Steeds meer cybercriminelen op Instagram

Gepubliceerd op 29 juni 2020 om 17:02
Steeds meer cybercriminelen op Instagram

Cybersecurity experts wijzen erop dat er steeds meer oplichters actief zijn op Instagram. Doordat bij het sociale medium de nadrukt ligt op levendige beelden en kwaliteit content hebben cybercriminelen het gemakkelijk om zich voor te doen als echte, goedbedoelende mensen. 

Instagram

Vooral mensen met weinig ervaring in de cybersecurity zijn belangrijke doelwitten van de online oplichting. De criminelen doelen over het algemeen op een jonger publiek. Volgens recente gegevens is zo’n 30 procent van het wereldwijde Instagram-publiek tussen 18 en 24 jaar oud en 35 procent tussen 25 en 34 jaar. Ook trekt Instagram veel vrouwen. 56,3 procent van de Instagram-gebruikers is vrouw, 43,7 procent man.

Instagram heeft enkele van de meest voorkomende soorten oplichting geclassificeerd, dit zijn de meest opvallende trends.

Romantische oplichting

Deze oplichters gaan online relaties aan en proberen het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Zodra dit gelukt is, beweren ze dat ze geld nodig hebben voor visa, vluchten of andere reiskosten.

Loterij- of weggeefacties

Oplichters met loterijen zullen zich voordoen als legitieme bedrijven of andere vertrouwde accounts. Ze zullen je laten weten dat je een soort wedstrijd of weggeefactie hebt gewonnen, waaraan je misschien niet eens hebt deelgenomen.

In ruil voor de prijs zal de oplichter je een kleine vergoeding voor “administratie”, “afhandeling” of “verzending” vragen. Ze kunnen ook om je persoonlijke gegevens vragen en deze gebruiken voor andere illegale doeleinden.

Leenoplichting

Deze oplichters bieden gebruikers leningen tegen een hoge rente of een laag maandbedrag. Zodra de eerste betaling is gedaan, verdwijnen ze echter.

Valse investeringen

Deze zullen je aanmoedigen om te investeren in onbetrouwbare regelingen, zoals “cash flipping”, Ponzischema’s of “snel rijk worden”. Zodra het slachtoffer de betaling heeft gedaan, verdwijnen de oplichters samen met het geld.

Carrière-oplichting

Werkoplichters plaatsen nep vacatures om te proberen je persoonlijke informatie te verkrijgen (zoals een ID-nummer of adres).

Creditcardfraude

Oplichters gebruiken gestolen financiële informatie om online aankopen te doen, of verleiden mensen goedkope goederen en diensten te kopen om zo inloggegevens te stelen.

Betaalde abonnementsdiensten

Oplichters bieden je betaalde abonnementsdiensten of levenslange toegang tot deze diensten aan voor een eenmalige betaling.

Phishing oplichting

Phishing is wanneer iemand toegang probeert te krijgen tot je Instagram-account door je een verdacht bericht of een link te sturen waarin om je persoonlijke gegevens wordt gevraagd. Als ze toegang krijgen tot je account, heeft een oplichter mogelijk toegang tot zaken als je telefoonnummer of e-mailadres. Ze kunnen ook je wachtwoord wijzigen om je uit je account te gooien.

Phishing of smishing in combinatie met Spoofing truc »

Fake influencersponsors

Deze oplichters zullen zich voordoen als een echt merk door influencers een advertentiedeal aan te bieden. Op deze manier proberen ze de bankgegevens van slachtoffers te achterhalen.

Preventie

Gebruik een sterk wachtwoord

Zorg ervoor dat je een uniek wachtwoord gebruikt. “Wachtwoordmanagers, zoals LastPass, zijn geweldige hulpmiddelen om je te helpen een sterk wachtwoord te creëren en te controleren of het ooit is voorgekomen in een datalek”, zegt Ruby Gonzalez, hoofd communicatie bij NordVPN.

Deel niet te veel

Geef minimale persoonlijke informatie en deel niet te veel op sociale media. Hoe minder informatie je weggeeft, hoe kleiner de kans dat deze wordt gestolen.

Blijf waakzaam

Het is altijd goed om argwanend te blijven op sociale media. Als een gebruikersaccount er verdacht en nep uitziet, vertrouw dan op je gevoel en heb er geen interactie mee. Als de link onbetrouwbaar lijkt, klik er dan niet op. Zorg er ook voor dat je je persoonlijke gegevens niet intikt op verdachte websites. Bovendien, als een aanbieding zoals een loterij, baan of weggeefactie te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk het geval. Oplichters proberen mensen altijd te lokken door dingen aan te bieden die moeilijk te weerstaan ​​zijn.

Stel je account in op privé

Bij veel scams probeert de aanvaller een relatie met je aan te gaan en doet hij dat door je account te volgen. Als je je account op privé instelt, heb je meer controle over wie je kan volgen en wie je persoonlijke informatie kan zien.

Gerelateerde berichten