De AP Hogeschool is getroffen door een cyberaanval. Diverse online diensten en tools zijn hierdoor tijdelijk niet beschikbaar vanaf de hogeschool. De Belgische onderwijsinstelling roept studenten op om thuis te blijven en niet naar de campus te komen.
AP Hogeschool persbericht
Vannacht, 30 september, vond een cyberaanval plaats op onze hogeschool. Onze IT-afdeling kon snel ingrijpen, maar om ervoor te zorgen dat het niet verder verspreidt, mag je voorlopig niet inloggen op het AP-netwerk. Daarom blijven alle de campussen in Antwerpen, Mechelen en Turnhout vandaag voorlopig gesloten. Externe tools zoals Teams, Digitap en mail blijven beschikbaar van thuis uit.
BELANGRIJK
- Kom niet naar de campus.
- Ben je toch op de campus? Zet dan in geen geval een computer aan.
- De administratieve systemen (zoals Bamaflex, PersAdmin en ProCure) zijn daarnaast ook van thuis niet bereikbaar, omdat daaraan gewerkt wordt. Ook e-campus kan je niet gebruiken. We werken zo snel mogelijk aan oplossingen.
WAT KAN ER WEL?
De systemen zoals Panopto, Teams, e-mail en Digitap zijn beschikbaar. Digitaal lesgeven van thuis uit kan dus zo veel mogelijk gewoon doorgaan. Voor lessen op de campussen wordt zo snel mogelijk aan digitale alternatieven gewerkt.
Zit je niet op het AP-netwerk, dan kan je gewoon de beschikbare systemen gebruiken. Alle systemen die een mogelijk veiligheidsrisico inhouden, zijn afgesloten. Van thuis werken of lessen volgen/geven, vormt dus geen probleem.
HELPDESKS BEREIKBAAR
Ondervind je thuis problemen bij het volgen van digitale lessen? Dan kan je contact opnemen met de helpdesk van de betrokken campus. De mailadressen en telefoonnummers per campus vind je als student op ICT-Pedia.
WAT NU?
Er wordt samen met externe partijen gezocht naar oplossingen voor deze cyberaanval. Later vandaag brengen we je op de hoogte van de stand van zaken en de manier waarop de lessen morgen (1 oktober) zullen kunnen doorgaan. Hou daarom je mailbox, Digitap en onze sociale media in de gaten voor de laatste informatie.
Bron: ap.be
Artesis Platijn Hogeschool
De AP Hogeschool is een onderwijsinstelling die is ontstaan uit een fusie tussen Artesis Hogeschool Antwerpen en Platijn Hogeschool. De school heeft tien filialen in Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Lier. De hogeschool biedt 28 bachelor- en 16 masteropleidingen, van bedrijfskunde tot verpleegkunde. In totaal studeren er zo’n 14.000 studenten.
AP Hogeschool is, zoals je ziet, niet bepaald een kleine onderwijsinstelling. Dan is het extra wrang als hij het slachtoffer wordt van cybercriminelen. Dat is precies wat er in de nacht van dinsdag op woensdag gebeurde. Toen is de AP Hogeschool getroffen door een cyberaanval.
Voorlopig niet inloggen
Op haar website en sociale media maakt de AP Hogeschool het nieuws bekend. In een persverklaring op de website schrijft de hogeschool dat de IT-afdeling snel kon ingrijpen. “Maar om ervoor te zorgen dat het niet verder verspreidt, mag je voorlopig niet inloggen op het AP-netwerk”, zo zegt de hogeschool tegen haar studenten.
De cyberaanval is aanleiding om de campussen in Antwerpen, Mechelen en Turnhout vandaag te sluiten. Mogelijk houdt het bestuur de campussen de komende dagen dicht. In de tussentijd worden colleges digitaal aangeboden. Systemen als Panopto, Microsoft Teams, Digitap en e-mail zijn beschikbaar vanaf thuis. Dat geldt niet voor administratieve systemen en applicaties van de e-campus.
AP Hogeschool belooft “zo snel mogelijk” aan een oplossing te werken om lessen van de campussen op korte termijn weer te kunnen aanbieden. In ieder geval vandaag, maar waarschijnlijk ook de komende dagen, zijn studenten niet welkom op de campus. Zijn ze toch aanwezig, dan mogen ze geen computers aanzetten en gebruiken.
Cyberaanval
Veel details over de cyberaanval ontbreken nog. Zo is het onduidelijk door wat voor soort aanval de onderwijsinstelling is getroffen, bijvoorbeeld een DDoS– of ransomware-aanval. De AP Hogeschool laat eveneens in het midden of er data is gestolen of dat er bestanden zijn versleuteld. Of iemand de aanval heeft opgeëist, is eveneens onbekend. We kunnen ook niet zeggen of de daders om losgeld hebben gevraagd.
De Belgische school eindigt zijn persbericht met de mededeling dat ze samen met externe partijen naar oplossingen zoekt voor deze cyberaanval.
Scholen vaak doelwit
De AP Hogeschool is niet de enige school die recentelijk het slachtoffer is geworden van hackers. Eind vorig jaar was de Universiteit Maastricht het doelwit van cybercriminelen. Zij stuurden diverse phishingmails naar medewerkers met daarin een Excel-document als bijlage. Deze waren uitgerust met kwaadaardige macro’s. Daarmee wisten de daders toegang te krijgen tot het netwerk van de universiteit.
Kassa voor cybercriminelen
Omdat er offline geen back-ups beschikbaar waren en academici niet bij hun onderzoeksresultaten konden, besloot de Universiteit Maastricht om de hackers te betalen. Zij vroegen bijna 200.000 euro aan losgeld om de decryptiesleutel te overhandigen. De Inspectie van het Onderwijs concludeerde dat de universiteit niet was voorbereid op een cyberaanval, maar dat ze adequaat had ingegrepen in de nasleep. Daardoor was de voortgang van het onderwijs en onderzoek slechts beperkt in gevaar geweest.
Helaas is dit geen geïsoleerd incident. Door een ransomware-aanval op Blackbaud, de grootste CRM-leverancier ter wereld voor onderwijsinstellingen en non-profitorganisaties, kwamen persoons- en contactgegevens van tienduizenden alumni van de Universiteit Utrecht en TU Delft in handen van hackers. De University of California betaalde 1,14 miljoen dollar aan hackers die het computernetwerk van de universiteit wisten binnen te dringen en een groot aantal bestanden te versleutelen. En in augustus betaalde de University of Utah een bedrag van 457.000 dollar aan de daders die verantwoordelijk waren voor de ransomware-aanval op de faculteit Sociale en Gedragswetenschappen.
Overzicht van recente aanvallen met ransomware vind je hier.
Bron: ap.be, vpngids.nl