Tijdens de coronacrisis is het aantal gevallen van cybercrime gigantisch toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. Het aantal meldingen van digitale misdaad is bijna zeven keer zo hoog als in voorgaande jaren.
Vorige maand werden 1869 meldingen van cybercrime gedaan bij de politie. In vergelijking met dezelfde maand in de afgelopen drie jaar is dat 6,8 keer meer. Het gaat dan bijvoorbeeld om oplichting via Marktplaats of WhatsApp, of om het stelen van inlog- en betaalgegevens (phishing).
De afgelopen jaren neemt het aantal cybercrime-meldingen al gestaag toe, maar sinds de coronacrisis is uitgebroken, gaat het pas echt door het dak.
Meldingen cybercrime
De stijging is ook terug te zien bij het aantal meldingen van fraude, maar hier zit een overlap in. Fraude via internet wordt zowel bij fraude als bij cybercrime meegeteld.
Belastingdienst of familielid
Banken waarschuwden eerder al voor een 'schrikbarende' toename van WhatsApp fraude, waarbij oplichters zich voordoen als een vriend of familielid en zo proberen geld af te troggelen.
Bij een andere populaire vorm van oplichting verstuurt een crimineel een bericht dat zogenaamd afkomstig is van de Belastingdienst. Er wordt gedreigd met boetes of een deurwaarder als je niet snel betaalt.
Terwijl internetoplichters hun kans schoon zien, ervaren andere criminelen vooral de nadelen van de coronacrisis. Er zijn geen toeristen en mensen zijn veel meer thuis, en dus is het aantal meldingen van zakkenrollen en woninginbraak flink gedaald. Beide vormen van misdaad zijn ruim gehalveerd.
Minder overvallen, iets meer drugshandel
Ook het aantal overvallen is fors gedaald, net als het diefstal van fietsen, bromfietsen en auto's. Het aantal meldingen van alle misdrijven bij elkaar was ruim 5 procent lager dan in de voorgaande drie jaar.
Het aantal inbraken uit een opslagbox of schuur is wel toegenomen: dat lag 11 procent hoger dan voorgaande jaren. Ook drugshandel is licht toegenomen.