Business Email Compromise (BEC): Hoe een wereldwijde fraude $55 miljard overschreed en hoe je het kunt voorkomen
Reading in 🇬🇧 or another language
Business E-mail Compromise is een vorm van cybercrime die enigszins lijkt op phishing en focust op e-mailcontact binnen bedrijven. Zoals veel succesvolle vormen van fraude, focust BEC-fraude zich op het manipuleren van natuurlijk menselijk gedrag. We noemen dit ook wel ‘social engineering’.
Criminelen spelen in op reacties die je als mens van nature hebt en buiten deze vervolgens uit. Hieronder beschrijven we twee populaire Business E-mail Compromise-methodes.
Bij CEO-fraude doen internetcriminelen zich voor als de CEO van een bedrijf om op die manier betalingen af te dwingen. Er zijn twee manieren waarop dit wordt gedaan.
De eerste manier is het hacken van het e-mailadres van de CEO. Na een succesvolle hack monitoren de criminelen het gebruik van het account. Denk hierbij aan het taalgebruik van de CEO en de verzoeken die hij of zij naar specifieke medewerkers stuurt. Uiteindelijk sturen de criminelen vanuit de account van de CEO een e-mail naar medewerkers met een verzoek tot betaling. Het rekeningnummer waar dit bedrag naar moet worden overgeschreven, is van de hacker. Omdat de aanvaller de e-mailpatronen van de CEO heeft onderzocht, is het bericht bijna niet van echt te onderscheiden. Bovendien komt de e-mail van het daadwerkelijke account van de CEO, waardoor de kans ontzettend groot is dat medewerkers het geloven en het geld overmaken.
Een gelijksoortige techniek is het spoofen van een e-mailadres. Dit betekent dat de aanvallers een e-mailadres gebruiken dat sterk lijkt op het e-mailadres van de CEO. Dit is simpeler voor de criminelen, maar vaak minder succesvol, omdat oplettende medewerkers de fraude sneller kunnen detecteren. In plaats van manager@jouwbedrijfsnaam.nl gebruiken ze bijvoorbeeld manager@jouwbedrijfsnaams.nl. Hierdoor valt het neppe adres tijdens een snelle check niet op. Als ze dan ook dezelfde taal gebruiken als de CEO, wordt de e-mail vaak behandeld alsof het van de CEO komt. Opnieuw wordt er een verzoek tot betaling naar het rekeningnummer van de aanvaller gedaan.
Ondanks de naam CEO-fraude kan dit soort fraude natuurlijk ook voorkomen bij andere personen binnen het bedrijf. Zolang de persoon in kwestie maar iemand is met een hoge functie, zodat de medewerkers de e-mail niet in twijfel trekken en direct actie ondernemen. Lees hier meer over CEO fraude.
Een andere veelgebruikte manier van Business E-mail Compromise-fraude is het sturen van nep facturen.
Hierbij gebruiken criminelen software om het gedrag van de financiële afdeling van een bedrijf te monitoren. Vervolgens sturen ze een factuur naar één van de medewerkers van die afdeling. Dit kan op dezelfde manieren als bij CEO-fraude, ze maken een nep e-mailadres aan of ze hacken het account van iemand die daadwerkelijk regelmatig facturen naar de financiële afdeling stuurt. Deze factuur kan in zijn geheel nep, of een aangepaste versie van een echte factuur zijn. In het tweede geval hoeven de aanvallers enkel de betaalinformatie aan te passen, zodat het bedrag naar hen wordt overgemaakt. Lees hier meer over Factuur fraude.
Onderzoek van de FBI wijst uit dat er tussen 2013 en 2018 wereldwijd $12.5 miljard schade is geleden door BEC-fraude. Enkele voorbeelden en nieuws over CEO fraude:
Reading in 🇬🇧 or another language
Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Het Rotterdamse cybercrimeteam (CCT) speelde een sleutelrol in een groot internationaal fraude- en witwasonderzoek genaamd “Operation SKEIN”. Op 30 mei 2022 werden in Dublin een 27-jarige man en een 25-jarige vrouw aangehouden door de Ierse politie op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het totaal van de aanhoudingen komt hiermee op 203 verdachten.
Criminelen hebben bij het Rotterdamse staalbedrijf Jewometaal 11 miljoen euro buitgemaakt met een zogenoemde ceo-fraude. Iemand die zich voordeed als topman van het Duitse moederbedrijf gaf een medewerker met succes de opdracht om de miljoenen over te maken.
Waar oplichters zich vroeger vooral op de gewone burger richtten, komt het nu steeds vaker voor dat criminelen hun snelle babbeltruc aan de deur inruilen voor een cyberaanval op lange termijn, met uitzicht op een aanzienlijk hogere opbrengst. Een van de meest populaire oplichtingstechnieken staat bekend als CEO fraude. Wat is dit precies, en hoe werkt het? We duiken in de wereld van CEO fraude om je te leren hoe je het fenomeen herkent en hoe je jezelf en jouw organisatie er tegen wapent.
Een Gelders bedrijf in medische goederen is dit jaar slachtoffer geworden van internationale fraude.
In 2018 werd één van de officiële dealers van de Amerikaanse bouwmachine fabrikant 'Caterpillar' via e-mail voor zo'n 11 miljoen dollar opgelicht en een verdachte in deze zaak heeft nu bekend.
Het massale thuiswerken maakt bedrijven kwetsbaar voor zogeheten CEO-fraude. Oplichters doen zich voor als bestuursvoorzitter en dragen de financiële administratie op om geld weg te sluizen.
Een zorginstelling in het oosten van Nederland is het doelwit geweest van buitenlandse fraudeurs. De organisatie ontdekte de zogenoemde CEO-fraude voortijdig, maar de politie roept de sector wel op om extra attent te zijn.
CEO-fraude ook wel, Business Email Compromise (BEC)-aanvallen genoemd, zijn sterk in opkomst. Deze aanvalsmethode, ook wel bekend als impersonatieaanvallen via e-mail, werd maar liefst 269 procent vaker waargenomen dan bij de voorgaande kwartaalmeting.
Ceo-fraude heeft vorig jaar voor ruim 1,2 miljard dollar schade gezorgd, waarmee het financieel gezien de schadelijkste vorm van cybercrime is. Dat stelt de FBI in het jaarlijkse Internet Crime Report.
CEO-fraude is de aanleiding geweest voor het bankroet in december van elektronicafabrikant Elco, zo blijkt uit het faillissementsverslag van curator Geurt te Biesebeek. Bij deze steeds vaker voorkomende vorm van internetfraude doen criminelen zich in e-mails voor als directeur of andere belangrijke persoon in een organisatie. Ze geven een medewerker van de financiële afdeling opdracht direct geld over te maken voor bedrijfsdoeleinden.
Bioscoopketen Pathé is slachtoffer geworden van ceo-fraude, waarbij meer dan 19 miljoen euro is buitgemaakt.
Oplichting door je tegenover werknemers van een bedrijf voor te doen als de baas (CEO) het komt steeds vaker voor, blijkt uit cijfers van onder meer de Fraudehelpdesk. Ook de FBI meldt dat. Maar hoe gaat het in zijn werk?