Momenteel circuleren er op social media en YouTube scam berichten en video's. Deze vorm van oplichting kenmerkt zich door de belofte dat als u een klein beetje cryptogeld zoals bijvoorbeeld bitcoin overmaakt u hier een veelvoud van terugkrijgt.
Bekende gezichten
Om uw vertrouwen te wekken wordt er misbruik gemaakt van gezichten van founders van deze projecten, vaak in de vorm van een oproep of zelfs beelden van een seminar. Trap hier niet in! Het is regelrechte oplichting.
Saillant detail is dat YouTube deze video's zelfs laat zien als advertentie video, voordat een video naar keuze wordt afgespeeld. Dat zou de indruk kunnen wekken dat dit betrouwbaar is, maar dat is het niet!
YouTube
Wat dit extra pijnlijk maakt is dat YouTube wel legitieme kanalen zoals die van Madelon Vos ✔, BTC Direct voorziet van een shadowban terwijl zij juist met goede intenties mensen willen informeren over deze relatief jonge en mooie nieuwe markt.
Zoals M.M.F. (Mark) Snijders ✔ als eens verwoordde in de Cyptocast van BNR: "alle nieuwe markten kunnen ten prooi vallen aan oplichting door mensen die het verkopen aan mensen die er nog minder van snappen"
Wees niet een van die slachtoffers! Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dan meestal ook.
Schrijver: #PH-CyberSec
Advies
- Ga nooit in op de verkoop van aandelen of andere beleggingen (zoals crypto's of cfd's) per telefoon of e-mail. Hang direct op. Vaak is men erg vasthoudend, ga dan ook niet in gesprek en hang elke keer direct op.
- Raadpleeg de registers van de AFM of de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling zegt te zijn gevestigd om te zien of zij over een vergunning beschikken of juist op een waarschuwingslijst staan. Op de website van de Europese toezichthouder IOSCO staat ook een waarschuwingslijst met de waarschuwingen die de lokale toezichthouders hebben gepubliceerd. De AFM adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van ondernemingen die op een waarschuwingslijst staan.
Maar let op: er zijn ook financiële ondernemingen die beschikken over een Europees paspoort. Zij hebben dan een vergunning gekregen in het land waar zij gevestigd zijn. Een Europees paspoort is echter géén kwaliteitskeurmerk en deze financiële ondernemingen staan niet onder toezicht van de AFM.
- Check internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieder, de aanbieding of over de belegging.
- Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten aan onbekende ondernemingen.
- Worden er extreem hoge rendementen voorgespiegeld of is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het ook niet waar.
- Wees altijd extra alert als bedrijven of personen geld vragen over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.
- Ingewikkelde beleggingsconstructies met hoge rendementen en een laag risico, beloven weinig goeds. Vermijd beleggingen die je niet voor de volle 100 procent begrijpt. En weet altijd alles over met wie je in zee gaat.