De vakantie periode komt er aan, en dan gaan we hopelijk er weer lekker op uit, maar doen we dat ook digitaal veilig?
Gevaren liggen op de loer. Zo moet je goed opletten dat je je vakantie niet boekt via een malafide boekingssite en geen gebruikmaken van openbare WiFi-netwerken. Voor je het weet steelt iemand de inloggegevens van je online accounts via een man-in-the-middle aanval.
Goede voorbereiding is het halve werk
Na maanden van reisbeperkingen hebben we nu eindelijk meer lucht om er op uit te trekken. Weliswaar gelden er in allerlei (Europese) landen uiteenlopende corona maatregelen, toch kunnen en mogen we buiten Nederland op reis. Via de website Nederlandwereldwijd.nl en de Reisapp -beide ontwikkeld door de Rijksoverheid- vind je een reischecklist en een reisadvies voor het land dat je wilt bezoeken.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je eenmaal op je vakantiebestemming bent, kun je geconfronteerd worden met fraude en andere problemen. Om Nederlandse vakantiegangers daar op te wijzen, hebben het ECC en de Fraudehelpdesk de campagne ‘Krijg geen slapeloze nachten van je droomvakantie’ gelanceerd. Op de bijbehorende website geven de instanties allerlei tips om een hoop ellende op je welverdiende vakantie te voorkomen.
Boeken van een reis
Het begint met het boeken van de reis. Zorg dat je je niet laat misleiden door een aanbieder met een gelikte website, of een aanbod dat te mooi is om waar te zijn. De eenvoudigste manier om malafide boekingssites te omzeilen, is door alleen zaken te doen met betrouwbare partijen, zoals Booking.com of Trivago. Tips hoe je een malafide website kunt ontmaskeren kun je hier lezen.
Wil je toch via een andere partij je droomvakantie boeken? Controleer dan of de organisatie is aangesloten bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) of bij de Geschillencommissie Reizen. Lees op internet wat anderen over deze reisorganisatie zeggen en check de algemene voorwaarden. Stuit je onverhoopt toch op een onbetrouwbare aanbieder? Doe er dan geen zaken mee en meld dit bij de Fraudehelpdesk en Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Openbaar WiFi
Een andere belangrijke tip van het ECC en de Fraudehelpdesk is dat je geen gebruikmaakt van openbare WiFi-netwerken. Dat zijn netwerken waar je zonder wachtwoord op het internet kunt surfen. Dat is misschien handig en goedkoop omdat dit niet ten koste gaat van je databundel, maar niet bepaald veilig. “Zodra u inlogt, kan een crimineel toegang krijgen tot uw apparaat en persoonlijke gegevens. Deze gegevens kunnen gebruikt worden voor identiteitsfraude, om in te loggen op uw e-mail, social media accounts of bank, en voor het onderscheppen van DigiD-accounts”, zo waarschuwen de belangenorganisaties.
Risico’s beperken
Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om de risico’s te beperken. De eerste manier is door een VPN te gebruiken. Een VPN versleutelt de data die je invult en verzendt. En mocht een cybercrimineel je internetverkeer onderschepen via een openbaar WiFi-netwerk, dat krijgt hij versleutelde en onleesbare gegevens voorgeschoteld waar hij niets mee kan.
Door gebruik te maken van je eigen databundel, kun je openbare WiFi-netwerken vermijden. Sinds de afschaffing van roamingkosten in EU-lidstaten medio 2017, betaal je niet langer extra voor je dataverbruik in de EU. Er is dus geen excuus om geen gebruik te maken van de databundel die je bij je provider hebt afgesloten. Voor apparaten die alleen via WiFi werken zoals een Chromebook, is het verstandig om van je smartphone een mobiele hotspot te maken.
Verder adviseren het ECC en de Fraudehelpdesk om niet in te loggen op je online accounts, maar gebruik te maken van de apps: deze zijn namelijk veiliger. Om te voorkomen dat je mobiele telefoon automatisch verbinding maakt met onbetrouwbare openbare WiFi-netwerken, moet je deze uit je lijst verwijderen. Iemand die dezelfde naam gebruikt voor het opzetten van een nep-netwerk, vist dan achter het net. Tot slot raden de instanties ons aan om WiFi uit te schakelen op onze telefoon als we er geen gebruik van maken. “Dan kan er geen automatische verbinding ontstaan met openbare netwerken”, aldus het ECC en de Fraudehelpdesk.
Op de website van het Europees Consumenten Centrum staan nog veel meer tips om onaangename verrassing tijdens je vakantie te voorkomen. Deze gaan niet zozeer over cybersecurity, maar over uiteenlopende vormen van oplichting en fraude waar je tijdens je vakantie mee in aanraking kunt komen. Denk aan torenhoge boetes in het buitenland omdat je niet met de juiste milieustickers rondrijdt, extra kosten als je een auto huurt en wat je rechten zijn als je vlucht of vakantie wordt geannuleerd.
Bron: eccnederland.nl, fraudehelpdesk.nl, nederlandwereldwijd.nl, vpngids.nl
Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.