Rabobank dupe van fraude in omgeving Breda

Gepubliceerd op 6 maart 2020 om 11:00
Rabobank dupe van fraude in omgeving Breda

Rabobank heeft mogelijk voor zeker 400.000 euro schade geleden door toezending van bankpasjes en pincodes naar aanvragers met een gestolen identiteit. Dat bleek tijdens een rechtszaak in Breda tegen een 38-jarige Nigeriaan, die zich zou hebben laten gebruiken als ‘geldezel’.

Money mule

Hem wordt verweten dat hij in 2016 en 2017 met tientallen pintransacties 89.740 euro uit geldautomaten heeft gehaald. Dat deed hij in onder meer Breda, Prinsenbeek, Antwerpen, Rotterdam en Den Haag. Daarbij zou hij bankpasjes en pincodes hebben gebruikt, die de Rabobank te goeder trouw toestuurde aan ‘klanten’ met een valse identiteit.

Hoewel dat tijdens de zitting niet nadrukkelijk werd benoemd, maakte de verdachte zeer waarschijnlijk deel uit van een omvangrijke criminele organisatie. Hij zit al vast voor fraude en oplichting. Voor zijn detentie verbleef hij in Zaventem (België). Officier van justitie Jan Bezem eiste een ferme straf: vijftien maanden onvoorwaardelijk.

Social engineering / OSINT

De officier zegt desgevraagd dat hem in deze zaak 26 benadeelde bedrijven bekend zijn. Maar op de dagvaarding staan maar twee namen van aangevers: Camping & Chaletpark de Uitwijk in De Heen (gemeente Steenbergen) en vereniging Ons Middelbaar Onderwijs in Tilburg. De andere gedupeerden hebben daar mogelijk afgezien omdat de Rabobank alle schade - dus in totaal bijna 90 mille - heeft vergoed. Tijdens de zitting kwam echter naar voren dat het wel eens zou kunnen gaan om een veel omvangrijker fraude in het gehele land.

Daarbij gaan de criminelen zeer gehaaid te werk. Via onder meer sociale media en andere bronnen vormen zij een nauwkeurig profiel van medewerkers van bedrijven. Vervolgens vragen zij op naam van die personeelsleden telefonisch bankpasjes aan. Ze doen hun voorwerk zó professioneel dat ze bijna altijd nauwgezet antwoord kunnen geven op controlevragen van de bank.

Identiteitsfraude

Als de pasjes en pincodes vervolgens per separate post worden opgestuurd, maken de boeven ze op gewiekste wijze buit. Door post uit brievenbussen te ‘hengelen’, gebruik te maken van valse identiteitsbewijzen en andere trucs.

Het onderzoek van het OM in Breda begon met een aangifte van de eigenaars van Camping & Chaletpark de Uitwijk in september 2016. Een vrouw die zich voordeed als naamgenoot van de eigenaars (twee broers) vroeg een nieuwe bankpas aan. Wegens vakantie werd de bankpas afgeleverd bij het postkantoor. Een onbekende haalde de pinpas op met een vervalste ID-kaart. Vervolgens werd meermaals gepind - onder meer in Breda en Prinsenbeek - voor in totaal 10.250 euro.

Gezochte personen

In datzelfde jaar was ook vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) in Tilburg de klos. Vermoedelijk dezelfde vrouw vroeg een nieuwe bankpas aan voor een medewerkster. De toegezonden pinpas werd waarschijnlijk uit de brievenbus van OMO gevist. En de pincode op verzoek naar een ander adres gestuurd. Er verdween zo’n 9 mille van de bankrekening.

Op de camerabeelden van de pinautomaten is volgens de Rabobank de verdachte te herkennen als ‘de bolle, ronde Nigeriaan’. De verdachte heeft bij de rechter-commissaris toegegeven dat hij op één of twee foto’s is te zien. Maar voor de rechters zei hij de persoon op alle andere foto’s niet te kunnen thuisbrengen. Op veel beelden is wel een armband te zien die bij hem in de cel is gevonden. En ook heeft hij een herkenbaar litteken.

De verdachte voerde aan dat hij handelde in opdracht van drie ‘zakenmannen’ die hij ontmoet zou hebben in Antwerpen. Met een wazig verhaal dat ze belasting wilden ontduiken, moest de Nigeriaan voor hen pinnen. Hij kreeg naar eigen zeggen 5 % van elke pintransactie. De officier van justitie zei ‘helemaal niets van dat verhaal te geloven’ en meent dat de verdachte gewoon een radertje in het netwerk was.

De Nigeriaan zit al een celstraf uit van zes jaar. Hij is al door de rechtbank in Middelburg veroordeeld voor soortgelijke fraude en oplichting. De man betwist in hoger beroep zijn veronderstelde identiteit. Maar volgens de officier blijkt uit biometrisch onderzoek dat het om één en dezelfde persoon gaat. 

Uitspraak: 18 maart.

Schrijver: Johan van Uffelen

Bron: BN DeStem

Gezochte personen