Nederland is in een Cyberoorlog met de Russen verwikkeld, zegt minister Ank Bijleveld van Defensie. Onlangs verijdelde Nederland een Russische hackaanval op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).
Minister Bijleveld spreekt van een "Cyberoorlog" in het televisieprogramma WNL op Zondag.
''Men probeert op allerlei manieren ook in ons normale dagelijks leven, in onze democratie invloed te hebben", aldus de minister. ''We moeten af van de naïviteit op dat terrein." Dat laatste was volgens Bijleveld een belangrijke reden om de actie van de Russen bij de OPCW naar buiten te brengen.
Het is echt gevaarlijk
In april werden vier Russische militairen agenten het land uitgezet omdat ze het wifi-netwerk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag wilden hacken. Ze werden op heterdaad betrapt. Volgens de Russen ging het slechts om een ''routinebezoek".
''Het is echt gevaarlijk" wat de Russen doen, zei Bijleveld. Ze wees onder meer op beïnvloeding door de Russen van verkiezingen. Dat gebeurde onder meer bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.
De minister heeft de NAVO aangeboden om Nederlandse ''cybersoldaten" in te kunnen zetten. Daar wordt ''actief" naar gekeken. ''Ook om te kijken hoe kunnen we zelf offensief dingen doen als het nodig is."
Ook cyberdreiding uit andere landen
De Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwt al jaren voor Russische cyberspionage. Ook de Chinezen zijn heel actief op dit terrein. Defensie investeert extra in haar cybercapaciteit en inlichtingendienst.
De relatie van Nederland met Rusland is de afgelopen jaren verslechterd. Vooral sinds 2014 toen de Russen de Krim bezetten en vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Dat gebeurde met een BUK-raket die afkomstig was van een Russische militaire basis bij Koersk.
Bron: Diverse