Meerdere zorginstelling in Nederland, België en Frankrijk zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden cybercrime. Secutec Nederland ziet een toename van phishing en ransomware-aanvallen in de afgelopen tijd. "En het is heel specifiek op de zorgsector gericht."
Zorginstellingen plat gooien
ICT-managers hebben hun handen vol aan het veilig en verantwoord uitbreiden van de bestaande infrastructuur om ook zorg op afstand te kunnen leveren. Tegelijkertijd benutten criminelen deze pandemie om met name zorginstellingen plat te gooien en organisaties te chanteren om losgeld te betalen. De criminelen kiezen heel bewust voor de zorg, zegt Martijn van Lom, directeur van Secutec Nederland. 'Daar is de nood het hoogst en de bereidheid om te betalen dus ook.'
We roepen al jarenlang
Een ding is duidelijk: uiteindelijk gaat het de internetcriminelen om zoveel mogelijk geld, zegt Van Lom. "We roepen al jarenlang een aantal standaard dingen, zoals: maak backups en zorg dat je weet wie er inlogt. Maar er zijn ook diensten waarmee je kunt aansluiten en kunt monitoren wie er op je netwerk zitten en wat je medewerkers doen. En zeker nu heel veel mensen thuis werken krijgt een IT-manager andere prioriteiten: de medewerker moet thuis ook kunnen inloggen."
Bijna verdrievoudigd
"Vaak wordt zo'n thuiscomputer ook niet beheerd door zo'n zorgcentrum en ook door andere uitdagingen is het voor criminelen in veel gevallen nauwelijks een kunst om binnen te dringen. ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar is het bijna verdrievoudigd, niet alleen in Nederland, maar ook in België en Frankrijk. We zien dat bij die aanvallen vaak vier-tot vijfduizend keer in een paar uur wordt aangevallen door phishing of ransomware-aanvallen."
Radio BNR in gesprek met Secutec