uit het laatste nieuws blijkt dat een groep Russische hackers de servers van de drie grootste antivirus providers heeft gehackt. Nu wordt alle gestolen informatie te koop aangeboden op het Darkweb. Tevens stop een virusscanner niet alle virussen.
Dus, wat kunnen we doen? Werk in ieder geval regelmatig de besturingssysteemsoftware en het beveiligingssysteem bij. Doe het niet alleen op uw computer, maar ook op andere apparaten, waaronder uw telefoon en tablet. Vergeet ook uw wifi-router niet. Zodra hackers die hacken, wordt elk apparaat dat met internet is verbonden kwetsbaar.
3. Aangezien er zoveel aanvallen zijn, heeft het voor mij geen zin om mijn gegevens te beschermen.
Wilt u controleren of uw gegevens zijn gelekt? Ga gewoon naar de HaveIbeenPwned- website en voer uw e-mailadres in. U krijgt dan een ja of nee antwoord.
Stel dat u bent gehackt. Het ergste dat u kunt doen, is inactief blijven. Wijzig uw wachtwoord of verander het e-mailadres waaraan uw bankkaart is gekoppeld. Negeer de situatie niet. Door één lek kunnen hackers meer informatie over u vinden en dit kan tot ernstigere gevolgen leiden.
4. Ik herken phishing gemakkelijk.
Phishing-aanvallen worden van jaar tot jaar geavanceerder. Hackers infiltreren in bedrijven, de accounts van CEO's en zelfs overheidsinstanties. Het aantal van dergelijke vormen van fraude is dramatisch gestegen tijdens de COVID-19-pandemie. Zowel het bedrijf als de mensen waren niet klaar voor de totale transitie naar online.
Helaas winnen cybercriminelen 10- 0 van gebruikers. Niemand zal verrast zijn door de Nigeriaanse prins of privévideo's van de webcam, al zijn er nog steeds mensen die aan deze haak hangen. Nu spelen cybercriminelen liever in op de angst om een coronavirus te krijgen. Ze spelen filmscripts na en imiteren bekende stemmen met behulp van kunstmatige intelligentie.
5. Het is veilig om met vrienden te communiceren op sociale netwerken.
Het beste van sociale netwerken is dat ze ons ondanks de afstand in contact brengen met vrienden en familieleden. Maar hackers gebruiken dit voordeel vakkundig in hun voordeel.
Stel dat uw vriend een zwak wachtwoord heeft en zijn account is gehackt. Hackers sturen je namens hem een persoonlijk bericht met het verzoek om een nieuwe grappige video of een coole nieuwe site te bekijken. Aangezien de link afkomstig is van een persoon die u kent, kan deze uw alertheid voorbij gaan en zullen de cybercriminelen bereiken wat ze willen.
6. Hackers - mysterieus en eng.
Als je het woord "hacker" intypt, geeft Google plaatjes met een mysterieus figuur met een kap, die over de computer gebogen zit. Net als de afbeelding uit de serie “Mr. Robot". In werkelijkheid zijn hackers gewone mensen. Dat beeld zegt wel dat hackers vaak anoniem opereren en zo onherkenbaar zijn, vandaar ook dat deze personen vaak onherkenbaar worden afgebeeld of een masker dragen. Maar onder de kap of masker zul je soms verbaast zijn dat dit helemaal geen enge mensen zijn (om te zien), maar vooral eruitzien als jij en ik.
We vergeten dat niet alleen alleenstaande criminelen hacken, maar ook hele organisaties, sommige worden gefinancierd door de overheid. Hacken is ook een populaire manier voor gangsters om geld wit te wassen.
Als u eenmaal de omvang van de dreiging begrijpt, realiseert u zich waarom het zo belangrijk is om stappen te zetten op weg naar cyberbeveiliging.
7. Populaire sites zijn goed beveiligd.
Onthoud dat elk bedrijf kwetsbaar is voor hacking. Populaire sites zijn vooral interessant voor hackers omdat ze gegevens bevatten, waaronder bankgegevens, over een groot aantal gebruikers. Denk dus aan uw veiligheid als u opnieuw het wachtwoord 12345 voor uw online winkelaccount gebruikt.
Eerder hebben we het gehad over hoe populaire sociale netwerksites uw gegevens verkopen om geld te verdienen. Dus hoe meer cookies u in uw browser heeft, hoe meer elke stap wordt bijgehouden. Wanneer verschillende sites gedetailleerde informatie over u hebben, vergroot dit de kans dat uw gegevens in gevaar worden gebracht.
8. Ik gebruik complexe wachtwoorden.
U zult verrast zijn, maar zelfs een lang en ingewikkeld wachtwoord is niet voldoende om uw veiligheid te garanderen. Veel programma's controleren miljarden combinaties in slechts enkele seconden. Bovendien hebben hackers al geavanceerde methoden voor wachtwoord identificatie ontwikkeld.
Negeer wachtwoordmanagers en tweefactorauthenticatie niet.
9. Ik herken een nep stem als ik hem hoor.
Je hebt misschien gehoord dat oplichters hun stem veranderen en zich voordoen als bank- of belastingdienst medewerkers. Misschien heb je zelf zo'n telefoontje gekregen. Veel mensen denken dat ze een vervalsing kunnen herkennen, maar de technologieën verbeteren en hackers implementeren deze actief in hun cybercrime delicten.
Nu helpen deepfake-technologieën om niet alleen gezichten maar ook stemmen te kopiëren. Een online programma moet uw stem één keer horen om er een kopie van te maken. En vervolgens kan cybercrimineel het naar eigen goeddunken gebruiken.
10. Ik zal onmiddellijk begrijpen dat het schadelijke programma op mijn computer is terechtgekomen.
Cybercriminelen zijn tovenaars. Als ze in je laptop komen, gaat het rode lampje niet branden. Er zijn veel "onzichtbare" manieren om uw gegevens te stelen. Misschien verbergt zich nu een virus in uw code, maar u weet het niet eens.
Onthoud dat uw gegevens waardevol zijn voor cybercriminelen, dus het is beter om u niet te laten leiden door mythen, maar om ze veilig te houden. Wat kan je doen? Zorg er in ieder geval voor dat al uw gadget software is bijgewerkt. Vergeet wachtwoordmanagers en tweefactorauthenticatie niet. En volg het cybercrime nieuws op deze webpagina Cybercrimeinfo.nl ;-)
Nog niet ingeschreven voor de wekelijkse nieuwsbrief? Dan zou ik dit maar heel snel doen!