Groeiende dreigingen in de cryptowereld: nieuwe tactieken en tegenmaatregelen in 2024
Reading in another language
Om te begrijpen wat 'Cryptojacking' is, moet je begrijpen wat cryptomunten zijn en hoe je er geld mee kan verdienen. Cryptomunten zijn virtuele munten. Er bestaan momenteel honderden cryptomunten maar bekendste variant is de Bitcoin.
Om een Bitcoin of een andere cryptomunt te verkrijgen en dus geld te verdienen, moet een computer veel berekeningen uitvoeren die een grote hoeveelheid energie (CPU) vereisen. Voor deze berekeningen wordt een computer of smartphone beloond met Bitcoins. Dit proces wordt 'cryptomining' genoemd.
Aangezien het aantal berekeningen, nodig om geld te verdienen, zeer hoog is, zijn steeds meer toestellen nodig om deze berekeningen uit te voeren. Net daarom proberen miners toegang te krijgen tot jouw toestel om het dan zonder jouw medeweten te kunnen gebruiken om cryptomunten te verzamelen. Wanneer dit gebeurt spreken we over 'Cryptojacking'.
Op het ogenblik dat de cryptominer actief is, merkt je een zeer hoog gebruiksniveau van de grafische kaart en/of CPU op. De browser verbruikt dan 40% of meer van het beschikbare computervermogen. Dit betekent dat de computer of smartphone langzamer werkt, de batterij sneller leeg raakt en de temperatuur van het apparaat stijgt zolang het script loopt. Bovendien leidt een hogere belasting van het apparaat tot een hogere elektriciteitsrekening.
Om te zien of de browser cryptovaluta aan het minen is, kan je de 'task manager' (Windows) of de 'activity monitor' (Apple) gebruiken:
Reading in another language
🇳🇱 🇬🇧
EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑Â
Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
English | Français | Deutsche | Español | Finland | Meer talen
Oplichters deinzen nergens voor terug als het aankomt op het stelen van cryptocurrency. Sommigen proberen schaarse mining-apparatuur te verkopen, anderen lokken slachtoffers in de val met geschenken van cryptobeurzen of Elon Musk zelf, of plaatsen zelfs screenshots op openbare platforms met wachtwoorden voor cryptowallets en verdienen zo “commissies” van crypto-investeerders die verleid zijn door het vooruitzicht van een gratis lunch. Vandaag vertellen we u over een 'nieuwe nep-weggeefactie' en onderstrepen we nogmaals waarom de herstelzin voor uw cryptowallet met uw leven moet worden bewaakt.
Een stijging van 45% ten opzichte van 2020. Toen was het bedrag $ 7,8 miljard (6,8 miljard euro). Volgens Chainalysis was 'DeFi' het zwaarst getroffen segment van crypto en 'Rug pulls' was goed voor meer dan $2,8 miljard (2,4 miljard euro) van het gestolen geld.
Cybercriminelen voeren steeds vaker cryptojacking aanvallen uit. Dit blijkt uit de laatste dreigingsanalyse van G DATA CyberDefense. Aan de andere kant zijn het aantal cyberaanvallen in het derde kwartaal van 2021 verder gedaald.
Cyberbeveiligingsbedrijf Symantec heeft een nieuw onderzoek uitgevoerd naar cryptojacking-aanvallen.
Cryptocurrencies hebben de reputatie grensoverschrijdend en anoniem te zijn en daarom aantrekkelijk voor criminelen over de hele wereld. Blockchain-analyse biedt echter ongekende transparantie in financiële transacties en biedt inzichten die onmogelijk te verkrijgen zijn met traditionele fiat-valuta's.
De politie heeft drie Nederlanders aangehouden op verdenking van het witwassen van cryptovaluta. Ook in Engeland werden personen aangehouden. De aanhoudingen zijn onderdeel van een groot internationaal onderzoek naar de diefstal van 24 miljoen euro aan bitcoins.
In de eerste helft van 2018 werden ruim 956 procent meer miningmalware besmettingen (cryptojacking) gedetecteerd dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.