Jongeren bestraft voor betrokkenheid bij internetoplichting

Gepubliceerd op 21 mei 2019 om 20:44
Jongeren bestraft voor betrokkenheid bij internetoplichting

Voor 23 jongeren uit Rotterdam, in de leeftijd van 15 tot 22 jaar, zag afgelopen weekend er anders uit dan verwacht. Zij zaten een dag op het politiebureau op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Op het politiebureau waren reclasseringsmedewerkers, rechercheurs , officieren van justitie en een advocaat aanwezig, om de jongeren diezelfde dag nog te wijzen op hun gedrag en zo nodig een straf op te leggen.

De meeste jongeren gingen na een aantal uren met een straf naar huis. Die was per verdachte anders, omdat per persoon goed gekeken wordt naar het strafbare gedrag en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Het doel van dit weekend was onder meer om de jongeren handvatten te bieden om de volgende keer ‘nee’ te zeggen tegen een verzoek om mee te werken aan criminele activiteiten. Het gesprek hierover aangaan met de jongeren was een belangrijk onderdeel van deze aanpak, de politie wil met deze nieuwe aanpak jongeren ook een kans geven op het rechte pad te blijven.

LMIO

De jongeren zijn in beeld gekomen door een onderzoek van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). Daar kwamen de afgelopen tijd meerdere aangiften binnen van mensen die slachtoffer zijn geworden van internetoplichting.  In samenwerking met de recherche Rotterdam-Zuid konden 23  jongeren worden geïdentificeerd die hier bij betrokken zijn geweest. De verdachten van afgelopen weekend waren niet allemaal betrokken bij de zelfde zaak.

Word geen geldezel!

In dit onderzoek draait het vooral om zogenoemde geldezels. Dit zijn mensen die op verzoek van criminelen hun pinpas en pincode uitlenen, waardoor die criminelen (tijdelijk) gebruik kunnen maken van hun rekening. Voor veel mensen lijkt het een snelle manier om geld te verdienen, want zij krijgen in ruil voor het tijdelijk gebruik van hun bankrekening vaak geld of spullen aangeboden.

De slachtoffers in deze zaak stortten geld op de rekening van de jongeren, de rekening die zij op dat moment niet meer zelf beheerden maar in handen was van de daadwerkelijke oplichters.

Gevolgen

Het plegen van een strafbaar feit kan je een paar jaar achtervolgen. De politie en de bank komen er meestal achter als een rekening gebruikt is om crimineel geld door te sluizen. Omdat alle gegevens van de rekeninghouder bekend zijn, is de pakkans vervolgens honderd procent. Banken plaatsen geldezels op een zwarte lijst, waardoor andere banken ze kunnen weigeren als klant. Ook maken banken melding bij de politie. Dit kan ertoe leiden dat geldezels een strafblad krijgen.

Bron: Politie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.