Cybercriminelen spelen in op emotie oorlog Oekraïne
De oorlog in Oekraïne houdt de wereld al even in zijn greep. Er zijn een hoop hulpacties opgezet om de slachtoffers te hulp te schieten, al blijkt niet elk initiatief even betrouwbaar te zijn.
Echt of Nep, Fake or truth ligt in ons leven constant op de loer, in het nieuws, artikelen, website's, producten, diensten, personen, foto's, filmpjes,...
Het zaadje wordt tegenwoordig vaak online geplant, en vrij snel ‘offline’ en via social media verspreid naar iedereen die het maar horen wil (of niet...).
Wat dacht je van mensen die wraak willen nemen op een bekende en even iets op Facebook gooien wat zo door hun hele omgeving wordt opgepikt? Of ‘gewoon’ een celebrity treiteren? Zo hebben we regelmatig een doodverklaring voorbij zien komen van iemand die nog springlevend is. Je kunt je wel voorstellen dat dit vervelende gevolgen voor iemand kan hebben…
Wanneer er niet goed "gefactcheckt" wordt, kan het serieus gevaarlijk worden. Wat als neppe uitspraken van wereldleiders of beroemdheden voor waar worden aangenomen? Vooral nu hacken en vervalsen steeds makkelijker lijkt te worden. Er bestaat zelfs software waarmee je iemand álles kunt laten zeggen wat je wilt, met slechts één minuut van zijn/haar opgenomen stem. Scary, als je het ons vraagt.
De oorlog in Oekraïne houdt de wereld al even in zijn greep. Er zijn een hoop hulpacties opgezet om de slachtoffers te hulp te schieten, al blijkt niet elk initiatief even betrouwbaar te zijn.
Nog al te vaak laten mensen zich vangen door fraudeurs die hengelen naar hun bankgegevens. Intussen herken je misschien wel al het typische phishing bericht in je mailbox. Maar wist je dat een onschuldige opzoeking op Google ook tot een geplunderde bankrekening kan leiden?
De Nederlandse overheid waarschuwt voor een malafide Android-app met de naam 'mijnoverheid for Digid'
Cybercrimeinfo ontvangt veel meldingen over een mail met onderwerp '50 uur om te betalen'
De politie heeft twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar cybercriminaliteit. In Leeuwarden werd een 40-jarige man uit deze plaats aangehouden. Hij wordt verdacht van het witwassen van frauduleus geld. In Groningen is een 24-jarige man aangehouden, die wordt verdacht van het bouwen en faciliteren van nepwebsites.
Er ligt een 'Apple pakket' voor je klaar bij PostNL maar door de ontbrekende gegevens kan deze niet verstuurd worden. Of je even de ontbrekende informatie wil invullen op de 'controle pagina' en 1,50 euro wil overmaken. Doe dit niet. Je hebt te maken met een phishingmail.
Brief en mail van CJIB in omloop dreigen met beslag leggen op je rekening en gijzeling. Als je het bedrag niet onmiddellijk overmaakt naar het aangegeven rekeningnummer, zal er beslag gelegd worden op je rekening. Daarnaast zal het OM ingeschakeld worden, de politie zal je dan voor een week in gijzeling houden.