Cybercriminelen hebben dit jaar bij ruim de helft van de kleine bedrijven (53%) geprobeerd geld of gegevens te stelen, blijkt maandag uit onderzoek van Alert Online.
Hoewel de dreiging toeneemt, maken steeds minder kleine bedrijven met een tot negen werknemers zich zorgen over hun digitale veiligheid, aldus de campagne van de overheid, het bedrijfsleven en wetenschap.
Die onbezorgdheid is onterecht, waarschuwt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus maandag bij de start van de Week van de Veiligheid. Hij trekt 1,2 miljoen euro uit voor trainingen en voorlichting over risico's voor het midden- en kleinbedrijf.
Bedrijf kwetsbaar
"Steeds meer kleine bedrijven werken ook digitaal; bestellingen en betalingen worden online gedaan, bedrijfsprocessen worden aangestuurd door computers. Dat biedt kansen, maar maakt een bedrijf ook kwetsbaar", aldus Grapperhaus.
"Er hoeft maar één medewerker op een verkeerde link te klikken en het bedrijf ligt stil. Met grote financiële schade en een deuk in de reputatie tot gevolg."
Drie kwart kleine ondernemers niet bezorgd over cybercriminelen
Het vaakst aan de orde zijn phishing-e-mails (waarbij de ontvanger op een bijlage moet klikken) en acquisitiefraude (spookfacturen voor spullen of diensten die niet zijn geleverd).
Uit het onderzoek onder 712 kleine bedrijven blijkt echter dat drie kwart van de kleine ondernemers niet bezorgd is over de cybercriminelen. Dat is 10 procent meer dan de 65 procent die vorig jaar uit het onderzoek rolde.
Bedrijven wordt geadviseerd:
- Vaak back-ups te maken
- Updates direct uit te voeren
- Een firewall of virussoftware te installeren
- Wachtwoorden complexer te maken
- Personeel moet goed getraind worden