“Cyberaanvallen op vitale sectoren door Rusland onaanvaardbaar”

Gepubliceerd op 21 juli 2022 om 16:06

Sinds Rusland de Oekraïne is binnengevallen met tanks, is het land steeds vaker het doelwit van Russische staatshackers. Ook vinden er meer en meer cyberaanvallen plaats op de vitale sector. Niet alleen in Oekraïne, maar ook daarbuiten. Dat is onaanvaardbaar en zorgt ervoor dat de situatie mogelijk verder escaleert. Dat schrijft de Europese Commissie in een persverklaring.

Oorlog in cyberspace

Het is alweer bijna vijf maanden geleden dat de eerste Russische tanks de Oekraïne binnenvielen. Sindsdien woedt er niet alleen op de grond een oorlog: ook in cyberspace wordt er volop gevochten. Volgens het Oekraïense cybersecurityagentschap SSSCIP zijn er sinds het begin van de oorlog 796 cyberaanvallen uitgevoerd op het land. De publieke sector, het defensieapparaat, financiële instellingen, commerciële organisaties en energieleveranciers zijn de voornaamste doelwitten.

Niet alleen Oekraïne is een geliefd doelwit voor Russische hackers. NAVO-landen worden eveneens aangevallen. Uit berekeningen van Microsoft blijkt dat sinds afgelopen februari 128 organisaties in 42 landen zijn bestookt door hackers. De VS is het belangrijkste doelwit van de hackers, maar ook Polen werd vaak getroffen door digitale aanvallen. Vanuit dat land wordt namelijk humanitaire en militaire hulp geboden aan Oekraïne.

Europese Commissie veroordeelt cyberaanvallen

De Europese Commissie reageert op de vele cyberaanvallen op EU-lidstaten. Via een persbericht laat het dagelijks bestuur van de EU weten dat ze zich zorgen maakt om de vele cyberaanvallen. “Deze toename van kwaadwillige cyberactiviteiten, in de context van de oorlog tegen Oekraïne, schept onaanvaardbare risico’s op spillover effecten, verkeerde interpretatie en mogelijke escalatie.”

De Europese Commissie zegt dat er recentelijk meerdere DDoS-aanvallen zijn uitgevoerd tegen verschillende EU-lidstaten en partners die zijn opgeëist door pro-Russische hackersgroepen. Dat is “het zoveelste voorbeeld van verhoogde en gespannen cyberdreiging” dat de Commissie waarneemt.

“Wij veroordelen dit onaanvaardbare gedrag in cyberspace met klem en betuigen onze solidariteit met alle landen die het slachtoffer zijn geworden. Wij blijven vastbesloten om kwaadaardige cyberactiviteiten die de internationale vrede, veiligheid en stabiliteit schaden, waaronder de veiligheid van de Europese Unie en haar lidstaten, hun democratische instellingen, burgers, bedrijven en het maatschappelijk middenveld, aan te pakken en te onderzoeken”, aldus de Europese Commissie.

Vitale infrastructuur

Het dagelijks bestuur van de EU roept alle lidstaten op om passende maatregelen te nemen tegen kwaadaardige cyberactiviteiten die vanuit Rusland worden uitgevoerd. Lidstaten dienen preventieve maatregelen te nemen om de vitale infrastructuur te beschermen. “Wij onderstrepen onze aanhoudende steun voor de versterking van de internationale cyberweerbaarheid, en voor het verbeteren van de paraatheid ten aanzien van cyberdreigingen en het afzwakken van aanvallen.”

De Europese Commissie zegt de situatie op de voet te volgen en is klaar om eventueel verdere stappen te ondernemen om “kwaadaardig gedrag in cyberspace te voorkomen en tegen te gaan”.

EU en Rusland beschuldigen elkaar

Rusland en de EU beschuldigen elkaar al maanden over en weer van het uitvoeren van cyberaanvallen. Eind maart waarschuwde Rusland voor cyberagressie vanuit Westerse landen. Volgens het Kremlin is dat het werk van “een leger van cyberhuurlingen” en “anonieme hackers en provocateurs” die door de VS en andere NAVO-landen zijn opgeleid. Poetin waarschuwde hackers om geen oorlog te voeren met Rusland.

“Niemand mag eraan twijfelen dat de cyberagressie die tegen Rusland is ontketend, zal leiden tot ernstige gevolgen voor de aanstichters en de daders. De bron van de aanvallen zal worden opgespoord. De aanvallers zullen onvermijdelijk de verantwoordelijkheid dragen voor hun daden, in overeenstemming met de vereisten van de wet”, zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een statement. In mei beloofde president Poetin daarom de cyberverdediging van zijn land op te voeren.

Rond dezelfde tijd veroordeelde de Europese Raad de “kwaadaardige activiteiten” van Rusland tegen Oekraïne. Met name de aanval tegen het satellietnetwerk KA-SAT zette veel kwaad bloed. Die had namelijk ook impact op andere EU-landen. De Raad is bang dat door de “systematische gevolgen” van de aanvallen de veiligheid van Europese burgers in gevaar komt. “De Europese Unie beraadt zich, in nauwe samenwerking met haar partners, op verdere stappen om dergelijk kwaadwillig gedrag in cyberspace te voorkomen, te ontmoedigen, af te schrikken en aan te pakken”, zo zei de Raad in een verklaring.

Bron: consilium.europa.eu, vpngids.nl

Council Of The EU
PDF – 28,3 KB 286 downloads

Meer info over de cyberoorlog 

Meer cyberoorlog nieuws